Annons

Från bandvagnar till Björn Borgs racket – Tradera fyller 20 år

Världens första barbiedocka, en järnvägsstation med tillhörande räls och cykeldressin – och Jan Björklunds valrörelseskjorta.

Genom åren har flera uppmärksammade auktioner klubbats igenom på sajten Tradera, som i år fyller 20 år.

Foto:LEIF R JANSSON

– Under de här 20 åren har det varit en massa roliga saker som har auktionerats ut, allt ifrån bandvagnar från Försvarsmakten till Björn Borgs tennisracket, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

– Det går oftare till välgörenhet, de lite större och uppseendeväckande auktionerna.

En av de mest minnesvärda auktionerna var när man 2013 kunde buda på att artisten Veronica Maggio skulle komma och lussa, enligt Sofia Hagelin.

– Personligen tycker jag att just sådana auktioner är roliga – när artister ställer upp med sin tid i ett sammanhang man inte är van att se dem. Sedan är det så klart roligt när det händer saker som att Oboy-fabriken fått stopp i produktionen, vilket leder till att oöppnade Oboy-paket går för väldigt höga priser, säger hon.

De oöppnade Oboy-paketen såldes för tusentals kronor när man kunde buda på dem förra året. Även vid flera andra auktioner har priserna stuckit iväg. Björn Borgs tennisracket från Wimbledon 1976 gick för 74 500 kronor. En Aladdinask innehållande trillingnöten, som numer tagits bort ur den klassiska asken, gick för 15 000 kronor då den lades ut till försäljning för fem år sedan. Och priset på världens första barbiedocka slutade på 23 000 kronor när budgivningen var avslutad. Att priserna ibland blir höga finns det flera förklaringar till, säger Hagelin.

– Det har att göra med om objektet är en raritet – om det bara finns få exemplar är intresset alltid mycket större. Om där finns ett kändisvärde kan priset också sticka iväg, och naturligtvis om det finns ett stort värde i själva produkten rent materiellt.

– Ofta kan det vara bara själva historien runtomkring produkten.

Auktioner som gått mindre bra är exempelvis en liter filmjölk och en påse amerikansk luft, som man kunde buda på 2005. Året därpå lades en järnvägsstation med tillhörande 150 meter räls och cykeldressin ut till försäljning, men intresset var närmast obefintligt – ingen nappade.

Sedan starten 1999 har typen av produkter som auktionerats ut på sajten förändrats. I början var det i huvudsak begagnade kläder och samlarsaker, medan det under de senaste åren blivit allt vanligare med teknikprylar, inredningssaker, leksaker och verktyg, även om kläder fortfarande är den vanligaste kategorin, enligt Hagelin.

När auktionssajten grundades var tanken att minska avståndet mellan de samlare som ville byta och handla exklusiva juveler och smycken i Europa. Handeln för begagnat har förändrats mycket sedan dess, säger Hagelin.

– Den utveckling som vi sett särskilt de senaste tio åren är att begagnathandeln gått från att verka på en egen arena till att nu mer och mer bli ett naturligt alternativ till nykonsumtion, det är en väldigt stor förändring.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?