ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fredsmanifestation med världens ledare i Paris

  • Foto: Benoit Tessier

Gråtunga skyar skapar oroliga tankar i Paris när världens ledare minns offren i första världskriget.

President Emmanuel Macron varnar för nationalism, rasism, antisemitism och extremism.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

Exakt 100 år senare klämtar kyrkklockorna över Paris, men också kring alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Triumfbågen talar Frankrikes president till en stor mängd stats- och regeringschefer från hela världen.

"Det här var slutet på fyra långa och fruktansvärda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig. Europa tog nästan livet av sig. Tio miljoner döda. Sex miljoner skadade och lemlästade. Tre miljoner änkor", sammanfattar president Emmanuel Macron.

Samtidigt trycker han hårt på behovet av internationellt samarbete kontra nationell egoism och talar sig varm för patriotismen som "den exakta motsatsen till nationalismen".

Samma tema återkommer han till vid invigningen av det fredsforum som han skapat och hoppas göra till ett årligt evenemang.

"Historien kommer att minnas den här dagens ceremoni för bilden av 84 ledare från länder som tidigare var fiender som nu samlats för freden. Blir det en symbol för det eller tvärtom: ett fotografi av ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? Vi ser återkomsten av nationalism, rasism, antisemitism och extremism. Därför har vi velat skapa det här fredsforumet", säger Macron.

Ceremonin bestod bland annat av krigsminnen från soldater och civila, upplästa av ungdomar, samt klassisk musik i form av Saraband av tyske Johann Sebastian Bach och Bolero av franske Maurice Ravel.

Sångerskan Angelique Kidjo, med rötterna i Benin, bjöd dessutom på en känslosam hyllning till alla de soldater från Frankrikes kolonier som stupade i kriget.

De flesta av ledarna anlände gemensamt per buss från Élyséepalatset. Rysslands Vladimir Putin och USA:s Donald Trump åkte dock båda två på egen hand, i egna bilar.

Det gav dessutom Trump en extra upplevelse när en barbröstad kvinnlig demonstrant kastade sig in i bilkortegen, med budskapet "Fake peacemaker" – falsk fredsmäklare – skrivet över överkroppen. Kvinnan fördes dock snabbt bort av polisen.

Efter en lunch i presidentpalatset har Trump åkte vidare till en amerikansk krigskyrkogård för att hålla tal.

"Vi är samlade här för att hedra de modiga amerikanska soldater som förlorade sina liv. Här vilar fler än 1.500 amerikaner som gjorde den allra yttersta uppoffringen. I dag är det vår uppgift att skydda den civilisation som de slogs för", säger Trump i Suresens strax väster om Paris.

Sverige som nation var inte med i kriget. Men svenskar som stred fanns det ändå.

"Vi var ju neutrala, men det var faktiskt en hel del svenskar som deltog i det här kriget. Vid den här tiden var det många svenskar som hade emigrerat till USA och väl där blev det flera som värvades till den amerikanska armén som sedermera kom in i kriget", konstaterar statsminister Stefan Löfven (S).

Även Löfven deltar i Macrons fredsforum och ska representera Europa i en paneldebatt om hoten mot multilateralism och internationellt samarbete.

"Om än tiderna är helt annorlunda så måste vi i dag se upp med det som är nationalistiskt isolationistiskt. När Trump säger Amerika först så kan jag också säga Sverige först. Men för mig innebär det väldigt tydligt ett internationellt samarbete för det är det bästa som vi kan leverera till svenska medborgare", säger Löfven.

"Vi ser nu en del skrämmande inslag av isolationism och fel typ av nationalism. Om man bygger murar på det här sättet och vill isolera sig med den meningen att andra är farliga så skapar man farliga situationer", säger statsministern och betonar vikten av samarbete för att undvika att Europa drabbas av krig igen.

"Det är ju inget man kan utesluta. Det är därför vi måste agera för att det inte ska göra det. Europa och EU ska byggas på ett sådant sätt att vi skapar välstånd och välfärd för alla i samarbete med vår omvärld och inte skapar konflikt med vår omvärld", säger Löfven.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies