ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

"Freudiansk felsägning" – ordkrig om energin

  • Ibrahim Baylan har i Di riktat hård kritik mot moderaternas hot att lämna energiuppgörelsen. Moderaterna avfärdar kritiken: ”Det är ett intressant uttalande och möjligen en freudiansk felsägning”, säger Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson (M). Foto: Martina Huber/TT

Flera av partiernas representanter vid energisamtalen avböjer att ge slutliga besked hur de ställer sig till moderaternas krav. Men flera är kritiska till moderaternas förhandlingstaktik som i sin tur slår tillbaka. 

Tonläget var delvis hårt när företrädarna för de fem partierna bakom energiuppgörelsen lämnade onsdagens möte som hölls på infrastrukturdepartementet. Och i fokus stod moderaternas krav på förändringar för att inte lämna den blocköverskridande uppgörelsen, och som partiet nyligen offentliggjorde i en artikel på Di Debatt.

”Det har i dag varit ett bra samtal och där vi lyssnat på deras synpunkter. Men att först hota med ultimatum i medierna är däremot oacceptabelt”, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson på Centerpartiet.

Något samlat ställningstagande till moderaternas krav lämnar han inte. Men att gå med på kravet att ändra målet från 100 procent förnybar el till 100 procent fossilfri är dock inte aktuellt, uppger han. 

Samma budskap lämnar Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

”Vi är helt öppna för att diskutera saker med moderaterna. Men vi kan inte acceptera att en bred överenskommelse rycks upp med rötterna.”  

Kristdemokraterna, som i valrörelsen väckte frågan om förlängd drift för reaktorerna Ringhals 1 och 2 som ägs av statliga Vattenfall, uppger att partiet håller fast vid Energiöverenskommelsen.

”Vår åsikt är att avtal ska hållas, men anser samtidigt att energiöverenskommelsen behöver kompletteras och vidareutvecklas. Vi får fortsätta diskussionerna och jag hoppas att vi ska hitta en bra lösning till slut”, säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson på KD.

Näringsminister Ibrahim Baylan har i Di riktat hård kritik mot moderaternas hot att lämna energiuppgörelsen.

”Det vore direkt farligt och oansvarigt”, sa han i onsdagens Di.

Men moderaterna avfärdar kritiken.

”Det är ett intressant uttalande och möjligen en freudiansk felsägning. Det innebär ju att han betraktar den rödgröna politik som skulle råda i utevaro av en blocköverskridande överenskommelse som farlig, ett underkännande av den egna politiken”, säger Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson på moderaterna. 

”Vår ambition handlar nu om att konstruktivt delta i att vidareutveckla energipolitiken för att möta de stora utmaningarna på det här för landet helt centrala området.”

Han avfärdar också Ibrahim Baylans uttalande om att moderaternas hot att lämna beror på att de är stressade över att tappa väljare till Kristdemokraterna.

”Baylan förlorar sig i spelteorier för att han inte vill gå in på sakfrågan. Vi riskerar bland annat att få en allvarlig bristsituation i elförsörjningen. Och då är det oansvarigt att inte i god tid som vi nu gör ta tag i frågan och anpassa energipolitiken”, säger Carl-Oskar Bohlin. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies