1515

Från sjöman till topp-vd – återger sitt liv i ny bok

Hallå där Spiros Mylonopoulos, ordförande för detaljhandelsföretaget Bergendahls med varumärken som City Gross, Glitter, Granit och Eko, och en omsättning på 14 miljarder kronor om året, som släpper sin biografi. 

Spiros Mylonopoulos är aktuell med självbiografi.
Spiros Mylonopoulos är aktuell med självbiografi.Foto:Åsa Siller
Foto:Åsa Siller

Du har skrivit en bok om ditt liv. Varför? 

”Idén att skriva en bok har funnits i många år, men den fick extra näring när jag höll ett föredrag om mitt liv och folk kom fram efteråt och sa att jag borde skriva en bok. Så nu har jag tillsammans med journalisten och kommunikatören Micke Sjöblom skrivit boken ‘Spiros – sjökaptenen som tog över rodret för familjeföretaget Bergendahls’.” 

Vad handlar boken om?

”Den handlar om min uppväxt i Grekland och om hur jag utbildade mig till sjökapten och levde många år till sjöss. Sedan handlar det om hur jag träffade min hustru Elisabeth Bergendahl och hur det var för mig att flytta till Sverige och börja studera och börja jobba på Bergendahls. Så småningom blev jag vd och sedan 2012 är jag bolagets styrelseordförande. Boken handlar också om den resa som bolaget har gjort. När Elisabeth och och jag tog över efter hennes pappa omsatte företaget knappt en miljard kronor på 500 anställda. I dag är vi Sveriges fjärde största livsmedelskoncern med en omsättning på 14 miljarder kronor och 5 000 anställda.” 

Vilka vill du nå med din bok?

”Alla som är intresserade av kulturella skillnader mellan olika länder och alla som på något sätt har eller har haft en relation med Bergendahls.”  

Hur har detaljhandeln förändrats på de över 30 år som du har verkat i den?

”Det är många saker. Butiksformerna har förändrats, med utvecklingen av stormarknader och lågprisaktörer till exempel. Sortimentet har berikats och blivit mer internationellt. Egna varumärken har tagit allt större plats i butikshyllorna. Digitaliseringen har inletts och i framtiden kommer vi att se mycket mer av hur den skapar konsumentnytta. E-handeln har kommit för att stanna. Där var vi pionjärer när vi startade Matomera för över tjugo år sedan.”   

Har ni någon gång övervägt att ta Bergendahls till börsen? 

”Nej, det har vi inte. Vi har inte haft något behov av att ta in externt kapital och vi har haft en stark önskan att behålla företaget som ett familjeföretag. Vi är långsiktiga ägare och inte intresserade av maximera vinsten på kort sikt. Det gäller åtminstone vår generation, vad framtida generationer gör är en öppen fråga.”  

Du lärde dig svenska på sex månader och läste in en civilekonomexamen när du kom till Sverige. Vilka är dina bästa råd till nyanlända som vill integreras snabbt?

”Att lära sig språket och skaffa sig den utbildning som behövs. Det gäller att jobba hårt och anpassa sig till den kultur som finns här. Omvänt måste svenska företag leta efter talangfulla personer bland de invandrare som kommer till Sverige. Det är arbetskraft som behövs och kommer att behövas i ännu högre grad framöver.”

Fotnot: Biografin ”Spiros – sjökaptenen som tog över rodret för familjeföretaget Bergendahls” är precis utgiven på Tegnér & Roos Förlag.  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?