1515
Annons

Frida Wallnor: Trumps USA är ett laglöst land

NEW YORK. Händelseutvecklingen i Washington DC på onsdagen är på många sätt skrämmande, men långt ifrån förvånande med tanke på den frustration som byggts upp bland Trump-supportarna under de senaste fyra åren. Donald Trump och hans allierade har tillåtit USA att bli ett laglöst land.

Foto:Evan Vucci

Det är skrämmande bilder som kommer från Washington DC på onsdagen, där Trump-supportrar inklusive medlemmar från högerextrema grupper stormat kongressbyggnaden. Det skedde mitt under den certifieringsceremoni som normalt brukar vara en formalitet: kongressledamöterna bekräftar elektorsrösterna från presidentvalet.

Men ingenting har varit ”som det brukar” i Washington DC sedan Donald Trump svors in som president för snart fyra år sedan. Sorgligt nog är stormningen och våldsamheterna inte helt förvånande.

Bland Trump-supportrarna är det en vanlig uppfattning att ”etablissemanget” försökt att avsätta presidenten sedan hans första dag i Vita huset. Ilskan och frustrationen har byggts upp successivt till att eskalera efter det ”stulna” valet i november och det faktum att Joe Bidens installation inte gått att stoppa genom domstolar eller omräkningar. 

På hans kampanjmöte i Georgia på måndagen ropade publiken till och med ”förrädare” när Högsta domstolen kom på tal, som sedan i höstas domineras av Trump-utnämnda konservativa domare. För att inte tala om vad man kallade medierna. Eller demokrater.

Saken blev knappast bättre efter att den ”radikala vänstern” på onsdagen dessutom ”stulit” senaten från Republikanerna efter valvinsterna i Georgia. 

Det naturliga nästa steget blev uppenbarligen att ta till våld.

Hur det skulle kunna ändra på något är svårt att förstå för en utomstående. Men i ett land där presidenten etablerat en ordning där ”alternativa fakta” är ett begrepp och där lagar och regler inte tycks gälla alla kommer onsdagens chockerande scener inte som en blixt från klar himmel. Trumps USA har blivit laglöst land. 

Presidenten uppmanade visserligen sina supportrar på Twitter att ”gå hem” och att avstå från våld. Men det är så dags nu. Och han vidhåller fortsatt att valet blev stulet. 

Men detta är inte bara Donald Trumps ansvar. De republikaner som anammat hans desinformationskampanj är lika skyldiga till detta, inklusive Texas-senatorn Ted Cruz och andra som på onsdagen planerat att motsätta sig certifieringen av elektorsröster. 

Förhoppningsvis blir detta en vändpunkt för USA. Om inte amerikanerna redan hade förstått vad som håller på att hända med deras land borde ett ljus ha gått upp nu.   

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?