1515

Fransk exdiplomat favorit i georgiskt presidentval

En före detta fransk diplomat är favoritkandidat i valet i Georgien.

På söndag utser georgierna sin nästa president, som numera mest kommer att ha en ceremoniell roll.

Foto:DAVID MDZINARISHVILI

Salomé Zurabishvili kom till Georgien 2004 som fransk ambassadör. Då var det säkert få som kunde förutse att hon närmare 15 år senare skulle stå som favorit i ett presidentval.

När georgierna på söndag röstar står det framför allt mellan Salomé Zurabishvili, med regeringspartiet Georgisk dröm bakom sig, och Grigol Vasjadze från oppositionen Förenade nationella rörelsen (UNM). Och enligt opinionsmätningarna är det jämnt mellan de två kandidaterna.

Presidentens ställning kommer framöver att vara mer av ceremoniell karaktär efter en ändring i konstitutionen, men valet ses ändå som ett stålbad för det allt mer impopulära Georgisk dröm.

”Jag trodde alltid att jag någon dag, på något sätt, skulle hjälpa det här landet att bli demokratiskt. För årtionden sedan, som ung fransk diplomat kunde jag inte ha föreställt mig att jag en dag skulle kandidera till presidentposten i mina föräldrars hemland som då var fast i Sovjetunionens klor”, säger Zurabishvili.

66-åriga Zurabishvili, för närvarande oberoende medlem i parlamentet, är dotter till exilgeorgier som flydde till Paris 1921 efter att landet intagits av Röda armén.

Hon har en diplomatkarriär bakom sig och utsågs av landets före detta presidenten Mikhail Saakashvili (UNM) till utrikesminister.

Men Zurabishvili gjorde sig snabbt flera fiender i parlamentet och hon blev avskedad redan efter ett år på jobbet. Hon gick sedan med i oppositionen och blev en av Saakashvilis hårdaste kritiker.

Hennes motståndare i söndagens val, Grigol Vasjadze, var Saakashvili utrikesminister 2008–2012.

Båda kandidaterna gåt till val på liknande löften för att få Georgien närmare fullvärdigt medlemskap i EU och Nato.


Innehåll från EKNAnnons

Från kris till succé – det blev vändningen för Icebug i USA

Icebugs CFO James Varkey.
Icebugs CFO James Varkey.

Svenska Icebug är en internationell succé. Men 2016 höll en offensiv USA-satsning på att få bolaget på fall. Så här tog grundarna hjälp av banken och EKN för att komma på fötter igen.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

Icebug grundades kring millennieskiftet av Eliza Törnqvist och hennes son David Ekelund. De hade läst i en Runner’s World-tidning om en ny dubbteknik som en kanadensisk uppfinnare hade tagit fram. De såg så mycket potential i idén att de jagade rätt på uppfinnaren och lyckades få tillstånd att använda tekniken till att göra en egen sko.

– Det är en så kallad dynamisk dubb. Dubben sitter inte helt fast utan förflyttar sig in och ut ur sulan beroende på underlaget. Man får därför inte en så stum känsla som andra dubbar kan ge, samtidigt som greppet är väldigt starkt, förklarar Icebugs CFO James Varkey.

Bolaget började exportera från dag ett – initialt till vintermarknader som Norden, Kanada och Schweiz. Men siktet var tidigt inställt på USA.

”Banken var inte så sugen på att ge oss kredit”

– Det är en ekonomiskt stark marknad och att de som lyckas där får ett fint proof of concept – det öppnar dörrar till andra marknader. Vi produktanpassade till och med vår storsäljare Metro just för att marknadsföra den i USA, och adderade funktionalitet som vi visste var viktig på den amerikanska marknaden.

Men den hårda satsningen på USA höll på att gå fel 2016, och som så ofta för satsande exportföretag var det kassaflödet som var problemet.

– Vår strategi att försöka springa på alla bollar blev ödesdiger – vi var alldeles för ofokuserade. Det slutade med att vi satt med mycket i lager och fick kassaflödesbekymmer. Och eftersom vi hade så mycket bundet kapital i USA var vår bank inte sugen på att ge oss krediten vi behövde för att hålla verksamheten rullande.

Lösningen blev ett samarbete mellan banken, EKN och Almi.

Fick rörelsekredit på 20 miljoner

– Banken tog kontakt med EKN och Almi, och tillsammans kunde de erbjuda oss en extra rörelsekredit på 20 miljoner kronor. Den krediten var nödvändig för att vi skulle kunna fortsätta producera våra skor och övriga produkter.

Efter det vände vinden för Icebug. I dag, fem år senare, finns bolaget på 20 marknader och USA är en riktig framgångssaga.

– Vi lade om vår strategi rejält och valde att kliva av affärer som innebar för höga kostnader. Dessutom riktade vi in oss på vissa delmarknader och har en bra process för hur vi investerar. Vi fördubblar faktiskt vår omsättning i USA i år. EKN var en väldigt trygg partner för oss genom allt detta och deras stöd var avgörande för oss.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?