1515
Annons

Fruktfamiljen expanderar efter 80 år – mitt i coronakrisen

HISINGS KÄRRA. Minskad försäljning till restauranger i coronapandemins spår vägs upp av ökad e-handel för Hebe Frukt och Grönsaker. 

Nu tar familjeföretagets tredje generation ett historiskt steg att expandera geografiskt genom ett storförvärv i Lidköping.

Roland Nilsson, Hebe Frukt och Grönts vd och delägare. Nu siktar fruktgrossisten på att expandera utanför Västsverige, där de varit etablerade i decennier.
Roland Nilsson, Hebe Frukt och Grönts vd och delägare. Nu siktar fruktgrossisten på att expandera utanför Västsverige, där de varit etablerade i decennier.Foto:Bo Håkansson

Företagets reklamskylt ”Frukt är hälsa” blev ett landmärke för tågresenärer mellan Stockholm och Göteborg redan 1969. Med sin placering på Partihallarnas fasad i Gamlestaden, då centrum för en sjudande partihandel, såg man den strax innan tåget rullade in på Centralstationen i Göteborg. Men 2014 gick flytten till nya lokaler på Transportgatan på Hisingen och skylten packades ned. 

”Här har vi en mer anonym tillvaro vilket vi gillar, men skylten kommer nog upp igen någon dag. Med flytten fick vi moderna lokaler bättre anpassade till vår verksamhet. Och en fördel i dessa tider är att vi inte längre har öppet för traditionell partihandel där butiksägare kommer hit och plockar ihop vad de behöver. Med flytten övergick vi till att enbart själva transportera till kunderna”, säger Roland Nilsson, vd och delägare.

Från det något kylslagna kontoret har man utsikt över delar av höglagret med frukt och grönsaker staplade på höjden i en tempererad miljö på mellan 2 till 10 plusgrader.

”Förutom att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillåter vi inte obehöriga besök och som en extra åtgärd låter vi dörrarna stå öppna inomhus så att ingen ska behöva ta i handtag i onödan. Det gör att kontoret är lite kyligare än vanligt”, förklarar Roland Nilsson.

I övrigt har företagets försäljning klarat sig bra trots covid-19. Det man förlorat i försäljning till restauranger har man kunnat ta igen på ökad försäljning till dagligvaru­handeln och näthandeln.

”När folk arbetar hemifrån måste man ju laga mer mat själv så delar av det som inte läggs på luncher och krog­besök läggs på hemlagat i stället. Näthandlarna är sedan tidigare några av våra största kunder och försäljningen de senaste månaderna har satt rekord när många undviker att gå ut”, säger Roland Nilsson.

Förutom frukt och grön­saker har företagets egen produktion av färdigskuret och förpackat sålt bra, exempelvis har paketerade mini-fruktfat slagit försäljningsrekord.

Produkter med Sverige som ursprungsland står för närmare 20 procent av försäljningen och leverantörer inom EU, främst Italien, Spanien och Holland, står för cirka 50 procent. 

”Trots stängda gränser för människors resande har transporterna fungerat och vi har inte haft några större förseningar vilket är imponerande”, säger han.

Bolagets storsäljare är ekologiska bananer bland annat från varumärkena Chiquita och Fyffes. Inga avbrott i leveranserna har inträffat men här har man garderat sig.

”För att vi inte ska bli utan på grund av coronapandemin har vi försäkrat oss om leveranser från flera olika länder och regioner.”

Familjen Nilsson började sälja frukt och grönsaker redan för 80 år sedan. 

”Farfar Herman och hans bror Nils körde frukt och grönt för odlarna i Ängelholm till torghandlarna i Göteborg”, berättar Roland Nilsson.

På 1960-talet startade farfar Herman och Rolands pappa Bert Nilsson Hebes Frukt & Grönt. Och 1983 blev Roland tredje generationen i företaget följd av syskonen och delägarna Anita Jansson och Kenneth Hjelm.

”Vi har hittat våra naturliga roller i verksamheten. Jag är fokuserad på produkt­utveckling och försäljning, Anita hanterar vår kommunikation och Kenneth är it-geniet som gjorde att vi redan 1998 fick en hemsida och en första webbshop”, säger Roland Nilsson.

I samband med pappa Berts planer runt millennieskiftet att dra sig tillbaka tog man in Daniel Larsson som ny del­ägare. Därmed påbörjades ett förändringsarbete som resulterade i en så snabb tillväxt att bolaget blev ett Gasellföretag tre år i rad mitt under finanskrisen. 

”Daniel kom in med gedigen kunskap om försäljning i butik så vi fokuserade på att enbart leverera till butiksegmentet. Och vi åkte runt och träffade leverantörer runt om i Europa och började med egen direktimport. Vi låtsades vara större än vi då var vilket gav resultat”, säger Roland Nilsson.

Dessutom utvecklades konceptet för butiksexponering för att öka försäljning i butikerna, introduktion av eko­logiska bananer och olika exotiska frukter.

”Men försäljningssuccén med exotiska frukter försvann i finanskrisen och har aldrig kommit tillbaka på samma nivåer igen”, säger han.

En ny milstolpe i företagets historia är förvärvet i december i fjol av grossisten Kinnefrukt i Lidköping. Ett bolag som omsätter 120 Mkr och har 16 anställda.

Expansionen geografiskt har gett mersmak.

”Jag har arbetat i företaget sedan jag var 16 år och bolaget har utvecklats fint under åren. Men nu vill jag och övriga delägare ha nya utmaningar såsom förvärvet av Kinnefrukt i Lidköping. Det hade varit kul om företaget växte från enbart en aktör i Västsverige till att täcka in en större del av Sverige”, säger Roland Nilsson.

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera