1515

Frankrike anklagar Australien för falskhet

Den franska stormen över ubåtsuppgörelsen mellan Australien och USA höll fortsatt styrka sent på lördagen.

Franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian anklagar USA och Australien för att ljuga.

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le DrianFoto:Andrew Harnik

Le Drians utspel görs i en tv-intervju med France 2.

”Det har ljugits, falskhet har förekommit, samt löftesbrott och förakt”, säger Le Drian med hänvisning till USA:s och Australiens förehavanden.

Han anklagar samtidigt Storbritannien för ”ständig opportunism”.

”Den känner vi till. Därför behöver vi inte kalla hem vår Londonambassadör för att förklara läget.”

Le Drian konstaterar också att den militära samarbetsorganisationen Nato måste förhålla sig till det som hänt.

Tidigare på lördagen hade Frankrikes ambassadör i Australien, Jean-Pierre Thebault, kallat avtalet för ”ett enormt misstag”.

Frankrikes ambassadör i Australien Jean-Pierre Thebault skräder inte orden efter ubåtsuppgörelsen mellan Australien och USA.
”Jag tror att det här är ett enormt misstag”, säger Thebault.
Frankrikes ambassadör i Australien Jean-Pierre Thebault skräder inte orden efter ubåtsuppgörelsen mellan Australien och USA. ”Jag tror att det här är ett enormt misstag”, säger Thebault.Foto:TT

Thebault har kallats hem till Paris för konsultationer, liksom den franske ambassadören i Washington.

”Det är ett väldigt, väldigt dåligt hanterande av ett partnerskap – det var inte ett kontrakt, det var ett partnerskap som var tänkt att grundas på tillit, ömsesidig förståelse och uppriktighet”, säger Thebault till ett samlat pressuppbåd i Canberra.

Beskedet om den mycket ovanliga och hårda diplomatiska markeringen om att kalla hem ambassadörerna kom sent på fredagen, dagen efter det att USA, Storbritannien och Australien sagt att man förenas i en säkerhetspakt, kallad Aukus.

I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om ett ubåtsavtal värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande omkring 347 miljarder kronor.

Washington beklagar Frankrikes beslut och hoppas kunna diskutera frågan under kommande veckas generalförsamling i FN. USA:s utrikesdepartement försäkrar via talespersonen Ned Price att landet vill behålla sin täta koppling till fransmännen.

”Frankrike är en viktig partner och vår äldsta allierade och vi sätter högsta värde på vår relation”, säger han.

Även från australisk sida beklagar man det franska beskedet och hoppas på fortsatt vänskapliga band.

”Australien förstår Frankrikes djupa besvikelse för vårt beslut, som fattades utifrån tydligt kommunicerad nationell säkerhet”, säger utrikesminister Marise Payne i ett skriftligt uttalande där hon även hoppas på fortsatta samarbeten med Frankrike.

Även Kina har reagerat med skärpa mot uppgörelsen mellan de tre länderna. Peking kallar bildandet av pakten för ”extremt oansvarigt”, och att den hotar regional stabilitet i Stillahavsområdet.

Peking kritiserar också Australien för att både verka för att förhindra spridning av kärnvapen och samtidigt ingå avtalet.

Kina konstaterar att de tre riskerar att ”skjuta sig i foten”.

Men Australiens premiärminister Scott Morrison svarade i en intervju med radiostationen 2GB att Kina ”har omfattande projekt med att bygga ubåtar med kärnvapenkapacitet”.

På lördagen uttryckte Malaysia oro över att den nya uppgörelsen ska leda till en kärnvapenupprustning i området som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific.

”Det kommer provocera andra makter till att agera mer aggressivt i regionen, särskilt i det Sydkinesiska havet”, hette det i ett uttalande från premiärministerns kansli, som undvek att nämna Kina explicit.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?