Hoppa till innehållet

Annons

Från börs-vd till feelgoodförfattare

Som vd för MQ var det Johan Elfners jobb att ta bolaget till börsen för drygt tio år sedan. När han fick sparken lämnade han näringslivet för gott och blev hotellägare i en förort till Amsterdam. Sedan kom coronapandemin.

Foto:Renee Friking
Johan Elfners bok ”Svärmor” släpps den 26 oktober på Ordalaget förlag.
Johan Elfners bok ”Svärmor” släpps den 26 oktober på Ordalaget förlag.Foto:Leo Patrizi

”Här i Holland var det tuffare än i Sverige med utegångsförbud, så det har varit ett år utan inkomster i stort sett. Jag har alltid velat bli författare och hade några idéer, men nu fick jag tiden att verkligen skriva också”, säger Johan Elfner.

På ganska kort tid har han skrivit och gett ut två barnböcker och en roman. Den 26 oktober släpps ”Svärmor” på Ordalaget förlag. Han kallar genren krimfeelgood och boken handlar om relationen mellan en elak svärmor och hennes svärdotter som kulminerar under pandemins andra våg, hösten 2020.

”Vi satt och spånade under en middag om vad som skulle hända om man vet att man är infekterad, men ändå träffar någon utan att använda munskydd. Det övergick i spekulationer kring vad som gäller om man gör det med ont uppsåt och besöker någon i riskgrupp.”

Känner du till exempel på att det faktiskt har hänt?

”Absolut inte och jag hoppas att det inte har hänt för det vore fruktansvärt.”

Att personer med smittsamma sjukdomar medvetet smittar andra förekommer dock. I Sverige hade den så kallade Hiv-mannen oskyddat sex med minst 130 kvinnor och två män trots att han visste att han var smittad med hiv. Han flyttade senare till Iran där han fortsatte ha oskyddat sex och smittade fler.

”Jag ville undvika att skriva om elaka psykopater, utan utforska att det här hade kunnat vara vem som helst. Vilken brytningspunkt skulle vi behöva nå innan vi tar sista klivet över till att smitta någon medvetet? Då måste situationen vara väldigt tillspetsad och relationen mellan svärmor och svärdotter är ofta det”, säger Johan Elfner.

Han är utbildad civilekonom och arbetade i tio år på H&M, mestadels baserad utomlands i exempelvis Belgien och Schweiz. Till Holland flyttade han och familjen i samband med att han arbetade för skokedjan Foot Locker 2003.

I fyra år var Johan Elfner vd för MQ.

”När jag tillträdde i maj 2008 var allt 'hunky dory', bolaget skulle till börsen och jag fick köpa optioner som jag skulle tjäna pengar på. Det var bara frågan om de skulle bli värda tio eller tjugo gånger mer. Sedan kom finanskrisen på hösten och försäljningen sjönk med 30-50 procent. Det var kaos och jag fick jobba dygnet runt.”

Pengarna lyckades han rädda tillbaka och MQ börsnoterades sommaren 2010, men fick ett svalt mottagande. 2011 hade bolagets värde minskat drygt en fjärdedel och i det läget fick Johan Elfner sparken.

”Jag var knappt 50 år då och fick en försenad 40-årskris, vad skulle jag göra nu? Men ska man sadla om ordentligt i livet skulle jag passa på nu, medan jag fortfarande var pigg.”

Familjen flyttade tillbaka till Holland och den gamla järnvägsstation som de hade köpt och renoverat. Tillsammans med hustrun öppnade han en bed and breakfast med fem rum, en liten restaurang och så småningom en blomsterbutik. 

Sina aktier har han sålt och den enda näringslivskopplingen Johan Elfner har kvar är ordförandeskapet i kosmetikabolaget Glam of Sweden.

Vad saknar du mest med näringslivet?

”Det var extremt kul och lärorikt, och ibland kan jag sakna den sociala biten. Att möta nya människor och att jobba tillsammans för att lösa ett gemensamt problem. Här på hotellet kan man inte ringa it-avdelningen när datorn inte funkar. Man får fixa det själv, likadant om en kran går sönder på ett rum. Men det är en styrka och stolthet att själv kavla upp skjortärmarna.”

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera