ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Friande Boliden-dom överklagas

Gruvföretaget Boliden vann i tingsrätten. Nu överklagar Arica Victims, som företräder 796 chilenska medborgare, domen som handlar om att Boliden skeppade farligt gruvslam till Chile på 1980-talet.

Det farliga avfallet exporterades från Västerbotten till byn Arica i Chile och det chilenska bolaget Promel. Bolaget skulle ta hand om slammet, något som senare aldrig gjordes och efter ett tag gick Promel i konkurs. Slammet som blev kvar innehöll arsenik, bli och kvicksilver och dumpades i stora högar i utkanten av samhället. Enligt stämningen gjorde det giftiga avfallet mängder av människor i området sjuka.

Visserligen kom Skellefteå tingsrätt fram till att Boliden agerat vårdslöst, men domstolen fann det inte tillräckligt bevisat att slammet gjorde de berörda sjuka. Bland annat var arsenikhalterna i provtagningarna av de drabbade för låga.

Men nu kommer alltså hovrätten att pröva fallet på nytt. De drabbade har krävt 100.000 kronor var.

I tingsrätten tilldömdes även det svenska kommanditbolaget Arica Victims, som formellt är det processförande bolaget med chilenare som huvudmän, att betala rättegångskostnaderna på nästan 36 miljoner kronor. I efterspelet till domen väcktes frågetecken om vem som ska betala. I det svenska processbolaget finns inga pengar, sade advokaten Johan Öberg till TT då.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer