1515

Fransk militär häktad som spion för Ryssland

En högt rankad fransk militär utreds för misstänkt säkerhetsbrott, meddelar Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Enligt olika källor misstänks militären ha spionerat för Rysslands räkning.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly.Foto:Pavel Golovkin

Enligt radiostationen Europe 1 rör det sig om en överstelöjtnant, som var stationerad på en Natobas i Italien, som misstänks ha lämnat över dokument med känslig information till ryska underrättelsetjänsten.

Parly går inte i närmare detalj in på vilka misstankarna är.

”Vi har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder”, kommenterar hon.

En domstolskälla säger att officeren misstänks för brott mot Frankrike. Källan uppger att anklagelserna rör att ha lämnat information ”som underminerar nationens fundamentala intressen” och som ”komprometterar hemligheterna i det nationella försvaret”.

Mannen talar ryska och ska ha setts i Italien i sällskap av en man som identifierats tillhöra den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Enligt medieuppgifter arbetade överstelöjtnanten på en bas i Neapel, Natos största i Italien.

Enligt Europe 1 greps mannen av den franska underrättelsetjänsten DGSI när han efter semestern var på väg tillbaka till Italien och sitter häktad i Paris. Då hade han stått under övervakning en tid sedan misstankar väckts.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?