Annons

Frida Wallnor: Historia har skrivits i Tyskland

Även om de officiella valresultaten ännu inte har publiceras kan vi konstatera att historia har skrivits i Tyskland i dag. Det mest anmärkningsvärda är att det högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) ser ut att bli tredje största parti efter att ha fått cirka 13 procent i vallokalsundersökningarna. Det är en stor sak i ett land med ett förflutet likt Tyskland, men en helt naturlig utveckling med tanke på de senaste årens samstämmighet mellan de traditionella partierna, som lämnat plats på flankerna åt oliktänkande.

Bild:TT

En annan konsekvens av samstämmigheten är att förbundsdagen under nästa mandatperiod kommer bestå av rekordmånga partier: sex stycken, eller sju om man räknar med CDU:s bayerska systerparti CSU. Den här fragmentiseringen har redan skett i andra länder och det vore konstigt om Tyskland skulle vara ett undantag – speciellt med tanke på landets tradition av storkoalitioner.

Intressant är även det rekordlåga stödet för de två stora traditionella partierna. Angela Merkels CDU går tillbaka kraftigt jämfört med valet 2013, men blir ändå överlägset största parti. Tillbakagången är anmärkningsvärd mot bakgrund av landets starka ekonomiska utveckling under Merkels tid som förbundskansler. Men det är tydligt att de tyska väljarna vill ha mer än bara ”stabilitet” och ”rutin”. Och det har de all rätt att kräva. Förhoppningsvis tar Merkel detta på rätt sätt och inser att hon måste jobba med mer visioner framöver.

Socialdemokraterna backar inte lika mycket som CDU jämfört med det senaste valet, men framstår ändå som valets stora förlorare. Partiet ser ut att göra sitt sämsta val någonsin, på cirka 20 procent. Partiledaren Martin Schulz var snabbt ute och erkände sig besegrad. I sitt tal meddelande han även att någon ny koalition med CDU inte är aktuell. Det gjorde han klokt i. Partiet behöver fyra år i opposition för att ta sig samman, fundera över sin politik och vad partiet har att erbjuda landets medborgare. Huruvida dessa fyra år kommer att tillbringas med Schulz som partiledare är dock högst oklart. Sannolikt kommer katastrofresultatet att kräva sin syndabock.

SPD:s misslyckande är dock inte unikt i Europa. Snarare kan det som en del i en större trend av europeiska socialdemokrater som tappar momentum. De senaste åren har det skett i exempelvis Nederländerna, Grekland och Frankrike, men där i ännu större omfattning.

Den stora snackisen framöver lär bli hur AfD:s närvaro i förbundsdagen kommer att påverka tysk politik. Att det kommer bli en förändring säger sig själv, även om alla andra partier på förhand att sa att de inte vill ha något med dem att göra. Men i praktiken kommer det vara omöjligt – speciellt nu när partiet inte bara tar sig in, utan gör det med besked, som tredje största parti.

Deras starka resultat kommer sannolikt också att prägla kommande regeringsförhandlingar, där ”ansvarstagande” lär bli ett ledord. Efter SPD:s misslyckande är det svårt att tänka sig en fortsättning på storkoalitionen, och ingen är heller intresserad av att göra AfD till oppositionspartiet med stort O. Mer troligt är ett samarbete mellan CDU, Liberalerna och De Gröna – ”Jamaica”-koalitionen. Det benämns som ett "experiment" i Tyskland. Men som läget ser ut lär det finnas få andra alternativ. Och lite experiment är kanske just det Tyskland behöver.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?