ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Från idé till 100 miljoner

  • Jonas E Waerner lämnade jobbet som rådgivare i företagsaffärer för att sätta familjeföretaget på en tillväxtresa. Tillsammans med grundarna lade han om strategin och har sett omsättningen mångdubblas. Foto: Patrik Olsson
  • SLL Energi & Infrastrukturs nya kontor ligger ett stenkast från Olidens kraftverk, som byggdes av statliga Vattenfall. Vattenfall har varit en betydande kund för bolaget sedan starten. Foto: Patrik Olsson

Med en powerpointpresentation övertygade Jonas Elofsson Waerner grundarna om hur de tillsammans kunde få SLL Energi & Infrastruktur att växa. I dag leder han ett företag som omsätter 100 miljoner kronor.

 

Sedan 2004 projekterar, bygger och underhåller SLL samhällskritisk infrastruktur som elnät, fibernät och VA och traditionellt anläggningsarbete.

Bolaget grundades av Sören Elofsson och Leif-Erik Johansson som båda arbetade som underentreprenörer till Vattenfalls servicebolag.

Sören Elofsson hade sin bakgrund i entreprenadmaskiner och Leif-Erik Johansson hade mångårig erfarenhet som distributionselektriker.

”Tillsammans var de den perfekta kombinationen och kunde bygga elnät åt Vattenfall eldistribution”, säger Jonas E Waerner, vd för SLL Energi & Infrastruktur.

2008 slöt ägarna ett ramavtal med Vattenfall och volymerna ökade. Då jobbade Sören Elofssons son Jonas E Waerner som konsult på KPMG Corporate Finance och var rådgivare i företagsaffärer. Efter tre år som konsult längtade han efter att själv få göra den där tillväxtresan som han hade sett andra bolag göra.

Så 2009 satte han ihop en powerpointpresentation och åkte hem till SLL för att övertyga de båda ägarna om att de tillsammans kunde ta företaget på en tillväxtresa.

”Som konsult följer man företag och dess utveckling vid sidlinjen och man kommer med väldigt många goda råd, men jag blev nyfiken på hur man tar det från excelarket till verkligheten”, säger Jonas E Waerner.

Presentationen övertygade ägarna om att han var den som med tiden kunde bli bolagets nästa vd.

”Grundarna är extremt duktiga på utförandet, men de kände att de behövde hjälp med administration och det strategiska arbetet. Så det var den delen jag tog över 2009 för att tre år senare bli vd”, säger Jonas E Waerner.

När Jonas E Waerner kom in i bolaget låg fokus på elnät. Nätägarna pressades att gräva ned ledningarna för att vädersäkra näten och det arbetet lade grunden för SLL:s tillväxt. Men Vattenfall aviserade att volymerna inom kort skulle flytta till Norrland i takt med att ombyggnationerna i söder blev klara. Då valde SLL att lägga om strategin och utöka med ett affärsområde för fibernät.

”Vi valde att vara proaktiva och det har lönat sig. Men vi ser ju att arbetet med fibernäten kommer att avta om tre till fem år, och eftersom vi har erfarenhet av att göra en sådan omställning så börjar vi redan nu att tänka på hur vi kan anpassa tjänsteutbud, maskinpark och framtida kundrelationer.”

För att få balans i verksamheten på nytt har man från och med nästa år slutit ett nytt ramavtal med Vattenfall och bolaget är förberett på att arbeta med såväl framtidens smarta elnät som mikroelnät för småskalig energiproduktion.

”Vi har en orderstock på 175 miljoner och vi vet vad vi ska göra de kommande två åren, men samtidigt måste vi framtidssäkra och växa med bibehållen lönsamhet. Om det handlar om att vi i framtiden bygger elnät, fibernät sol- eller vindkraft är inte avgörande – vår styrka ligger i att vi kan hela processen från projektering till byggnation och underhåll”, säger han.

Sedan 2009 har omsättningen ökat från 20 miljoner kronor till att i år närma sig drygt 100 Mkr. Antalet anställda har ökat från 5 till 55.

”Hårt arbete sju dagar i veckan är oftast grunden till ett entreprenörskap. Vi har prioriterat kvalitet och lyckats skapa lönsamhet trots att branschen är utsatt för en hård prispress. Men det är en laginsats där alla har arbetat prestigelöst mot samma mål”, säger Jonas E Waerner.

2012 inleddes ett generationsskifte i företaget då bröderna Jonas Elofsson Waerner och Peter Elofsson fick nya roller.

Nu fasas grundarna sakta ut för att i slutet av 2018 lämna sina operativa roller.

”Då lämnar de över till den andra generationen och går över till att arbeta aktivt i styrelsen, då kan de i alla fall räkna med att få vara lediga på kvällar och helger. Samtidigt har vi inlett arbetet med att ta in externa styrelseledamöter för att växla upp företaget ytterligare en nivå”, säger Jonas E Waerner.

I sommar har bolaget flyttat sätet från Åmål till Trollhättan, för att komma närmare Göteborgsregionen.

”Det är en expansiv region där det finns närmast obegränsade möjligheter att växa och hitta rätt kompetens”, säger Jonas E Waerner.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies