1515

Frågan om kongresstrots väckt mot Trumps tidigare chefsstrateg

Expresident Donald Trumps kontroversielle tidigare chefsstrateg Steve Bannon – av Trump kallad ”slaskige Steve” – samarbetar inte med kongressutredningen av den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Därför kommer en omröstning att hållas på tisdag i nästa vecka i frågan om att rekommendera att Bannon ska ställas till svars för kongresstrots – ungefär motsvarande domstolstrots, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bannon hade kallats som vittne till det särskilda utskott i representanthuset som undersöker attacken, men hälsat via sin advokat att han inte ”kan svara på förfrågan om dokument och vittnesmål”, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN. 

Advokaten hänvisade till det som på engelska kallas ”executive privilege”, det vill säga det juridiska skydd som omfattar presidentämbetets makt. Trump har tidigare, med samma åberopande, begärt att dokument och samtalslistor från dagarna kring upploppet inte ska lämnas över till utredarna.

I ett uttalande på torsdagen meddelar Mississippidemokraten Bennie Thompson, som sitter i kommitténs ledning, att kommittén inte tolererar att de som kallats in för vittna, trotsar denna kallelse och därför förs nu frågan vidare till en omröstning om Bannon gjort sig skyldig till ”kriminellt kongresstrots”.

Utfaller omröstningen enligt Tompsons vilja, det vill säga att Bannon ska ställas till svars, går frågan vidare till omröstning i hela representanthuset. Om också denna omröstning slutar i att en majoritet vill att Bannons ställs tills svars, går fallet till justitiedepartementet som får avgöra om han ska åtalas. 

Men att Steve Bannon överhuvudtaget skulle omfattas av Trumps juridiska skydd är det många som tvivlar på. Trump sparkade sin chefsstrateg i augusti 2017 och Bannon arbetade inte för regeringen när kongressbyggnaden angreps av rasande Trumpanhängare den 6 januari.

Det är dock väl känt att Trump och högerpopulisten Bannon stått i kontakt de senaste åren. När de två talades vid i december ska Bannon ha uppmanat Trump att fokusera på den 6 januari, det datum elektorsrösterna – och därmed Joe Bidens valseger – skulle fastställas av kongressen.

”Den 6 januari ska vi begrava Biden”, ska Bannon ha sagt i samtalet enligt boken ”Peril” som den ansedda The Washington Post-journalisten Bob Woodward skrivit tillsammans med Robert Costa. 

I boken beskrivs även en konversation mellan Trump och Bannon den 5 januari. Den ägde rum efter att den dåvarande presidenten haft ett uppslitande möte med vicepresident Mike Pence, som sagt att han inte kunde förhindra att kongressen utsåg Joe Biden till valvinnare.

Det är främst dessa uppgifter utskottet tog fasta på när de kallade Bannon som vittne i utredningen

Den tidigare filmmakaren Steve Bannon blev offentligt känd när han 2012 tog över nyhetssajten Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

I augusti 2016 blev han ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj och efter valsegern utsåg Trump honom till sin chefsstrateg. Bannon anses ha haft ett stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn och ska ha varit en av arkitekterna bakom det kritiserade inreseförbudet för människor från i huvudsak muslimska länder som den dåvarande presidenten försökte införa. 

Efter avskedet 2017 återgick Bannon till Breitbart News, men några månader senare tvingades han lämna sajten efter att i en bok gjort kontroversiella utspel och bland annat ifrågasatt Trumps psykiska stabilitet.

Därefter har han bland annat startat en stiftelse för främja högerpopulism. I november i fjol stängdes han av från Twitter, efter att i ett inlägg ha förordat att smittskyddsexperten Anthony Fauci och FBI-chefen Christopher Wray skulle halshuggas.

Ordkrig och nedsättande tillmälen till trots, på sin sista dag som president utfärdade Trump en benådning för Bannon. Den skyddar honom mot åtal för det svindleri han anklagats för samband med en insamlingskampanj för ett murbygge mot Mexiko


Innehåll från LangebækAnnons

Möt dagens behov tillsammans med en logistikkonsult

Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.
Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.

I och med en ökad konkurrens på marknaden är kravet på bra logistiklösningar mer aktuellt än någonsin i dag. Här kan Langebæk med sin långa erfarenhet inom lager, logistik och Supply Chain Management hjälpa företag hitta sin ultimata lösning – medan kunden fokuserar på sin kärnverksamhet.

I spår av digitaliseringen och pandemin har våra köpvanor förändrats markant och även våra krav. Det sätter i sin tur större press på företag inom handeln; varor ska vara prisvärda, lättillgängliga och ha snabb leveranstid. Med en bra logistiklösning anpassad efter företagets lagerutrymme, kapacitet och resurser kan företag möta behoven.   

– När man anlitar oss på Langebæk är vi med från start, genom hela arbetsprocessen som en förlängd arm. Vi fokuserar på det vi gör bäst; logistik, medan kunden fokuserar på det de gör bäst, säger Anders Bartholin, vd för Langebæk och bland annat logistikkonsult hos Lyko. 

Därför valde Lyko en logistikkonsult 

Med både fysiska butiker, men framför allt en e-handel med marknadens bredaste utbud av skönhet och hudvård är bra logistiklösningar en bärande del av Lykos verksamhet. 

– Anledningen till att vi från start valde en logistikkonsult var helt enkelt för att vi saknade kompentensen in-house. Genom att samarbeta med personer som har erfarenhet av denna typ av projekt och den spetskompetens som krävs, kunde vi säkerställa att projektet blev klart i tid och samtidigt lära oss en hel del längs vägen, säger Anna Persson, Logistikansvarig på Lyko. 

Att ha rätt kompetens är otroligt viktigt för att göra rätt investeringsbeslut. 

Anledningen till att Lyko valde just Langebæk, var att Anna blev rekommenderad att kontakta dem när hon ringde runt till branschkollegor. 

– Från vårt första möte kändes det rätt. Vi har stått inför stora val när vi gått från en manuell till en automatiserad lagerhantering, och Anders och hans kollegor har varit med under hela processen.

Tar vara på varandras spetskompetens

En annan styrka i att välja en logistikkonsult från Langebæk är den flexibilitet och breda kunskap de bidrar med. Det är svårt för endast en person att sitta på all kunskap, men i och med ett helt team på Langebæk med olika spetskompetenser kan de ta hjälp av varandra för att möta varje specifikt behov hos kunden.  

– Det kanske kostar lite mer med en konsult än att ha en person in-house men det finns ett stort mervärde att få, avslutar Anders Bartholin. 

Om Langebæk

Langebæk har över 40 års erfarenhet av rådgivning inom lager, logistik och SCM. De har levererat exceptionella lösningar för över 2 000 projekt till över 300 skandinaviska och europeiska kunder. 

Langebæk har kontor i Danmark, Sverige och Norge. Teamet består av 32 dedikerade medarbetare.

Läs mer på langebaek.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Langebæk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?