ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frankrike förbjuder diesel- och bensinbilar till 2040

  • Foto: TT

Senast 2040 ska försäljningen av diesel- och bensinbilar ha upphört i Frankrike, rapporterar brittiska Telegraph.

Beskedet kommer från Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot, som pekar ut Volvo som ett föredöme.

Löftet om ett framtida försäljningsförbud för fossildrivna bilar var en av punkterna i den klimatplan som den franska regeringen presenterade på torsdagen.

”Det är en tuff målsättning. Men Frankrike vill vara den gröna ekonomin nummer ett”, sa Nicolas Hulot under presskonferensen. Han betonade samtidigt att han anser att den franska fordonsindustrin är väl rustad för omställningen.

För att snabba på skiftet till mer miljövänliga fordon kommer den franska staten att ge ekonomiskt stöd till de som vill byta ut sina gamla fordon.

”Alla fransmän kommer att erbjudas en bonus för att byta ut dieselbilar från före 1997 eller bensinbilar från före 2001”, lovade Nicolas Hulot.

Den franske miljöministern tog också tillfället i akt att påpeka att en europeisk biltillverkare redan ”tagit steget”. Det var utan tvekan en referens till Volvo Cars, som på onsdagen kom med beskedet att man planerar att enbart tillverka el- och laddhybrider från år 2019.

Frankrikes löfte om en fossifri nybilsförsäljning är varken det första eller det mest radikala. Både Norge och Nederländerna har ambitionen att förbjuda försäljningen av bensin- och dieselbilar redan 2025.   

Den nya klimatplanen innebär också att Frankrikes kolkraftproduktion ska ha upphört 2022. Frankrikes och president Emmanuel Macrons övergripande miljömål är att landet ska vara koldioxidneutralt år 2050.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies