Annons

Från pärmar till medicinteknik – Specialplast breddar med smal nisch

GISLAVED. Pärmproduktionen dalade. Med storsatsningar på renrum, snåriga certifieringar – och ett eget utvecklingskontor i Lund – nischar sig Specialplast nu mot krävande kunder inom medicinteknik.

”Våra kunder i Sverige vill ha produktionen nära, deras kravbild är stenhård och de vill kunna bevaka processen”, säger Fredrik Anell.
”Våra kunder i Sverige vill ha produktionen nära, deras kravbild är stenhård och de vill kunna bevaka processen”, säger Fredrik Anell.Foto:Björn Solfors
”Stöveln” Flowox, från norska företaget Otivio, stimulerar blodcirkulationen i fötterna hos exempelvis diabetespatienter.
”Stöveln” Flowox, från norska företaget Otivio, stimulerar blodcirkulationen i fötterna hos exempelvis diabetespatienter.Foto:Björn Solfors

När Di besöker familjeföretaget har det gått sex månader sedan dess vd och ägare Fredrik Anell senast satte sin fot här i Gislaved. Nu är han tillbaka.

”Underbart. Så kul att få se alla igen”, säger han och förklarar:

”Redan i mars tog vi gemensamt beslutet att jag inte skulle komma hit. Jag bor sedan länge i Stockholm, där spridningen av corona var som störst, och upplevde att det fanns en oro hos personalen om jag skulle fortsätta att pendla.”

Vd-livet på distans är alltså inget nytt för Fredrik Anell. Ända sedan 2010, när han tog över efter sin far på posten, har han pendlat ned till Gislaved två tre gånger per månad. Nu, när coronakrisen ställde allt på ända, kom erfarenheterna väl till pass.

”Min dåvarande ordförande i styrelsen tyckte att en vd absolut måste vara på plats, och diskussionerna var ganska häftiga”, säger han.

”Men vi har i stället byggt upp en kultur av eget ansvar, med en ledningsgrupp och en styrgrupp på plats som är drivande och självständig. Som vd på distans kan man inte ha en organisation som säger ja till allt man föreslår, utan tvärtom driver sina egna åsikter. Fördelningen av ansvar, vem som gör vad, är hela tiden något vi finjusterar. Men upplägget har funkat från dag ett.”

Samma år, 2010, var det också tydligt att företagets egen produktion – av bland annat pärmar – bara gick sämre och sämre. Insikten skulle få tydliga effekter. Samtidigt som företaget förvandlades allt mer till en renodlad importör och grossist av kontorsmaterial tog den egna produktionen sikte mot en helt annan, och betydligt smalare, nisch.

”Vi hade redan en liten produktion inom medicinteknik, för en enda kunds räkning, men det var absolut inget vi fokuserade på. Nu var det tvärtom där vi såg framtidsmöjligheterna. I Sverige är vi väldigt duktiga på att utveckla den typen av produkter, och inom just vår extremt smala nisch har vi faktiskt ingen riktig konkurrens i dag.”

Den drastiska omställningen – från enklare pärmar till medicinteknisk plastsvetsning – har kostat mycket tid och stora investeringar. På plats i Gislaved finns i dag två renrum, där allt ifrån prototyputveckling till automatiserad slutproduktion sker, och alla avgörande certifieringar har implementerats. Kundkraven är skyhöga och stora ansvarsförsäkringar har tecknats inför kundernas lanseringar.

För att komma närmare de stora medicinbolagen på marknaden, och alla intressanta startupföretag, öppnade Specialplast också ett eget utvecklingskontor i Lund 2017.

”Vi är duktiga på att skala av kundens idé, exempelvis kring materialval och olika effektiviseringslösningar, och göra den till en tillverkningsbar produkt. Där är vi som bäst och därför vill vi bli insläppta tidigt i en process. Om kunden kommer med en helt färdig produkt och enbart vill producera, då har vi en helt annan konkurrens.”

Det övergripande målet sträcker sig förbi enbart själva produktionen. Och här har grossistkunskaperna inom kontorsmaterial – som volymmässigt fortfarande är klart störst inom bolaget – kunnat bidra med värdefulla synergieffekter.

”Förutom att erbjuda en kvalitetsstyrd produktion kan vi också hjälpa våra medicinkunder med slutmontering, kvalitetssäkring, packning, lagerhållning och distribution till återförsäljare i olika länder. Helhetsansvaret har gett oss många nya affärer, och även gjort många mindre affärer större.”

För tre år sedan byggdes lagret för kontorsmaterialet ut, vilket i sin tur även öppnat upp för snabbare flöden och smartare logistik även inom området medical. Grossistverksamheten för kontorsmaterial omsätter i dag cirka 70 Mkr, att jämföra med den totala omsättningen på knappt 110 Mkr.

”Jag tycker verkligen om vår grossistverksamhet, kontakterna man får med olika tillverkare över hela världen, och den omsättningen ska ligga kvar på samma höga nivå. Vi tillverkar fortfarande lite plastmappar här, liksom alla kundanpassade produkter med tryck.”

Men det är medicinteknik som står för den kommande tillväxten framöver, enligt Fredrik Anell. År 2022 ska de båda verksamheterna omsätta lika mycket.

”Jag visste inte att satsningen mot medicinteknik skulle ta så här lång tid, att tålamodet skulle prövas så. Det är långa arbetsprocesser, och det kan ibland ta tio år från en idé till en marknadsklar produkt. Men nu känns det superrätt”, säger han.

”Jag brinner mer än någonsin för vår egen produktion här hemma i Gislaved, och räknar med att vi ska anställa mycket personal framöver.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera