Annons

Fredligaste helgen hittills i Hongkong

På söndagen slöt över 100.000 upp i fredliga demonstrationer i Hongkong.

Invånarnas stöd för demokratirörelsen tycks inte ha minskat nämnvärt, trots den kritiserade flygplatsblockaden tidigare i veckan.

Foto:Kin Cheung

I det hällande regnet bildade demonstranternas paraplyer ett färgglatt hav i Victoria Park i Hongkongs centrala delar. Det blev avrundningen på den fredligaste helgen sedan demonstrationerna började, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vissa demonstranter som häcklade poliser blev snabbt tillrättavisade av andra demonstranter, med uppmaningar om att protestera fredligt och "inte gå i fällan".

"De har sagt till alla att vi är upploppsmakare. Dagens marsch är för att visa att vi inte är det. Det betyder inte att vi inte ska fortsätta kämpa... men i dag tar vi en paus, sedan återsamlar vi oss", säger en deltagare till Reuters.

Veckans protestyttringar har annars kännetecknats av en allt mer upptrissad stämning mellan demonstranter och polis.

Förra helgen fick en kvinna en projektil i ögat och riskerar att bli av med synen. Händelsen har spätt på ilskan mot polisen, som anklagas för övervåld. Demonstranter har visat sin solidaritet med kvinnan genom att bära lappar eller ögonbindlar för sitt ena öga.

Men de har också slagit tillbaka mot polisens våld. Att en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina i veckan utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats i veckan verkar ha haft ett pris.

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten – och söndagens fredliga protester kan tyda på att många demonstranter är medvetna om det.

Våldsamheter kunde även ha intensifierat hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av regionens relativa självständighet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera