1515
Annons

Fronterna skärps: Tories och Labour tvingas mot vägval om brexit

Fronterna skärps efter det brittiska EU-valet, där både stanna- och lämnasidan noterade framgångar medan Tories och Labour backade.

Tories svänger nu troligen mot en hårdare brexit när Theresa May avgår, medan Labour är på väg att förorda en ny brexitomröstning.

Foto:Jean-Francois Badias; Matt Dunham

Både EU-vänliga partier och de som vill ha en hård brexit utmålar sig som segrare efter förra torsdagens EU-val i Storbritannien.

Förlorare var de splittrade Tories och Labour, som mer än halverades och bara fick 23 procent tillsammans. Det tvingar dem att nu välja sida.

Inom regeringspartiet Tories har maktkampen om att ta över efter Theresa May tagit fart. Den förra utrikesministern Boris Johnson, partimedlemmarnas och vadslagningsbyråernas favorit, är en av flera som öppnar för en avtalslös brexit.

På onsdagen kallades han inför rätta för att vid folkomröstningen 2016 ha påstått att Storbritannien betalar 350 miljoner pund, motsvarande 4,2 miljarder kronor, i veckan till EU. Summan är snarare en fjärdedel så hög, efter att rabatt och EU-bidrag är borträknade, enligt EU-kommissionen.  

Boris Johnsons efterträdare, Jeremy Hunt, anser dock att en avtalslös brexit skulle vara ”politiskt självmord” för Tories.

Inom oppositionspartiet Labour ökar trycket på partiledaren Jeremy Corbyn att efter fiaskot i EU-valet överge hoppet om ett nyval och ta ställning för en andra folkomröstning om EU-utträdet. Men det är en bit dit.

En namninsamling har startat inom partiet för att få en medlemsomröstning om en folkomröstning.

”Partimedlemmar är allt mer oroliga över att Labours chanser att vinna nästa val kan skadas om vi inte klart kan ställa sig bakom en folkomröstning om brexit och arbeta för att stanna kvar i EU”, skriver en grupp till partiledningen enligt dagstidningen The Guardian. 

”Över 80 procent av medlemmarna och över 70 procent av Labours väljare vill ha en andra folkomröstning och stanna kvar”, fortsätter brevet.

Samtidigt pågår en dragkamp om parlamentets makt över brexitprocessen.

Talmannen John Bercow har hamnat i onåd bland brexitörerna efter att ha påpekat att även en avtalslös brexit måste ta vägen förbi parlamentet. Det kan enligt honom inte ske med automatik vid nästa brexitdatum, den 31 oktober.

”Idén att parlamentet ska bort från centrum av brexitdebatten är otänkbar”, sa han på tisdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg

Parlamentet har tappat dock sin makt, anser Maddy Thimont Jack, brexitanalytiker på tankesmedjan Institute for Government.

”Det ser nästan omöjligt ut för ledamöterna att stoppa en premiärminister som har bestämt sig för att lämna EU utan ett avtal... Däremot gäller politisk påverkan, vilket alla tidigare på nummer 10 (Downing Street, reds anm) kan vittna om”, skriver hon i en blogg.

SEB:s valutaanalytiker Rickard Falkenhäll räknar med ytterligare brittisk polarisering kring brexit.

”Det minskar sannolikheten för en bredare kompromisslösning baserat på ett utträdesavtal eftersom gapet mellan parlamentet och regering lär öka ytterligare. Även om risken för en hård brexit har ökat tror jag fortfarande att den risken är ganska låg och det är den sannolikheten som har betydelse för pundet”, säger han.

Nya signaler visar hur brexitoron slår mot ekonomin.

Tjänsteföretagens villkor har försämrats under de tre senaste månaderna, som har präglats av brexitosäkerhet. Det visar en undersökning som industriförbundet CBI presenterade på tisdagen.

”Paralyseringen kring brexit fortsätter att slå mot Storbritanniens tjänsteföretag”, säger vice chefsekonomen Anna Leach enligt affärstidningen Financial Times. 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?