1515
Annons

Från bandvagnar till Björn Borgs racket – Tradera fyller 20 år

Världens första barbiedocka, en järnvägsstation med tillhörande räls och cykeldressin – och Jan Björklunds valrörelseskjorta.

Genom åren har flera uppmärksammade auktioner klubbats igenom på sajten Tradera, som i år fyller 20 år.

Foto:LEIF R JANSSON

– Under de här 20 åren har det varit en massa roliga saker som har auktionerats ut, allt ifrån bandvagnar från Försvarsmakten till Björn Borgs tennisracket, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

– Det går oftare till välgörenhet, de lite större och uppseendeväckande auktionerna.

En av de mest minnesvärda auktionerna var när man 2013 kunde buda på att artisten Veronica Maggio skulle komma och lussa, enligt Sofia Hagelin.

– Personligen tycker jag att just sådana auktioner är roliga – när artister ställer upp med sin tid i ett sammanhang man inte är van att se dem. Sedan är det så klart roligt när det händer saker som att Oboy-fabriken fått stopp i produktionen, vilket leder till att oöppnade Oboy-paket går för väldigt höga priser, säger hon.

De oöppnade Oboy-paketen såldes för tusentals kronor när man kunde buda på dem förra året. Även vid flera andra auktioner har priserna stuckit iväg. Björn Borgs tennisracket från Wimbledon 1976 gick för 74 500 kronor. En Aladdinask innehållande trillingnöten, som numer tagits bort ur den klassiska asken, gick för 15 000 kronor då den lades ut till försäljning för fem år sedan. Och priset på världens första barbiedocka slutade på 23 000 kronor när budgivningen var avslutad. Att priserna ibland blir höga finns det flera förklaringar till, säger Hagelin.

– Det har att göra med om objektet är en raritet – om det bara finns få exemplar är intresset alltid mycket större. Om där finns ett kändisvärde kan priset också sticka iväg, och naturligtvis om det finns ett stort värde i själva produkten rent materiellt.

– Ofta kan det vara bara själva historien runtomkring produkten.

Auktioner som gått mindre bra är exempelvis en liter filmjölk och en påse amerikansk luft, som man kunde buda på 2005. Året därpå lades en järnvägsstation med tillhörande 150 meter räls och cykeldressin ut till försäljning, men intresset var närmast obefintligt – ingen nappade.

Sedan starten 1999 har typen av produkter som auktionerats ut på sajten förändrats. I början var det i huvudsak begagnade kläder och samlarsaker, medan det under de senaste åren blivit allt vanligare med teknikprylar, inredningssaker, leksaker och verktyg, även om kläder fortfarande är den vanligaste kategorin, enligt Hagelin.

När auktionssajten grundades var tanken att minska avståndet mellan de samlare som ville byta och handla exklusiva juveler och smycken i Europa. Handeln för begagnat har förändrats mycket sedan dess, säger Hagelin.

– Den utveckling som vi sett särskilt de senaste tio åren är att begagnathandeln gått från att verka på en egen arena till att nu mer och mer bli ett naturligt alternativ till nykonsumtion, det är en väldigt stor förändring.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Ny valomgång väntar i Brasilien – ”vi besegrade lögnen”

Sittande presidenten Jair Bolsonaro har gått oväntat starkt i valet i Brasilien. Tidigare presidenten Lula da Silva leder, men det kommer att krävas en andra valomgång.

”Det är verkligen oväntat, alla hade förväntat sig att Lula hade segern i sin hand”, säger Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University.

Foto:Evan Vucci

Med 99,9 procent av rösterna räknade har tidigare presidenten, vänsterutmanaren Luiz Inácio Lula da Silva en tydlig ledning med 48,4 procent av rösterna.

Men rösträkningen blev oväntat en rysare, och det står klart att en andra valomgång kommer att krävas.

”Vi måste övertala det brasilianska samhället om vad vi föreslår. Kampen fortsätter till den slutgiltiga segern, det är vårt måtto”, säger Lula da Silva till besvikna anhängare i São Paulo, enligt AFP. 

Sittande presidenten Jair Bolsonaro kunde däremot glädjas åt ett oväntat starkt resultat.

”Vi besegrade lögnen i dag. Nu är kampanjen vår. Jag är helt säker. Vi har mycket positivt som åstadkommits att visa upp”, säger Bolsonaro, enligt AFP.

Den kontroversielle presidenten ledde till och med när hälften av rösterna var räknade, men allt eftersom timmarna gick utökades Lula da Silvas ledning, och Bolsonaro backade till 43,2 procent.

”Den styrka som Bolsonaro visat vid urnorna är överraskande. Det krockar definitivt med bilden inför valet som pekade på en reell chans att Lula skulle vinna i första omgången”, säger Gustavo Flores-Macías, som studerar politisk och ekonomisk utveckling i Latinamerika, till TT.

Då ingen av kandidaterna nått mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att hållas mellan de två kandidater med flest röster i första omgången.

Det är i och för sig typiskt för brasilianska presidentval, men mer överraskande den här gången, med det starka stöd Lula da Silva haft i opinionsundersökningarna.

”Opinionsundersökningarna hade definitivt fel”, säger han. 

Vissa opinionsundersökningar ser ut att ha underskattat Bolsonaros stöd med omkring tio procentenheter.

”Det är en rätt betydande miss. Jag tror att många av Lulas väljare är extremt chockade. Och jag tror att Bolsonaro får svårt att hävda att valsystemet är opålitligt, att valmaskiner varit utsatta för fiffel och hackning, även om vi nog kan förvänta oss en del sådana anklagelser.”

Vad har gått snett med opinionsundersökningarna?

”Oftast är väljare motvilliga till att säga hur de verkligen känner för landet, ekonomin och Bolsonaro. En sak med honom är att han verkligen inte är politiskt korrekt.”

”Det finns en djup social konservatism i Brasilien, att man exempelvis är anti-gay, som många känner sig obekväma med att erkänna vid en opinionsundersökning, men till slut så röstar man ändå på den plattformen”, säger Flores-Macías.

En annan bidragande orsak till Bolsonaros oväntade framgång i valet kan vara ekonomin. Levnadsförhållandena har generellt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet.

”Med det i åtanke så har det den senaste månaden kommit en del positiva nyheter om brasilianska ekonomin, att brasilianska realen är en av få valutor som inte gått så dåligt mot amerikanska dollarn.”

En del sociala satsningar av valfläskkaraktär har också införts den senaste tiden.

”Det här har gett Bolsonaro någon slags kortsiktig knuff som fått en del väljare som inte tänkt rösta, eller som var osäkra, att rösta på honom..”

Närmast jagande av presidentkandidaten är mittenpartiet MDP:s kandidat Simone Tebet med drygt 4,2 procent av rösterna, och Ciro Gomes från socialdemokratiska PDT med drygt 3 procent av rösterna.

Nu väntar en vild kamp om övriga kandidaternas väljare i den andra valomgången den 30 oktober. Enligt Flores-Macías är det svag medvind för Lula da Silva.

”Jag tror att det kommer att vara en stark kamp för att övertala väljarna i mittenhögern, de som tillhör MDP som inte har en så stark ideologisk inriktning, det är ett parti som brukar vara kungamakare”, säger han och fortsätter:

”Det finns mycket nostalgi i Brasilien för åren då Lula var president. Många som röstade på Ciro Gomes, den andre kandidaten på vänstern – som säkert stal en del röster från Lula – kan man anta går tillbaka till Lula i andra omgången.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera