1515

Från kåkstad till superstar – forne idolvinnarens nya musiksatsning i Afrika

Från fattigdom i kåkstäderna till en plats i rampljuset som artist. I sin nya bolagssatsning vill forne Idol-vinnaren Erik Grönwalls hjälpa sydafrikaner till ett bättre liv – genom musiken. 

Erik Grönwall.
Erik Grönwall.Foto:Amanda Lindgren

2009 års Idolvinnare är passiv som artist numera, och lägger mer tid och energi på sitt serieentreprenörskap. Öl, festivaler föreläsningar om företagsamhet har stått i fokus de senaste åren.

I sin nya satsning vill han genom företaget Hitchat skapa underhållning i Sydafrikas kåkstadsområden. 

”Vi har skapat en plattform och möjlighet för unga talanger i kåkstäderna att bli upptäckta via musiken”, berättar Erik Grönwall.

Företaget, som 2020 omsatte motsvarande cirka 500 000 kronor, har nyligen avslutat en auditionrunda för ett tjejband.

”Bandet heter 4IAM och innehåller tjejer från kåkstäder över hela Sydafrika. De bor nu i ett hus tillsammans i Constantia i Kapstaden och tränar koreografi och sång varje dag. De kommer att släppa sin första EP i år med låtskrivare och producenter som arbetat med Lady Gaga och Christina Aguilera”, säger Erik Grönwall.

Han är inte bara grundare av bolaget (tillsammans med Mikael Samuelsson och Nicole Landgraff), utan jobbar också som manager för artisterna som de tar fram.

”Som svensk är jag extremt privilegierad. Kapstaden och Sydafrika är det vackraste jag sett men det är helt sjukt hur man kan sitta på en exklusiv vingård och en kilometer bort veta att det finns extrem fattigdom. Själv kunde jag börja jobba på min artistdröm utan att oroa mig för de fysiologiska behoven eller min trygghet. Är man född i en kåkstad har man inte samma möjligheter.”

Erik Grönwall och ägarkollegorna har noterat att det finns en stor marknad om cirka 100 miljoner människor i Afrika inom målgruppen som inte har tillgång till underhållning i dag.

”Vi skapar underhållningen och bygger fans på marknaden genom att våra akter som kommer från kåkstäderna uppträder, turnerar och släpper musik till alla dessa musikfans. Vi håller även på att producera en tv-show där man ska få följa talangernas resa från kåkstad till superstar.”

Trots pandemitider har företaget säkrat investeringar på 225 000 dollar. Bland investerarna återfinns en rad svenska ängelinvesterare, däribland Mark Frostenäs som tidigare varit marknadschef och delägare på Sweden Rock Festival.

”Investeringarna kommer att användas till att expandera till nya marknader i Sydafrika, men också till andra länder i Afrika. Målet i år är att dubbla omsättningen”, säger Erik Grönwall. 

 


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?