1515
Annons

Frågan Annie Lööf inte svarar på

Centerledaren Annie Lööf håller inte med Ulf Kristersson att det är dags att ge upp planerna på mittensamverkan. ”Vi behöver vara lite mer envisa”, säger hon. Frågan om hon släpper fram en mindre M-ledd regering får fortfarande inget svar. 

Foto:Banfa Jawla

Centerpartiet gick till val på att bilda en alliansregering och inte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. I klartext betyder det att Centerpartiets krav på en alliansregering är att den har stöd från Socialdemokraterna. 

Ulf Kristerssons besked till talmannen på tisdagen att de möjligheterna uttömts under veckan satte därför Annie Lööf i en knivig sits. 

”En alliansregering som kräver ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna där vi i varje budget som vi lägger fram behöver SD:s aktiva ja-knapp är inte Centerpartiet berett till”, säger Annie Lööf efter Kristerssons besked. 

”Man måste vara lite mer envis med att få till en alliansregering över blockgränsen. Två möten med Stefan Löfven räcker inte”, säger hon vidare. 

Om Centerpartiet är berett att släppa fram en mindre regering bestående av M och eventuellt KD ger Centerpartiet fortfarande inga besked om. 

”Centerpartiet har inte tagit ställning till det förslaget”, säger Lööf och pekar på att Ulf Kristersson inte har sagt att det är aktuellt. 

”För mig är utgångspunkten att jag vill hålla ihop alliansen”, säger hon vidare. 

Ett extraval vore ett misslyckande, anser hon. 

"För mig är det viktigt att inte ger V eller SD inflytande. Då är vi sex partier som behöver hitta en väg framåt”, säger Annie Lööf. 

”Vi behöver vara lite mer envisa att få till en alliansregering med stöd över blockgränsen.”

Också Jan Björklund pekar på att försöken till samtal över blockgräsen inte är uttömda. 

”Det verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram. Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet”, säger Jan Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera