1515

Från dataspelsprofil till olivodlare – med koll på vad som är lönsamt

På tidigt 2000-talet bröt han mark som dataspelspionjär. Men Pelle Lundborgs stora livsprojekt tog fart först för ett par år sedan – på en övergiven gård i Spanien.

Pelle Lundborg
Pelle Lundborg

När Pelle Lundborg intervjuades i Dagens industri 2009 sade han sig ha ”nördkoll på vad som är lönsamt”. Tolv år senare snuddar han samma tankebana när han pratar om sin egen gård i Carratraca i Spanien.

”Sedan ett par månader tillbaka är gården självförsörjande och lönsam. Men det har tagit nästan tre års jobb att bygga grunden. Har man koll på detaljerna och gör man saker från grunden så kommer lönsamheten följa med på sikt.”

Redan som 16-åring startade Pelle Lundborg sitt första bolag, en dataspelsaffär i Linköping. Runt millennieskiftet grundade han sedan Sveriges första butikskedja för dataspel. Men mest känd är han annars som en av förgrundsgestalterna bakom Nordic Games som i dag är Embracer Group, ett börsnoterat bolag som producerar tv- och dataspel. 

Numera har han bytt ut den multinationella dataspelsindustrin mot en dröm om småskalig export från Spanien till Sverige, där ekologiska oliver, avokados och citrusfrukter står i fokus. Pelle Lundborg beskriver Finca Solmark, den egna gården varifrån odlingen sker, som sitt livsprojekt.

”Det känns tacksamt att få skapa något visuellt vackert och funktionellt. Bygden är utdöende så det känns fantastiskt att kunna ge lite liv till den i form av att kontraktera lokala hantverkare, städa upp områden och dela med mig av detta till alla som vill besöka gården”, säger Pelle Lundborg.

Gården är döpt efter kvarteret i Vikingstad utanför Linköping där Pelle Lundborg växte upp på 80-talet. Hittills har man räknat in ett par tusen besökare, till stor del svenskar, under de två år som gården har varit öppen för besökare. 

Drömmen tog fart när han kände sig tvingad att lägga om rutten, till ett lugnare liv, 2018.

”Jag var sjuk under hösten 2016 och tillbringade mycket tid på sjukhus. I stort sett hela 2017 vilade jag upp mig i hemmet. Men så en dag tog en spansk bekant med mig ut på landet för att titta på en gammal övergiven gård i Carratraca, samma by som hans pappa hade varit borgmästare för länge sedan”, berättar Pelle Lundborg.

Genom åren har byn besökts av prins Charles och Lord Byron, men av storhetstiden från 1960- och 1970-talet syntes inte mycket när han försökte navigera runt mellan taggbuskar och jord som rasat ner i ån på den nedgångna gården.

”Den hade stått tom i tolv år och var tidigare en blandning av olivgård, apelsingård och mandelgård. Jag tog dit min spanske vän, Manuel Arroyo, som är biolog och prisbelönt trädgårdsmästare. Vi funderade över hur vi tillsammans kunde ställa om det till en produktiv gård, om det fanns nog med mark för att skapa en lönsam odling med fokus på ekologisk odling och landsbygdsturism”, säger Pelle Lundborg.

Snart tre år senare har gården rustats upp och exporten börjat komma igång på allvar. Många av kunderna finns i Sverige.

”Jag gillar att bygga långsamt och har hellre färre men nöjda kunder. Jag gillar att hantera deras frågor och beställningar, att kunna visa gården för besökare och umgås med besökarna. Många av dem har boenden i Spanien som kanske varit svårt att besöka nu. Då känns det bra att kunna skicka hem deras favoritfrukt och olivolja till Sverige.”

I en tid när svenskar uppskattar det närodlade, hur stort är egentligen intresset för importerade oliver, avokados och citrusfrukter från den spanska solkusten?
”Jag tycker nog att det finns ett stort intresse kring att kunna äta ekologiska avokados och citrus som är nyligen plockade och utan svinn. Men jag förstår frågeställningen. Samtidigt är transporter inte den extrema miljöboven här – att eliminera svinnet och undvika mineralbaserat gödsel står för den största besparingen för miljön.”

På Finca Solmark har Pelle Lundborg installerat olika system för att minska användningen av vatten. Han har bland annat anlagt dammar, satsat på insektshotell och satt upp fågelstolpar. 

”På sikt hoppas jag kunna skicka frukten med Cool Rail till Sverige. Idag trafikerar de endast Valencia-Rotterdam med framför allt apelsiner.”

Finca Solmark är Pelle Lundborgs fjärde egna eller delägda bolag. En gång provade han på att starta och bli delägare i en restaurang, men han konstaterar att det inte var hans grej. 

”Jag gillar att skapa någonting från ingenting och vill gärna lära mig allt i minsta detalj.”

Har du hittat en bra balans i livet nu?
”Jag mår bra och får vara ute mycket ute i naturen. Jag tar det lugnt, läser böcker, vandrar på berget runt gården och lagar mat. Jag bor på gården deltid, resten av tiden tillbringar jag på kusten i La Cala de Mijas då jag även har lite andra uppdrag (som delegat för svensk-spanska handelskammaren och som delägare i ett annat svenskt bolag som ännu inte är officiellt).

Du har bott i Spanien sedan 2006. Varför har du inte återvänt ”hem”?
”Jag älskar att bo här. Det är en väldig blandning av människor och kulturer, bra klimat och fin natur. Mina barn är födda här. Vi har kvar en liten sommarstuga norr om Roxen dit vi åker på somrarna, och så är vi hemma över jul. Ibland åker jag väl hem på någon kvartalsrapport också”, säger Pelle Lundborg med ett leende.

Nyligen investerade han i ännu en övergiven gård mer centralt i Carratraca. Där är tanken att han renovera ett fallfärdigt gammalt hus och skapa ett litet hotell och kanske spa på sikt. 

”Jag har även varit med och dragit igång ett geoparkprojekt i området för att främja turismen. Framöver hoppas jag kunna ta emot ännu fler besökare.”

 


Innehåll från RCO Security ABAnnons

Så kommer mobilen och elektroniska taggar att förändra fastighetsbranschen

Fastighetsägare vill i dag få bort dyrbar nyckelhantering och istället låta mobiltelefoner och elektroniska taggar fungera som elektroniska nycklar. Några som möjliggör det här är RCO Security AB som erbjuder lösningar inom passer- och säkerhetssystem. Nu skapar företaget ytterligare valmöjligheter för sina kunder genom sitt nya samarbete med den globala leverantören av identifieringsmjukvara – Precise Biometrics. 

Genom samarbetet med Precise Biometrics kan RCO Security AB nu integrera produkten YOUNiQ med sitt passersystem. Det här innebär att man med ansiktsigenkänning säkert och bekvämt kan hantera tillträde till olika typer av fastigheter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag. 

– Det här är en produkt om ligger helt rätt i tiden. Digitaliseringen genomsyrar alla former av branscher och dess lösningar och det är viktigt för oss att ligga i framkant och erbjuda våra kunder smarta lösningar med hög säkerhet och utmärkt användarupplevelse, säger Patrik Dugge produktchef på RCO Security AB.

Digitala lås öppnar nya möjligheter

Digitala lås med mobila nycklar har funnits en tid, men lösningen har saknat smidig skalbarhet. Kontroll av access till enskilda dörrar innanför det yttre skalskyddet på en fastighet har varit besvärligt att administrera. Det har lett till att digitala lås mest har varit lämpliga för kommersiella fastigheter, kontor, coworking-utrymmen, gym och parkeringar.

Men i dag finns lösningar som RCO numera erbjuder tillsammans med sin partner Accessy, som gör att fastighetsägare på ett betydligt enklare sätt kraftigt kan skala upp digitaliseringen av låslösningarna i sina bestånd, till fler typer av fastigheter och dörrar längre in. Därmed uppnås stora tids-, resurs-, och kostnadsbesparingar som kommer att skapa mervärde för användarna. När man väl har ett digitalt passersystem på plats, kan man därefter integrera andra funktioner som möjligheten att reglera belysning och värme beroende på om någon befinner sig i en lokal eller inte. 

Integrera olika tekniska system i en fastighet

Andra typer av system som ska kunna knytas ihop kan till exempel vara inbrottslarm, fastighetsboxar och olika typer av administrationssystem. Att få bort flera nivåer av administration är ofta målet. 

Magnetkontakter kan ytterligare skala upp digitaliseringen. Om en magnetkontakt indikerar att ytterdörren inte är stängd blir det ineffektivt om värmen är på, och skulle då kunna justeras automatiskt genom integration mellan passagesystemet och styr och regler.

– Vi ser en väldigt stark utveckling just nu inom digitala låslösningar vilket skapar många nya möjligheter för fastighetsbranschen. Möjligheter vi vill fortsätta erbjuda med vårt växande produktutbud, avslutar Patrik Dugge.  

Om RCO Security AB

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Genom deras närhet till sina kunder skapar de en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Läs mer på www.rco.se

 

Mer från RCO Security AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?