ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frankrike tonar ned Trumps raseri

Frankrike försöker dämpa Donald Trumps ilska över Macrons förslag om en europeisk försvarsmakt och hävdar att den franske presidenten misstolkats.

"Han sade aldrig att vi behöver en europeisk armé mot USA", understryker presidentens kansli.

När Trump och Macron möttes i Élyséepalatset var kroppsspråket tydligt mindre hjärtligt än vid tidigare möten. Macron verkade angelägen om att vara Trump till lags och sade att han håller med om att den ekonomiska bördan inom Nato måste fördelas jämnare. Han klappade Trump på knät och försäkrade att ett bättre integrerat europeiskt försvar skulle innebära "mer Europa i Nato".

Trump, som gav ett mer distanserat intryck, sade att han och Macron är mycket goda vänner och att han uppskattade kommentarerna om att dela på bördan.

"Vi vill ha ett starkt Europa. Det är väldigt viktigt för oss att ha ett starkt Europa."

Donald Trump besöker Frankrike för ett högtidlighållande av första världskrigets slut. Han inledde besöket med en Twittersalva mot den franske presidentens uttalade sig om en "riktig europeisk armé", något Trump tolkade det som att hans franske kollega vill "bygga en egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland".

"Mycket förolämpande, men kanske borde Europa först betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subventionerar stort."

Finansieringen av Nato är en käpphäst för den amerikanske ledaren, och europeiska länder har tidigare gått med på att höja försvarsanslagen för att kunna spela en större roll i försvarsalliansen.

Macrons förslag handlade om att EU ska kunna möta hotfulla tongångar från Ryssland, utan att vara militärt beroende av USA. Men han kritiserade även Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar – robotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 1980-talet.

"Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet", sade Macron i en radiointervju med franska Europe 1 i Verdun.

"Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé", sade Macron.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies