ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Friskolor rasar mot förslag om elevlotteri

  • Foto: Colourbox

Ett förslag om lottning till populära skolor får ilskan att koka både i oppositionen och i några av Sveriges största skolkoncerner.

Skolkommissionen tillsattes för två år sedan efter de svaga Pisa-resultat som skakade Sverige före det senaste valet och på torsdagen presenterande den sin slutrapport. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) sparade inte på överorden.

”Det här är en riktigt stor dag för svensk skola”, sa han vid en välbesökt pressträff.

Enligt förslaget ska kötid inte längre få användas som urvalskriterium i friskolor. I stället ska lottning kunna fälla avgörandet i friskolor så väl som för högstadieelever i vissa kommunala skolor.

”Det är inga föräldrar som vill bli lottade”, säger Marcus Strömberg, som är vd i Sveriges största skolkoncern Academedia.

Engelska skolans grundare Barbara Bergström rasar mot förslaget och pekar på att det leder till godtycke.

”Jag har sett de skrämmande följderna av lottning i amerikanska charterskolor, när förväntansfulla elever och deras föräldrar sitter och väntar på utslaget av en tombola”, fortsätter Barbara Bergström.

Gustav Fridolin (MP) vädjade om politisk borgfred kring utredningen – men blev inte bönhörd. Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att utredningen presenterar en urvattnad kompromiss.

”Den enda punkt kommissionen är riktigt tydlig på och där det finns konkreta förslag är att man vill avskaffa föräldrarnas fria skolval”, säger han.

Moderaterna anser också att förslagen inte räcker för att möta utmaningar som lärarbrist och svaga skolresultat.

”På många av våra förslag och frågor är det fortsatta frågetecken”, säger Camilla Waltersson Grönwall, skolpolitisk talesperson.

Rapporten föreslår att varje skola ska arbeta för en mer allsidig social sammansättning, men också det förslaget får kritik.

”Ska man göra detta så måste man börja tvångsplacera ut elever”, säger Jan Björklund.

En som är mer positiv till rapporten är SD:s skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson.

”Jag gillar huvuddragen” säger han.

I skymundan av lotteridebatten föreslog utredningen även ett allmänt skolval, vilket backas upp av allianspartierna. Marcus Strömberg ser det som ett genombrott om regeringen ställer sig bakom förslaget.

”Då använder man valfriheten till att förbättra likvärdigheten. Det är ett jättebra steg som är konkret och handlingskraftigt och som betyder väldigt mycket för föräldrarna”, säger Marcus Strömberg.

Utredningen föreslår även statliga resurser på 6 miljarder kronor till skolor med stora behov. Delar av finansieringen sker genom att andra bidrag avvecklas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies