1515
Annons

Frida Wallnor: "Synliggör vårt samhälles sårbarhet"

Europa har drabbats av ännu en fruktansvärd attack. Den här gången var måltavlan en julmarknad i centrala Berlin, där oskyldiga mejades ned av en lastbil.

Bild:AP

Enligt polisen körde lastbilen medvetet rakt in i folkmassan och dödade minst nio personer och skadade över 50. Attentatsmän har därmed på nytt lyckats synliggöra och utnyttja vårt samhälles sårbarhet.

Det är alltid vanskligt att spekulera om motiv, men dådet påminner på flera sätt om sommarens terrordåd i franska Nice, som terrorgruppen IS tog på sig. Så kallade ”copy cats” är dessvärre inget ovanligt fenomen i terrorsammanhang. Och efter IS militära motgångar i Irak och Syrien den senaste tiden är det många som fruktat att IS kommer att rikta in sig på terrordåd mot västvärlden snarare än att försöka vinna ny terräng i Irak och i Syrien.

Den person som körde lastbilen uppges ha gripits av polis, medan en annan person som också befann sig i bilen tillhör de döda. Med andra ord kommer det förhoppningsvis vara möjligt att få reda på motiv från den nu gripne gärningsmannen, vilket måste ses som det enda positiva i sammanhanget.

Tyskland hade varit förhållandevis skonat från terrordåd tills i somras, då landet drabbades av en rad mindre dåd på kort tid, bland annat ett dödligt skottdrama på ett shoppingcenter i München i juli. Dåden skylldes till stor del på förbundskansler Angela Merkels tidigare så välkomnande politik mot flyktingar. Sedan dess har Merkel intagit en betydligt mer restriktiv hållning, då hon kommit att pressas allt hårdare både internt och av det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland.

Landets förebyggande arbete mot terrorbrott har sedan dess också tagit fart. Men det spelar dessvärre mindre roll när man har att göra med attentatsmän som de i Berlin på måndagskvällen eller de i Nice i juli, som så uppenbart är beredda att dö för sin sak. Då är polisens möjligheter att stoppa dem mycket små.

Rapporterna från Berlin kom bara timmar efter att de hemska bilderna från Ankara pumpades ut över världen, där den ryska ambassadören kallblodigt avrättades av en turkisk polisman.19 december kommer att bli ihågkommen som ännu en mörk dag i ett för mänskligheten mycket mörkt år.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?