ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frankrike backar om beslagtagna svenska masker

  • Foto: Jack Mikrut

Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke hade importerat från Kina fastnade i Frankrike, då landet hävdade rätten att beslagta dem.

Nu har Frankrike släppt restriktionerna, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

På fredagen kunde Di berätta att 4 miljoner ansiktsmasker som Investor-ägda Mölnlycke hade köpt från Kina hade fastnat i Frankrike.

Maskerna stoppades den 5 mars, efter att Frankrike bara några dagar tidigare infört en regel att landet har rätt att beslagta produkter som kan användas i kampen mot coronaviruset.

Maskerna skulle enligt planen säljas vidare till Italien och Spanien, Europas två hårdast drabbade länder av Corona-smittan.

”Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet”, sa Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio. 

På fredagen hotade den socialdemokratiska utrikeshandelsministern Anna Hallberg att ”det kan vara dags för det tunga artilleriet”, och flaggade för att anmäla Frankrike till EU-kommissionen.

Hotet verkar ha bitit, för på lördagen skriver utrikesminister Ann Linde på mikrobloggen Twitter att partiet nu släpps igenom:

”Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU. Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!”

Frankrike är inte det enda landet som infört den typen av restriktioner. Även Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien har liknande regler. 

Tyskland och USA hamnade också i ett uppmärksamt bråk när USA:s president Donald Trump personligen försökte locka ett tyskt bolag som frskar på ett botemedel mot coronaviruset att flytta till USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer