1515
Annons

Fruktkorgsleverantörens innovation räddningen under corona

NORRKÖPING. Med folktomma kontor under coronapandemin minskar behovet av fruktkorgar.

Åsa Tober har utnyttjat krisen till att bli mer kreativ. Genom att ta hand om fruktsvinnet och starta privatabonnemang har det givna omsättningstappet blivit mindre än förväntat.

Åsa Tober.
Åsa Tober.Foto:Henrik Lenngren
Foto:Henrik Lenngren

Från det öppna lastutrymmet i en fullpackad flakvagn lyfter Åsa Tober ut ännu en pall. Fördelat på sex pallar rör det sig om närmare två ton frukt, allt ifrån bananer, äpplen och päron till apelsiner, nektariner och persikor.

”Varorna kom hit vid sextiden i morse. I dag ska vi packa fruktkorgar i tio timmar, och varje frukt kvalitetsgranskas för hand”, säger hon.

Även om Åsa Tobers företag, Frukt & Trivsel i Norrköping, i september återgick till ordinarie skift och schema har det senaste året påverkat verksamheten i olika faser.

”Ett antal kunder valde tidigt att pausa sina samarbeten med oss. Många större it-företag ställde om till hemmaarbete och sedan följde permitteringsvågen. Jag kan tycka att fruktkorgen inte är en så stor summa att spara in på, men vi tappade snabbt 20 procent i omsättning”, säger Åsa Tober.

Samtidigt, betonar hon, har företaget ändå varit förskonat jämfört med många konkurrenter – inte minst i storstadsregionerna.

”Vi har kanske haft enklare att hantera krisen i branschen med tanke på att vi verkar så lokalt. Många företag i regionen har valt att stötta just de lokala aktörerna. Och i stället för att helt säga upp samarbetet har vissa ställt om till att bara beställa frukt med skal.”

När Åsa Tober i mitten av mars började förstå vidden av coronapandemin gick hon tidigt ut med tydliga informationsbrev till kunderna.

”Många var rädda för att det skulle komma in smitta med frukten, så vi har hela tiden poängterat att vi arbetar med handskar när vi packar frukt, att vi kan använda munskydd när vi levererar korgarna och att chaufförerna är noga med handskar och handsprit.”

Under coronapandemin har Åsa Tober försökt hitta nya vägar att gå för att mildra det givna omsättningstappet, inte minst genom att satsa på att ta hand om svinnet på ett bättre sätt.

”Vi packar frukt som fått en skada, en smäll eller ett märke i lådor och säljer sedan detta på lastkajen. Det är ju inget fel på frukten i sig, och andrasorteringsfrukt passar perfekt till smoothies och juicer.”

Frukt och Trivsel kör ut fruktkorgar till företag i Norrköping, Linköping, Motala, Finspång och Nyköping, men levererar numera också kaffe, mjölk, mineralvatten och andra förpackade produkter.

”Dessutom har vi startat abonnemang för privatpersoner här i Svärtinge (utanför Norrköping). Vi har i många år hållit oss i samma fyrkant, och varken haft tid eller kraft att testa någonting nytt. Men corona gav oss faktiskt en puff i rätt riktning.”

Att Åsa Tober skulle bli entreprenör var långt ifrån givet. 2009 arbetade hon som lärare när hon drabbades av livmoderhalscancer.

”När jag var som sjukast funderade jag mycket på vad som egentligen är värdefullt i livet. Det var cancern som gav mig skjutsen framåt att våga hitta på någonting helt annat. När jag blev friskförklarad kom jag ut på andra sidan som en helt ny människa. Med sjukdomen bakom mig och med företagandet i ryggen har jag fått ett annat bättre självförtroende.”

Men det dröjde ett tag innan Åsa Tober insåg att hon faktiskt var lämpad driva företag.

”Framför mig hade jag den klassiska bilden av en företagare som en man i kostym och som chefar på ett konventionellt sätt. Men man måste ju inte följa mallen, även om jag i början nog också gjorde det. Jag fick för mig att man skulle vara på ett visst sätt. I dag går jag min egen väg. Jag vågar säga nej om det är befogat, och jag vågar stå för det jag tycker.”

Företaget har hon nu drivit i nio år, och hon beskriver resan som en stadig och långsam väg uppåt – men också som mödosam.

”Som entreprenör kan du inte förvänta dig någon snabb framgång; uthållighet är allt. Du kan inte vara chef och vd och titta på när andra jobbar. Det gäller att vara operativt involverad i allt och inse att det är ett 24 timmar om dygnet-åtagande.”

I sin förra yrkesroll betraktade Åsa Tober sig själv som så mycket mer än bara lärare: psykolog, kurator, socialarbetare, förälder ...

”Och det är ju egentligen precis likadant att vara entreprenör. Som lärare arbetade jag med sjuåringar, vilket inte direkt är överförbart på personal. Däremot har jag nytta av min bakgrund i den mån att jag har erfarenhet av att möta olika människor.”

 

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera