Från ett konditori till hel koncern: ”Inte rädd för att investera”

ÖREBRO. Genom ännu ett hotellförvärv i Örebro växer nu Abbe och Nicme Kurts företagskoncern.

Men sedan 22 år tillbaka är det anrika Vasa Konditori som är navet bland verksamheterna.

Nicme Kurt driver Vasa Konditori operativt och är medägare till Norr Palatset Holding. ”Utan min fru hade jag inte kommit någon vart”, säger Abbe Kurt.
Nicme Kurt driver Vasa Konditori operativt och är medägare till Norr Palatset Holding. ”Utan min fru hade jag inte kommit någon vart”, säger Abbe Kurt.Foto:Ida Thunberg

Abbe Kurt kom till Sverige och Örebro från Turkiet 1987. Tre år senare startade han sitt första företag, ett kafé. Efter några år med olika verksamheter köpte Abbe Kurt Örebrokonditoriet Vasa, där han själv hade jobbat som städare några år tidigare.

Sedan dess har Vasa Konditori varit kärnan som förblivit en stabil grund för företaget som med tiden har vuxit till en koncern: Norr Palatset Holding.

”De senaste 13 åren har jag fortsatt att utveckla verksamheten genom att köpa en del fastigheter och andra småinvesteringar. Det har känts bra att kunna sprida riskerna genom att inte lägga alla ägg i samma korg”, säger Abbe Kurt.

2014 köpte han sitt första hotell. Nu i januari gjorde han sin hittills största hotellaffär genom köpet av First Hotel i Örebro som han kommer att driva som franchisetagare inom hotellkoncernen, samtidigt som han har ytterligare två centralt belägna hotell – Hotell Hjalmar och Livin City – i egen regi. Vid Hotell Hjalmar finns även restaurang Walvet som också ingår i familjen Kurts koncern.

”I och med köpet av First Hotel räknar vi med att öka omsättningen i koncernen från 56 till 72 miljoner kronor”, säger Abbe Kurt.

Norr Palatset Holding har ett växande innehav av framför allt hyresrätter och studentbostäder i Örebro.

”En inriktning är att vi bygger om och förädlar vårt befintliga innehav, och vi jobbar även med nyproduktion, bland annat ett större projekt med 76 lägenheter som ska byggas.”

Tillväxtstrategin har varit att då och då avyttra något ur fastighetsinnehavet för att investera i något större.

”Vi jobbar också långsiktigt och tittar alltid på vilka projekt vi skulle kunna finnas med i längre fram.”

I Turkiet drev Abbe Kurts familj guldsmedsverkstad, och Abbe Kurt och hans syskon jobbade i föräldrarnas företag redan från unga år. Att familjen bröt upp från tillvaron i Istanbul berodde på att sönerna närmade sig åldern för den obligatoriska militärtjänsten.

”På den tiden var det så att de som var kristna ofta råkade illa ut under militärtjänstgöringen, och utsattes för kränkning och tortyr”, hävdar han.

”Därför valde vi att fly från landet. Den som först lämnade Turkiet var min äldre bror. I dag bor hela min familj i Sverige, de flesta i Örebro.”

Abbe Kurt började sitt yrkesliv i Sverige som städare på Konsumbageriet. Sedan gick han parallellt även en arbetsmarknadsutbildning och blev kock samtidigt som han själv startade företag.

Redan tidigt fanns tankarna om att jobba med fastigheter, men Abbe Kurt startade med kafé.

Sedan många år börjar Abbe Kurt och hans fru Nicme Kurt sina dagar 05:30 tillsammans på Vasa konditori. Då har bagarna redan varit i gång några timmar. Nicme Kurt driver konditoriet operativt, och hon är enligt Abbe Kurt helt central för hela deras verksamhet.

”Utan min fru hade jag inte kommit någon vart. Hon är minst lika delaktig i allt som händer. Hon har alltid stöttat mig till 110 procent.”

Sönerna Phillip Kurt och William Kurt har i dag nyckelpositioner i koncernen genom att de utvecklar fastighets- och hotelldelen. Även yngsta sonen Emil Kurt finns med och jobbar i familjeföretaget.

I och med nästa generations inträde verkar det också kunna bli en del förändringar.

”Hittills har jag fokuserat på Örebro, men William som jobbar med att utveckla fastighetsdelen vill gärna titta på projekt även i andra städer. Så det är mycket möjligt att det blir ett kommande steg för oss”, säger Abbe Kurt.

Abbe Kurts filosofi som företagsledare är att ständigt finnas nära. På Vasa Konditori sitter han gärna och jobbar ute bland borden på konditoriet eller i nära anslutning till köket och kassan. Dagligen går han sin runda mellan de olika hotellen, och om han sitter och jobbar där så håller han sig nära receptionen för att höra vad kunderna eventuellt har synpunkter på – positiva som negativa.

”Genom att vara med och lyssna på både kunder och personal så har jag större möjlighet att rätta till sådant som blir fel på en gång”, säger Abbe Kurt.

För Abbe Kurt har ett viktigt fokus alltid varit effektivisering utan att tappa kvalitet, och de senaste åren har digitaliseringen tagit stor plats.

”Jag är inte rädd för att investera om jag ser att det kan ge vinster på sikt.”

Att integrera så mycket som möjligt, och att så lite som möjligt sker manuellt för att minimera risken för fel, är viktigt.

”Digitaliseringen innebär kostnader i början men kan spara enormt mycket tid om det görs på rätt sätt”, säger Abbe Kurt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?