1515
Annons

Frihetslängtan driver nyföretagandet

Pengar är inte den viktigaste drivkraften för de som startat eller övervägt att starta företag. I stället är det friheten att kunna jobba när och var man vill som inspirerar. 

Foto:Colourbox

Det finns ett stort intresse för egenföretagande i Sverige visar en undersökning som Nordea gjort med hjälp av undersökningsföretaget YouGov. 14 procent av de tillfrågade driver eget företag och hela 35 procent säger att det övervägt att starta eget eller gjort det men lagt ned. 

Den viktigaste drivkraften är enligt undersökningen inte pengar. Av de i undersökningen som startat eget uppger 25 procent att främsta anledningen var att få frihet. 18 procent har svarat att den främsta anledningen till företagandet var att jobba med något man brinner för. Att tjäna pengar kommer först på tredje plats.

Svaren fördelar sig ungefär likadant ut bland de som övervägt att starta företag. 

Bland de i undersökningen som inte gick vidare med sitt företagande var det många som upptäckte att idén inte var så efterfrågad som förväntat. 15 procent uppger att de inte gick vidare för att de saknade stöd. Lika många uppger att det var byråkratin som satte käppar i hjulen och ytterligare en lika stor andel att det var krångliga regler som var hindret. 

"Det är synd att så många avstår från att gå vidare med sin idé. Förvånansvärt många är omedvetna om att banken kan agera bollplank. Vad gäller kapital finns många alternativ till banklån och vi kan även hjälpa till med affärsmodellen. Vi träffar hundratals nystartade företag varje dag", säger Peter Dalmalm, som är ansvarig för företagsaffärer i Sverige på Nordea i ett pressmeddelande.  

Undersökningen är gjord i juni, via YouGovs internetpanel, och omfattar 1.043 intervjuer med män och kvinnor över 18 år. 

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera