1515

Fritt hyra ut el-scootrar i stan utan tillstånd

Elscooter-bolagen ska inte behöva ansöka om tillstånd för uthyrning av el-sparkcyklar – platsen där de placeras ut kan däremot komma att prövas. Den bedömningen gör Transportstyrelsen som gått vilka regler som bör gälla.

Foto:Andrey Popov

Uppdraget som Transportstyrelsen fått av regeringen är att utreda om det behövs enklare regler kring eldrivna enpersonsfordon, där elsparkcyklar ingår. Frågan har varit om uthyrningen är en verksamhet som kräver tillstånd enligt ordningslagen. I en första delrapport slår myndigheten fast det generellt inte bör krävas ett tillstånd.

”Det saknas rättspraxis om friflytande mobilitetstjänster, som till exempel uthyrare av elsparkcyklar. Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik. Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd”, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?