1515
Annons

Framtidens textilindustri en utmaning: ”Apelsinskal jätteintressant”

Om bara trettio år kan det bli skralt med fibertillgången i textilindustrin. Men ingen ska behöva gå naken. En ny rapport pekar ut handlingsplaner på flera områden. Vad sägs till exempel om en kjol gjord av apelsinskal? 

Enligt en ny rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) står textilindustrin inför en enorm hållbarhetsutmaning.
Enligt en ny rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) står textilindustrin inför en enorm hållbarhetsutmaning.Foto:Pressbild.

Enligt en ny rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) står textilindustrin inför en enorm hållbarhetsutmaning. Modeindustrin står för 4 procent av världshandeln. Samtidigt står den globala kläd- och skoproduktionen för 8 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Vid sidan om klimatpåverkan, utgör vattenanvändningen och kemikalieutsläpp stora problem. 

Därför har IVA tagit fram en handlingsplan för en övergång till en cirkulär modell. 

”Vi ser att fiberbehovet kommer att öka med 1,5 till tre gånger de närmaste 30 åren. Även om vi i västvärlden troligtvis kommer att minska vår textilkonsumtion så finns det många tillväxtmarknader där behoven kommer att öka när man får bättre ekonomiska villkor. Dessutom ökar befolkningen”, säger rapportförfattaren Elin Larsson, som tidigare arbetat som hållbarhetschef på Filippa K och nu driver företaget Elco som hjälper företag att ställa om till en cirkulär ekonomi. 

Förslagen i rapporten handlar dels om att hushålla med resurserna. Den största miljövinsten kan göras genom att se till att textilierna helt enkelt används längre. 

”Använder man plaggen dubbelt så lång tid så minskar miljöpåverkan med nästan hälften.” 

Men att samla in dem och återvinna dem, något som sker i mycket begränsad skala i dag, är också ett viktigt steg. I dag finns flera projekt för att utveckla helt nya material, men genom samarbete med andra branscher skulle resurseffektiviteten kunna förbättras ytterligare. 

”Man måste titta på hur man optimerar värdet i de material som finns. Då kan man inte bara rikta in sig på att sluta det textila flödet. Det finns avfall i andra industrier som skulle kunna bli textilier, liksom att gamla kläder kanske inte alltid ska återvinnas till ny textil, utan kan bli komponenter till andra produkter”, säger Elin Larsson. 

Redan nu görs polyester av PET-flaskor, men med mer forskning kanske även annan plast kan bli kläder. Viskos görs i dag av bland annat av skogsråvara, men även jordbruksavfall är en intressant råvara för textilindustrin, tror Elin Larsson. 

”Spill, som apelsinskal, är jätteintressant.”

Vad krävs för att få ett sådant återvinningsflöde att fungera?

”I längden är det globala initiativ som krävs, men jag tror att vi kan börja inom Sverige för att sedan låta det utvecklas vidare”. 

Klart är i alla fall vi i Sverige måste börja samla in uttjänta kläder i större skala. Redan om fem år ska ett EU-direktiv implementeras, som ställer krav på att textilier ska separeras från hushållsavfall. 

Ett problem för svenska klädföretag är de inte äger sin egen produktion, och därmed har svårt att påverka utsläppen. Men redan i designen borde klädföretagen tänka på hur plaggen kan återvinnas eller göras om för att tjäna ett nytt syfte. 

”Sedan måste man se över affärsmodellerna, så att kunderna kan uppdatera sin garderob på ett mer hållbart sätt”, säger Elin Larsson. 

När branschen nu ställer om kommer en del helt nya företag in på marknaden och erbjuder ny teknik och nya affärsmodeller. 

”Sedan börjar även stora aktörer att testa nya fibrer och nya affärsmodeller”. 

Ett problem när det gäller finansiering är dock något som beskrivs som ”dödens dal”. För innovationer i labbskala är det ofta lätt att hitta finansiering genom statliga initiativ eller affärsänglar. Pengarna som behövs för kommersialisering är betydligt svårare att skaka fram. Här ser rapportförfattarna behovet av någon form av kreditnämnd, lik Exportkreditnämnden, för hållbara affärslösningar. 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera