Annons

Framtidsgasellen jagar miljarden: ”Vägen dit är aldrig spikrak”

Inspirerad av några studiekamrater startade Henrik Hallgren appbolaget Parkster 2010. I fjol kröntes bolaget till Årets Framtidsgasell – och nästa år siktar Henrik Hallgren på en miljardomsättning.

Henrik Hallgren vann utmärkelsen Årets Framtidsgasell ifjol.
Henrik Hallgren vann utmärkelsen Årets Framtidsgasell ifjol.Foto:Jack Mikrut

Henrik Hallgrens appbolag Parkster har lyckats förändra miljontals människors beteende – i alla fall när det kommer till att betala parkeringsbiljetter. Nu hör parkeringsappen till vardagen för bilister i både Sverige och Tyskland.

2019 blev Parkster Gasellvinnare i Skåne län. De belönades även med hederspriset Årets Framtidsgasell, som tilldelas ett Gasellföretag som visar en stark vision att förändra och förbättra världen genom digitala innovationer.

”Det gav en extra boost och drivkraft. Jag har inspirerats mycket av vad andra entreprenörer har gjort, det har varit till stor nytta”, säger Henrik Hallgren, vd och grundare.

Henrik Hallgren tar emot sitt pris på Gasellfinalen.
Henrik Hallgren tar emot sitt pris på Gasellfinalen.Foto:Amanda Lindgren

”Det är viktigt att återgälda det, att ställa upp och svara på frågor. Det är bra för alla. Ibland får man nya inspel av det och utmanar sitt eget tänkande”, fortsätter han.

Vad var det som inspirerade dig?
”Det var några i min närhet som under studietiden startade ett bolag. De vågade ta det steget. Det fick mig att tänka att man faktiskt kan pröva vingarna.”

Och vingarna skulle visa sig flyga – Henrik Hallgren berättar att koncernen siktar på att omsätta en miljard kronor under kommande år.

Vad ska man tänka på som företagare i din bransch?
”Att tro på det man gör och vara beredd på att anstränga sig. Det gäller att hitta de magiska punkterna där man kommer igenom med sin affärsidé”, säger han och fortsätter:

”Vägen dit är aldrig spikrak. Tittar man tillbaka har nog de flesta bolag haft nära-döden-upplevelser.”

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera