1515

Friskolornas riksförbund sågar politikerna: Stor okunskap

Kritiken mot friskolorna bygger på stor okunskap och segregationen är som störst inom den kommunala skolan. Det hävdar Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.
Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.Foto:Pontus Höök

Det har kommit in oväntat många remissvar på Björn Åstrands utredning, som enligt regeringens direktiv ska bidra till att öka likvärdigheten inom skolan.

Och inte oväntat finns en hel del kritik från många fristående skolor, som ofta hamnat i skottgluggen i debatten.

Carola Lemne, ordförande för Engelska skolan, dömer helt ut förslagen om lottning och kvotering och varnar samtidigt för konsekvenserna om skolpengen sänks.

Kritik kommer även från Kunskapsskolan, ägt av entreprenören Peje Emilsson, som skriver i sitt remissvar att sänkt skolpeng kan leda till att ”kvalitativa friskolor tvingas stänga”.

Ulla Hamilton, vd på intresseorganisationen Friskolornas riksförbund, anser att debatten om friskolorna ofta bygger på stor okunskap om hur det faktiskt ser ut.

”Det gäller högt upp i den politiska hierarkin och det får vi väl ta till oss att vi har gjort ett dåligt jobb där.”

Hon ser det också som ett felslut att koppla segregationen i skolan till friskolorna. Tvärt om anser Ulla Hamilton att de mest stängda skolorna är kommunala skolor i välbärgade områden.

I dessa skolor är det ofta helt omöjligt för elever från andra områden att ta sig in, om det inte finns några platser över.

”Det är de skolorna som är mest paxade. Närhetsprincipen innebär att den som har råd att köpa en bostad i närheten av en attraktiv skola också har lättast att komma in där”, säger hon. 

Inom Socialdemokraterna finns sedan länge en utbredd kritik mot hur det svenska systemet för friskolor är utformat och nu finns en förhoppning att man ska få till en reell förändring.

Detta samtidigt som friskolorna hoppas att regeringens två samarbetspartier, Centern och Liberalerna, ska sätta stopp för de mest omstridda förslagen i Björn Åstrands utredning.

När striden pågick under den förra mandatperioden varnade friskoleföretagen att de i princip skulle behöva lägga ned över en natt om Ilmar Reepalus vinsttak skulle införas.

Risken man ser nu är hur möjligheterna att driva en friskola långsamt skulle urholkas.

”Det står ju faktiskt i utredningen att kommunerna ska sänka skolpengen och det skulle ändra förutsättningarna att driva friskolor på ett dramatiskt sätt”, säger Ulla Hamilton.

 


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?