Men även om världen oftast är komplicerad behöver investerare, företagare eller allmänt samhällsintresserade mer än någonsin ställa sig frågan: Vad är Kina?
På det makroekonomiska planet tonar den kinesiska ekonomin upp som ostoppbar och det stora landet i öst utmanar på allvar USA om världsherraväldet.
Samtidigt blir kinesiska bolag politiskt sprängstoff både på det internationella planet, som i handelskriget mellan USA och landets färska president Joe Biden och Kinas högsta ledare Xi Jinping, och på det nationella svenska planet som till exempel bannlysningen av Huawei vid de svenska 5g-auktionerna.
I det svenska näringslivet är det kinesiska inflytandet redan enormt genom bland annat ägande i Volvo Cars VOLCAR B -0,07% Dagens utveckling och AB Volvo VOLV B +0,19% Dagens utveckling , men också för maktsfärer som till exempel Wallenberg vars bolag har en mycket stor exponering mot Kina.
Samtidigt har Kina seglat upp som en av Sveriges allra viktigaste handelspartners. I år närmar sig exporten till Kina 100 miljarder kronor per år, vilket är en dubblering från 2015.
I dag på inledningen till det kinesiska nyåret, sätter Dagens industri fullt fokus på att beskriva Kina ur perspektivet investeringar, handel och politik. Vi vill också guida er läsare till Kina ur ett företagarperspektiv.
Svenska företag och investerare behöver också förhålla sig till Kina som en enpartistat med ett kommunistparti som regerar utanför de demokratiska modellerna vi förespråkar. Är affärer med en sådan regim vägen fram till förändring eller ett sätt att legitimera den kinesiska modellen?
Det nya året, Oxens år, sägs borga för stabilitet och våghalsiga bedömare sticker ut hakan och lovar att detta talar för en uppgång på börserna.
Hur det det än blir med det vill Di med det här specialnumret guida våra läsare till en större förståelse för kraften i Kina och hur det påverkar oss som beslutsfattare, företagare och placerare.
Nyttig läsning!
Peter Fellman