1515
Annons

Frankrike backar om beslagtagna svenska masker

Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke hade importerat från Kina fastnade i Frankrike, då landet hävdade rätten att beslagta dem.

Nu har Frankrike släppt restriktionerna, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Foto:Jack Mikrut

På fredagen kunde Di berätta att 4 miljoner ansiktsmasker som Investor-ägda Mölnlycke hade köpt från Kina hade fastnat i Frankrike.

Maskerna stoppades den 5 mars, efter att Frankrike bara några dagar tidigare infört en regel att landet har rätt att beslagta produkter som kan användas i kampen mot coronaviruset.

Maskerna skulle enligt planen säljas vidare till Italien och Spanien, Europas två hårdast drabbade länder av Corona-smittan.

”Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet”, sa Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio. 

På fredagen hotade den socialdemokratiska utrikeshandelsministern Anna Hallberg att ”det kan vara dags för det tunga artilleriet”, och flaggade för att anmäla Frankrike till EU-kommissionen.

Hotet verkar ha bitit, för på lördagen skriver utrikesminister Ann Linde på mikrobloggen Twitter att partiet nu släpps igenom:

”Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU. Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!”

Frankrike är inte det enda landet som infört den typen av restriktioner. Även Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien har liknande regler. 

Tyskland och USA hamnade också i ett uppmärksamt bråk när USA:s president Donald Trump personligen försökte locka ett tyskt bolag som frskar på ett botemedel mot coronaviruset att flytta till USA.

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera