1515
Annons

Från dataspelsprofil till olivodlare – med koll på vad som är lönsamt

På tidigt 2000-talet bröt han mark som dataspelspionjär. Men Pelle Lundborgs stora livsprojekt tog fart först för ett par år sedan – på en övergiven gård i Spanien.

Pelle Lundborg
Pelle Lundborg

När Pelle Lundborg intervjuades i Dagens industri 2009 sade han sig ha ”nördkoll på vad som är lönsamt”. Tolv år senare snuddar han samma tankebana när han pratar om sin egen gård i Carratraca i Spanien.

”Sedan ett par månader tillbaka är gården självförsörjande och lönsam. Men det har tagit nästan tre års jobb att bygga grunden. Har man koll på detaljerna och gör man saker från grunden så kommer lönsamheten följa med på sikt.”

Redan som 16-åring startade Pelle Lundborg sitt första bolag, en dataspelsaffär i Linköping. Runt millennieskiftet grundade han sedan Sveriges första butikskedja för dataspel. Men mest känd är han annars som en av förgrundsgestalterna bakom Nordic Games som i dag är Embracer EMBRAC B -4,91% Dagens utveckling Group, ett börsnoterat bolag som producerar tv- och dataspel. 

Numera har han bytt ut den multinationella dataspelsindustrin mot en dröm om småskalig export från Spanien till Sverige, där ekologiska oliver, avokados och citrusfrukter står i fokus. Pelle Lundborg beskriver Finca Solmark, den egna gården varifrån odlingen sker, som sitt livsprojekt.

”Det känns tacksamt att få skapa något visuellt vackert och funktionellt. Bygden är utdöende så det känns fantastiskt att kunna ge lite liv till den i form av att kontraktera lokala hantverkare, städa upp områden och dela med mig av detta till alla som vill besöka gården”, säger Pelle Lundborg.

Gården är döpt efter kvarteret i Vikingstad utanför Linköping där Pelle Lundborg växte upp på 80-talet. Hittills har man räknat in ett par tusen besökare, till stor del svenskar, under de två år som gården har varit öppen för besökare. 

Drömmen tog fart när han kände sig tvingad att lägga om rutten, till ett lugnare liv, 2018.

”Jag var sjuk under hösten 2016 och tillbringade mycket tid på sjukhus. I stort sett hela 2017 vilade jag upp mig i hemmet. Men så en dag tog en spansk bekant med mig ut på landet för att titta på en gammal övergiven gård i Carratraca, samma by som hans pappa hade varit borgmästare för länge sedan”, berättar Pelle Lundborg.

Genom åren har byn besökts av prins Charles och Lord Byron, men av storhetstiden från 1960- och 1970-talet syntes inte mycket när han försökte navigera runt mellan taggbuskar och jord som rasat ner i ån på den nedgångna gården.

”Den hade stått tom i tolv år och var tidigare en blandning av olivgård, apelsingård och mandelgård. Jag tog dit min spanske vän, Manuel Arroyo, som är biolog och prisbelönt trädgårdsmästare. Vi funderade över hur vi tillsammans kunde ställa om det till en produktiv gård, om det fanns nog med mark för att skapa en lönsam odling med fokus på ekologisk odling och landsbygdsturism”, säger Pelle Lundborg.

Snart tre år senare har gården rustats upp och exporten börjat komma igång på allvar. Många av kunderna finns i Sverige.

”Jag gillar att bygga långsamt och har hellre färre men nöjda kunder. Jag gillar att hantera deras frågor och beställningar, att kunna visa gården för besökare och umgås med besökarna. Många av dem har boenden i Spanien som kanske varit svårt att besöka nu. Då känns det bra att kunna skicka hem deras favoritfrukt och olivolja till Sverige.”

I en tid när svenskar uppskattar det närodlade, hur stort är egentligen intresset för importerade oliver, avokados och citrusfrukter från den spanska solkusten?
”Jag tycker nog att det finns ett stort intresse kring att kunna äta ekologiska avokados och citrus som är nyligen plockade och utan svinn. Men jag förstår frågeställningen. Samtidigt är transporter inte den extrema miljöboven här – att eliminera svinnet och undvika mineralbaserat gödsel står för den största besparingen för miljön.”

På Finca Solmark har Pelle Lundborg installerat olika system för att minska användningen av vatten. Han har bland annat anlagt dammar, satsat på insektshotell och satt upp fågelstolpar. 

”På sikt hoppas jag kunna skicka frukten med Cool Rail till Sverige. Idag trafikerar de endast Valencia-Rotterdam med framför allt apelsiner.”

Finca Solmark är Pelle Lundborgs fjärde egna eller delägda bolag. En gång provade han på att starta och bli delägare i en restaurang, men han konstaterar att det inte var hans grej. 

”Jag gillar att skapa någonting från ingenting och vill gärna lära mig allt i minsta detalj.”

Har du hittat en bra balans i livet nu?
”Jag mår bra och får vara ute mycket ute i naturen. Jag tar det lugnt, läser böcker, vandrar på berget runt gården och lagar mat. Jag bor på gården deltid, resten av tiden tillbringar jag på kusten i La Cala de Mijas då jag även har lite andra uppdrag (som delegat för svensk-spanska handelskammaren och som delägare i ett annat svenskt bolag som ännu inte är officiellt).

Du har bott i Spanien sedan 2006. Varför har du inte återvänt ”hem”?
”Jag älskar att bo här. Det är en väldig blandning av människor och kulturer, bra klimat och fin natur. Mina barn är födda här. Vi har kvar en liten sommarstuga norr om Roxen dit vi åker på somrarna, och så är vi hemma över jul. Ibland åker jag väl hem på någon kvartalsrapport också”, säger Pelle Lundborg med ett leende.

Nyligen investerade han i ännu en övergiven gård mer centralt i Carratraca. Där är tanken att han renovera ett fallfärdigt gammalt hus och skapa ett litet hotell och kanske spa på sikt. 

”Jag har även varit med och dragit igång ett geoparkprojekt i området för att främja turismen. Framöver hoppas jag kunna ta emot ännu fler besökare.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Magdalena Andersson åker till europeiskt stormöte

Europas ledare samlas i Prag för ett toppmöte på torsdagen.

Bland andra väntas Turkiets president Recep Tayyip Erdogan delta.

Foto:Ali Lorestani/TT

Därmed finns en möjlighet för avgående statsminister Magdalena Andersson (S) att ta upp Sveriges Natoansökan som måste godkännas av det turkiska parlamentet.

I inbjudan från EU:s rådsordförande Charles Michel står att det finns möjlighet att boka in bilaterala möten vid sidan av toppmötet som äger rum på slottet i Prag.

Ledare från 44 europeiska länder är inbjudna till det unika europeiska toppmötet. Dock inte ledare från Ryssland och Vitryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar via videolänk från Kiev.

Även Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss väntas till Prag.

Idén om att hålla ett toppmöte inte bara med EU-ledare, utan även ledare från andra europeiska länder, kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron. Tanken är att föra Europas ledare närmare varandra och skapa en möjlighet att diskutera gemensamma problem. Det nya toppmötesformatet är döpt till den Europeiska Politiska Gemenskapen, EPG.

Något beslut eller slutdokument från toppmötet är inte planerat.

Toppmötet fortsätter på fredagen, men då bara med de 27 EU-ledarna. På agendan står diskussioner om hur man ska fortsätta det ekonomiska, militära och politiska stödet till Ukraina. 

På agendan står också hur EU ska skydda viktig infrastruktur. Frågan är aktuell efter det misstänkta sabotaget mot Nord Streams gasledningar i Östersjön.

EU-ledarnas diskussioner i Prag kommer även handla om krigets effekt på energiförsörjningen, på energipriserna och på ekonomin i stort, samt vilka ytterligare åtgärder som behövs på de områdena.

Inga beslut väntas på toppmötet.

Statsminister Magdalena Andersson ska i eftermiddag samråda med riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera