Hoppa till innehållet

Annons

Frida Wallnor: Trumps USA är ett laglöst land

NEW YORK. Händelseutvecklingen i Washington DC på onsdagen är på många sätt skrämmande, men långt ifrån förvånande med tanke på den frustration som byggts upp bland Trump-supportarna under de senaste fyra åren. Donald Trump och hans allierade har tillåtit USA att bli ett laglöst land.

Foto: Evan Vucci

Det är skrämmande bilder som kommer från Washington DC på onsdagen, där Trump-supportrar inklusive medlemmar från högerextrema grupper stormat kongressbyggnaden. Det skedde mitt under den certifieringsceremoni som normalt brukar vara en formalitet: kongressledamöterna bekräftar elektorsrösterna från presidentvalet.

Men ingenting har varit ”som det brukar” i Washington DC sedan Donald Trump svors in som president för snart fyra år sedan. Sorgligt nog är stormningen och våldsamheterna inte helt förvånande.

Bland Trump-supportrarna är det en vanlig uppfattning att ”etablissemanget” försökt att avsätta presidenten sedan hans första dag i Vita huset. Ilskan och frustrationen har byggts upp successivt till att eskalera efter det ”stulna” valet i november och det faktum att Joe Bidens installation inte gått att stoppa genom domstolar eller omräkningar. 

På hans kampanjmöte i Georgia på måndagen ropade publiken till och med ”förrädare” när Högsta domstolen kom på tal, som sedan i höstas domineras av Trump-utnämnda konservativa domare. För att inte tala om vad man kallade medierna. Eller demokrater.

Saken blev knappast bättre efter att den ”radikala vänstern” på onsdagen dessutom ”stulit” senaten från Republikanerna efter valvinsterna i Georgia. 

Det naturliga nästa steget blev uppenbarligen att ta till våld.

Hur det skulle kunna ändra på något är svårt att förstå för en utomstående. Men i ett land där presidenten etablerat en ordning där ”alternativa fakta” är ett begrepp och där lagar och regler inte tycks gälla alla kommer onsdagens chockerande scener inte som en blixt från klar himmel. Trumps USA har blivit laglöst land. 

Presidenten uppmanade visserligen sina supportrar på Twitter att ”gå hem” och att avstå från våld. Men det är så dags nu. Och han vidhåller fortsatt att valet blev stulet. 

Men detta är inte bara Donald Trumps ansvar. De republikaner som anammat hans desinformationskampanj är lika skyldiga till detta, inklusive Texas-senatorn Ted Cruz och andra som på onsdagen planerat att motsätta sig certifieringen av elektorsröster. 

Förhoppningsvis blir detta en vändpunkt för USA. Om inte amerikanerna redan hade förstått vad som håller på att hända med deras land borde ett ljus ha gått upp nu.   

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera