1515

Frankfurt vinner när bankerna flyttar från London

Tyska Frankfurt ser ut att ta emot en större del av den brittiska finanssektorn efter brexit. Nu färdigställer bankerna beredskapsplaner inför sommaren.

Bild:TT

Det är fortfarande oklart hur många finansjobb som kommer att försvinna från London efter det brittiska utträdet ur EU.

Lobbyorganisationen The City UK spår att så många som 70.000 jobb inom Londons finanssektor kan vara på väg att flytta. Xavier Rolet, vd för Londonbörsen, har varnat för att över 230.000 arbetstillfällen kan påverkas om London förlorar clearingverksamheten för transaktioner som anges i euro.

Hittills har sex storbanker meddelat att de kommer flytta personal till andra länder efter det brittiska utträdet. Den amerikanska jätten JP Morgan har meddelat att en fjärdedel av den 16.000 man starka personalstyrkan kommer att lämna den brittiska huvudstaden men har fortfarande inte velat specificera vartåt flyttlasset går.

Än så länge ser dock tyska Frankfurt ut att vinna mest på brexit enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Bloomberg. Hittills har två storbanker, UBS och Goldman Sachs, meddelat att totalt 2.500 finansarbetare kommer flyttas till staden, som redan huserar den tyska finanssektorn och euroområdets centralbank ECB.

Paris får ytterligare 1.000 finansjobb när den brittiska bankkoncernen nu planerar att utöka verksamheten i den franska huvudstaden. Barclays har samtidigt meddelat att kontoret i Dublin ska utökas med 150 anställda. Huruvida de kommer att hämtas från Londonkontoret eller nyanställas är fortfarande oklart.

Många av Londons finansjättar har fortfarande inte offentliggjort några planer. Japanska Daiwa och Nomura uppges snegla på Frankfurt medan amerikanska Citigroup planerar att flytta mäklarverksamheten och värdepappershandeln till ett ännu obestämt EU-land enligt den brittiska tidningen Evening Standard.

Men planerna måste färdigställas innan mitten av juli, då centralbanken Bank of England krävt att få ta del av finansbolagens beredskapsplanering.

Det är fortfarande oklart hur villkoren kommer se ut för de brittiska banker som vill fortsätta vara verksamma i EU efter utträdet. Ingen vet vad som händer med de så kallad passrättigheterna som i dag ger dem tillgång till hela den europeiska marknaden.

Frågan lär ligga högt upp på förhandlingsagendan men den brittiska regeringens besked att Storbritannien kommer att lämna den inre marknaden har fått branschen att se till andra möjligheter.

Tidigare i april rapporterade till exempel den brittiska tidningen Financial Times att finansbolagen tittar på möjligheter att frivilligt efterleva det europeiska regelverket och på så viss kunna behålla en fot i övriga EU.

Nyligen uppdaterade Europeiska centralbanken sin hemsida med information om hur bolagen kan söka tillstånd att verka i EU efter utträdet. Bankerna uppmanas att höra av sig för förberedande samtal. Att få en licens tar i regel sex månader.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?