ANNONS:
Till Di.se

Friidrottaren hoppar på retrotrend

  • 70-TALSKÄNSLA. Peter Häggström Lindecrantz, tidigare längdhoppare, kan numera titulera sig entreprenör. Hans nya klädmärke YMR Track Club hämtar inspiration från 70- 0ch 80-talet. Foto: Patrik Olsson och Jessica Gow

Efter 20 år i friidrotten återvände längdhopparen Peter Häggström Lindecrantz till sin hemstad Borås.
I textilhuvudstaden har han startat sitt eget sportmärke med retrokläder.

Bland de nyproducerade kläderna inne på kontoret hänger en gammal träningsjacka. Den hör till IK Ymer, klubben som Peter Häggström Lindecrantz tävlade för, och användes på 70-talet. Trots att överdelen är närmare 40 år ser den ny ut.

”Jag tyckte alltid att den var så snygg och jag valde att ha den på rätt många prisutdelningar. Den är supergammal och jag tror att det är ett hål i fickan, men annars är den i väldigt fint skick”, säger Peter Häggström Lindecrantz.

Jackan med dragkedja står som inspiration till längdhopparens nya klädmärke: YMR Track Club.

Peter Häggström Lindecrantz tävlade i längdhopp och vann flera SM för att sluta i början av 00-talet. Efter att ha suttit som expert i SVT och gjort en sväng som marknads- och informationschef på it-konsultbolaget HiQ flyttade han hem till staden han föddes i, Borås, lagom till sin gamla klubb IK Ymers 100-årsjubileum.

”Klubben har betytt väldigt mycket för mig. Min tränare var nere på träningar nästan varje dag, på tävlingar under helgen och på träningsläger – hon var alltid där. Hon hade familj och heltidsjobb vid sidan om och efter varje pass ringde jag henne för att gå igenom allt. Nu i efterhand skäms man ju. Där kommer hon hem klockan nio på kvällen och det första som händer är att den här idioten ringer.”

Klädmärket blev en hyllning till klubben, som också äger en symbolisk andel i företaget. Med inspiration från träningskläderna från sent 70-tal och tidigt 80-tal ska byxorna, tröjorna och mössorna vara moderiktiga och hållbara. Byxorna har sydda pressveck, tröjorna revärer, alltså dekorationsband längs med ärmen och byxbenet, och de kommer i färger som off white, vinrött och dovt grönt. Tygerna och kläderna produceras på plats i Borås. Det ger en helt annan prisbild än om bolaget hade haft produktionen i andra delar av världen, men enligt Peter Häggström Lindecrantz blir det möjligt att bland annat undvika överproduktion.

”Vi kommer aldrig vara billigast. Däremot ska vi ha hög modegrad och en medvetenhet kring vår produktion. Jag tror att de som förstår den grejen och uppskattar den, de förstår att vi har ett annorlunda upplägg och tilltalas av det. Målsättningen är att man ska kunna ha våra plagg länge.”

Sportkläder har på senare år tagit sig längre och längre in i modets finrum och tidigare i år blev Peter kontaktad av modemagasinet Vogue som ville skriva om YMR Track Club.

”Det är rätt mycket fashion över kläderna, men de går absolut att träna i. Det har blivit mer accepterat med sneakers på krogen och på jobbet. Vi gillar att klä oss bekvämt, men vi har höjt modegraden på den här typen av plagg jämfört med några år sedan.”

Redan under sina tävlingsår ville Peter Häggström Lindecrantz påverka hur hans träningskläder såg ut. Några av hans sponsorer sa att det skulle vara roligt om han ville tycka till lite om plaggen som han tävlade i.

”Jag vet inte om de menade det, men jag sa bara ’gud vad roligt, klart jag kan göra det’ och satt och skrev vad de borde tänka på, vad de gjorde bra och vad som gick att förbättra. Redan där fanns ett stort intresse och vilja att göra detta.”

Han tror att drömmen om att göra egna sportkläder alltid har slumrat inom honom, men att det tog ett tag att ta mod till sig och satsa.

”Att faktiskt göra det nu, det känns jättehäftigt. Jag var inne i garderoben i 10 år innan jag kom ut och under de åren vågade jag inte så mycket. Jag var rätt feg i många sammanhang, men det har totalvänt”, säger han och tillägger:

”Jag vill inte sitta i gungstolen och ångra att jag inte gjorde det jag ville.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies