Frida Wallnor: Trumps USA är ett laglöst land

NEW YORK. Händelseutvecklingen i Washington DC på onsdagen är på många sätt skrämmande, men långt ifrån förvånande med tanke på den frustration som byggts upp bland Trump-supportarna under de senaste fyra åren. Donald Trump och hans allierade har tillåtit USA att bli ett laglöst land.

Foto:Evan Vucci

Det är skrämmande bilder som kommer från Washington DC på onsdagen, där Trump-supportrar inklusive medlemmar från högerextrema grupper stormat kongressbyggnaden. Det skedde mitt under den certifieringsceremoni som normalt brukar vara en formalitet: kongressledamöterna bekräftar elektorsrösterna från presidentvalet.

Men ingenting har varit ”som det brukar” i Washington DC sedan Donald Trump svors in som president för snart fyra år sedan. Sorgligt nog är stormningen och våldsamheterna inte helt förvånande.

Bland Trump-supportrarna är det en vanlig uppfattning att ”etablissemanget” försökt att avsätta presidenten sedan hans första dag i Vita huset. Ilskan och frustrationen har byggts upp successivt till att eskalera efter det ”stulna” valet i november och det faktum att Joe Bidens installation inte gått att stoppa genom domstolar eller omräkningar. 

På hans kampanjmöte i Georgia på måndagen ropade publiken till och med ”förrädare” när Högsta domstolen kom på tal, som sedan i höstas domineras av Trump-utnämnda konservativa domare. För att inte tala om vad man kallade medierna. Eller demokrater.

Saken blev knappast bättre efter att den ”radikala vänstern” på onsdagen dessutom ”stulit” senaten från Republikanerna efter valvinsterna i Georgia. 

Det naturliga nästa steget blev uppenbarligen att ta till våld.

Hur det skulle kunna ändra på något är svårt att förstå för en utomstående. Men i ett land där presidenten etablerat en ordning där ”alternativa fakta” är ett begrepp och där lagar och regler inte tycks gälla alla kommer onsdagens chockerande scener inte som en blixt från klar himmel. Trumps USA har blivit laglöst land. 

Presidenten uppmanade visserligen sina supportrar på Twitter att ”gå hem” och att avstå från våld. Men det är så dags nu. Och han vidhåller fortsatt att valet blev stulet. 

Men detta är inte bara Donald Trumps ansvar. De republikaner som anammat hans desinformationskampanj är lika skyldiga till detta, inklusive Texas-senatorn Ted Cruz och andra som på onsdagen planerat att motsätta sig certifieringen av elektorsröster. 

Förhoppningsvis blir detta en vändpunkt för USA. Om inte amerikanerna redan hade förstått vad som håller på att hända med deras land borde ett ljus ha gått upp nu.   

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?