Annons

Frankrike planerar att förlänga nödläge

Frankrikes regering vill förlänga det hälsonödläge som ger president Emmanuel Macrons styre utökade befogenheter i kampen mot smittspridningen med två månader, till den 24 juli.

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto:Gonzalo Fuentes

Enligt public service-bolaget RFI ger nödläget regeringen möjlighet att bland annat inskränka mötes- och rörelsefriheten samt tvångsrekvirera varor och tjänster från privata företag.

Nödläget trädde i kraft den 24 mars och skulle ha sträckt sig till slutet av maj. Men att upphäva nödläget då skulle ”vara för tidigt” och kan innebära en risk att utbrottet förvärras, menar hälsominister Olivier Veran.

Parlamentet ska ta ställning till regeringens begäran om att förlänga nödläget på måndag.

Samtidigt planerar landet att gradvis lätta på de omfattande restriktionerna från och med den 11 maj.

Frankrike hade på lördagen rapporterat drygt 167.000 bekräftade fall av coronasmitta och runt 24.500 avlidna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?