Frihetslängtan driver nyföretagandet

Pengar är inte den viktigaste drivkraften för de som startat eller övervägt att starta företag. I stället är det friheten att kunna jobba när och var man vill som inspirerar. 

Foto:Colourbox

Det finns ett stort intresse för egenföretagande i Sverige visar en undersökning som Nordea gjort med hjälp av undersökningsföretaget YouGov. 14 procent av de tillfrågade driver eget företag och hela 35 procent säger att det övervägt att starta eget eller gjort det men lagt ned. 

Den viktigaste drivkraften är enligt undersökningen inte pengar. Av de i undersökningen som startat eget uppger 25 procent att främsta anledningen var att få frihet. 18 procent har svarat att den främsta anledningen till företagandet var att jobba med något man brinner för. Att tjäna pengar kommer först på tredje plats.

Svaren fördelar sig ungefär likadant ut bland de som övervägt att starta företag. 

Bland de i undersökningen som inte gick vidare med sitt företagande var det många som upptäckte att idén inte var så efterfrågad som förväntat. 15 procent uppger att de inte gick vidare för att de saknade stöd. Lika många uppger att det var byråkratin som satte käppar i hjulen och ytterligare en lika stor andel att det var krångliga regler som var hindret. 

"Det är synd att så många avstår från att gå vidare med sin idé. Förvånansvärt många är omedvetna om att banken kan agera bollplank. Vad gäller kapital finns många alternativ till banklån och vi kan även hjälpa till med affärsmodellen. Vi träffar hundratals nystartade företag varje dag", säger Peter Dalmalm, som är ansvarig för företagsaffärer i Sverige på Nordea i ett pressmeddelande.  

Undersökningen är gjord i juni, via YouGovs internetpanel, och omfattar 1.043 intervjuer med män och kvinnor över 18 år. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?