1515
Annons

Franske premiärministern avgår – vill bli president

Frankrikes premiärminister Manuel Valls hoppar av uppdraget. Nu siktar han på vårens presidentval.

Manuel Valls.
Manuel Valls.Bild:TT

Manuel Valls avgår som Frankrikes premiärminister på tisdagen. Beskedet kom på måndagskvällen då socialisten meddelade att han ställer upp i sitt partis primärval inför vårens presidentvalskampanj.

Beskedet var väntat efter att Valls partikamrat Francois Hollande nyligen meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval. Francois Hollande har plågats av låga förtroendesiffror.

”Min kandidatur handlar om försoning. Jag har ett ansvar att föra oss samman”, sa han enligt sajten Politico.

Men Manuel Valls har själv talat om de djupa sprickorna inom det franska socialistpartiet, där han själv företräder högerfalangen. Både under sin tid som premiärminister sedan våren 2014 och som inrikesminister dessförinnan har han krockat med partiets vänsterfalang i flera kontroversiella reformfrågor.

Manuel Valls har inte bara ifrågasatt heliga arbetsmarknadsfrågor för de franska socialisterna, som pensionsåldern och antalet arbetstimmar per vecka, utan också stött sig med partikamrater i migrationsfrågor. Han har bland anat kallat den så kallade burkinin, ett heltäckande badplagg för kvinnor, är en "provokation" och krävt att slöjor ska förbjudas på franska universitet, skriver nyhetsbyrån Reuters

Först måste Manuel Valls överleva primärvalet i slutet av januari. Där ställer den tidigare ekonomi- och industriministern Arnaud Montebourg, som står betydligt längre vänsterut, upp.

Även den tidigare utbildningsministern Benoît Hamon har kastat in sitt namn i tävlingen liksom den socialistiska senatorn Marie-Nöelle Lienemann och kommunisten Gérard Filoche. Alla tre har dock räknats ut av bedömare som chanslösa.

Både opinionsmätningar och franska exporter ger Manuel Valls dåliga odds inför det allmänna valet i vår. Istället tippar de att valet kommer att stå mellan Francois Fillon från det konservativa partiet Les Republicains och Marine le Pen från det högerextrema Front Nationale.

Manuel Valls får kämpa om röster mot sin tidigare kollega Emmanuel Macron, som avgick som ekonomiminister i augusti för att starta sitt eget parti. Opinionsmätningarna ger för närvarande Macron ett större stöd än Valls i generalvalet, rapporterar brittiska Guardian.

Manuel Valls hamnar också efter vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon i opinionsmätningarna. Mélenchon, som tillhör socialistpartiets vänsterfalang, har själv sagt att han inte ställer upp men figurerar fortfarande i spekulationerna inför primärvalen.

En handfull socialistiska kandidater, bland annat den tidigare justitieministern Christiane Taubira som avgick i protest i början av året, nämns i sammanhanget men har fortfarande inte gett sig in i kampanjen.

Vad gäller den som ska efterträda Manuel Valls på premiärministerposten tror den svenska Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom att utbildningministern Najat Vallaud-Belkacem har en chans.

"Najat Vallaud-Belkacem är på intet sätt självklar. Jag skulle kunna räkna upp flera alternativ i form av mer troliga gubbar. Men hon representerar just den förnyelse och det nytänkande som Hollande behöver", säger han till nyhetsbyrån TT.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?