Annons

Från goldfinger till peakfinger

Det är officiellt: Fingerprint Cards tillväxttrend är bruten. Försäljningen backar sekventiellt i fjärde kvartalet och i första kvartalet kommer omsättningen att falla jämfört med föregående år. Det är något som inte skett sedan det avslutande kvartalet 2012, när försäljningen landade på 2 miljoner kronor.

För tillväxtbolag finns det i normala fall inga ursäkter när försäljningen börjar vika och högt uppskruvade multiplar ska monteras ner. I det här fallet var hajpen redan död och begraven långt innan rapporten. Annars hade raset blivit betydligt mer blodigt än vad som nu blev fallet.

Omsättningen landar i nederkant av ett redan kraftigt nedreviderat försäljningsintervall, rörelsemarginalen träffar inte ens tavlan och i kombination med ett svagt kassaflöde är det svårt att inte påminnas om strålknivsföretaget Elektas kris under våren 2015.

Nu som då behöver Fingerprint bjuda på en mycket stark slutspurt i räkenskapsåret för att leva upp till sin försäljningsprognos. Efter att vd Christian Fredrikson slagit fast att första kvartalet 2017 kommer att bli riktigt svagt behöver Fingerprint Cards vända kraftigt negativ tillväxt till kraftigt positiv i de avslutande tre kvartalen för att nå målet.

Positivt lagda investerare tolkar säkert beslutet att behålla helårsprognosen intakt, som att det finns ett ess i rockärmen - som möjligheten att landa en storkund som Samsung Mobile.
Det senaste året har det dock varit väldigt dyrt att vara positivt inställd till biometribolaget från Göteborg. Efter att huvudägaren Johan Carlström storsålt aktier inför en vinstvarning i december är förtroendekapitalet nu helt utraderat.

Med fallande förtroende minskar aptiten att betala för ett bolags framtida vinster. Vi är tillbaka på ruta ett, där investerarna inte tror på det bolaget lovar, utan bara tittar på det bolaget presterar. För närvarande är prestationerna allt annat än övertygande.
Huvudtemat för 2017 blir sannolikt inte försäljningen utan en kravlande lönsamhet.

Fingerprint Cards ser nu konkurrenterna i vitögat och Christian Fredrikson verkar vara en vd som kommer prioritera marknadsandelar samt att bygga och vårda kundrelationer före lönsamhet. Rörelsemarginalen riskerar med andra ord att bli ordentligt tilltufsad.

En del småsparare är säkert nöjda med att Fingerprint Cards för första gången betalar utdelning. Men ingen aktieägare har någonsin blivit rikare av att flytta pengar från den ena fickan till den andra.

Aktien skickades på torsdagen ner till lägsta nivån sedan september 2015. Det var vid den tidpunkten som Carnegie blev först ut med att ta upp bevakningen av den dåvarande börsraketen. Investmentbanken betitlade köprekommendationen Goldfinger och satte riktkursen till 70 kronor, en nivå som aktien passerade tämligen omgående.

Ett och ett halvt år senare har Carnegie och övriga banker sänkt vinstförväntningarna och successivt skruvat ner riktkurserna. Det glimrar allt mindre runt Fingerprint Cards, som både dras med fallande försäljning och marginalutveckling. Goldfinger har blivit ett peakfinger.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?