ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fransk attack mot Berlusconis imperium

  • SLÅR TILLBAKA. Mediasets storägare, Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Foto: Andrew Medichini

På tre dagar har den franska mediekoncernen Vivendi köpt 20 procent av aktierna i Silvio Berlusconis Mediaset. Målet är att skapa ett europeiskt Netflix. Men Berlusconifamiljens ägarbolag Fininvest svarar med stämning.

Mediasets kurs föll med 1,6 procent på Milanobörsen på torsdagen. Orsaken var vinsthemtagning, sedan aktien stigit med 34 procent efter att Vivendi inlett sin räd i måndags.

Vivendi säger i ett pressmeddelande att 20 procent av aktiekapitalet är målet. Enligt en välinformerad källa vill koncernens huvudägare Vincent Bolloré inte göra ett uppköp.

Fransmännen ser intressanta synergier mellan Vivendi, Mediaset och Telecom Italia (där Vivendi äger 23,9 procent) för att köpa, producera och distribuera tv-program på sina tre stora marknader: Frankrike, Italien och Spanien. Vincent Bolloré har tidigare talat om att skapa ett europeiskt Netflix ihop med Berlusconi.

Men mediemagnaten ser inte med blida ögon på det som skett.

”Vivendis aktieköp av Mediaset, utan att först komma överens med Fininvest, kan inte uppfattas som något annat än en fientlig operation”, kommenterade Silvio Berlusconi i onsdags kväll.

Därför har nu Fininvest utökat sitt ägande i Mediaset till 38,3 procent. Enligt Corriere della Sera har de rätt att öka med 10 procentenheter fram till nästa höst, efter ett beslut som togs på bolagsstämman i april i år. Därmed borde kontrollen över Mediaset vara säkrad.

Familjen Berlusconi stämmer likväl Vivendi för utnyttjande av privilegierad information och marknadsmanipulation. Åklagarmyndigheten i Milano har inlett en utredning.

Enligt Fininvests advokater har Vivendi utnyttjat Mediasets kursfall under det sista halvåret för sin attack.

Kursfallet beror för övrigt på att just Vincent Bolloré drog sig ur en redan överenskommen affär med Mediaset för att köpa den blödande betal-tv-kanalen Premium. Den manövern föranledde skadeståndskrav på 570 miljoner euro, drygt 5,5 miljarder kronor, från Fininvest sida.

Italienska analytiker tror inte på ett övertag. Däremot sätter Vivendi ”press på Mediaset internt och vad gäller hur företaget styrs. Vi tror att generationsskiftet i familjen Berlusconi och i Fininvest är själva nyckeln till Mediasets framtida öde”, skriver en analytiker på Banca Imi.

Silvio Berlusconi har nyss fyllt 80 år och Mediasets ordförande Fedele Confalonieri är 79 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies