Annons

FRA: Pandemin har förändrat hotbilden

Genom cyberattacker riktar sig underrättelse- och säkerhetstjänster från främmande makt mot forskning och medicinföretag i bland annat Sverige.

Den varningen kommer från FRA, som ser en hotbild som förändrats under våren.

Försvarets radioanstalt, FRA, vars roll i det svenska cyberförsvaret är att skydda det mest skyddsvärda, har sett hoten mot Sverige öka under de senaste åren. Men under pandemin har farorna ökat markant.

Dels av praktiska skäl: många har arbetat hemma, där det inte finns samma säkerhet som på jobbet.

”Dessutom har krisen tagit väldigt mycket fokus vilket lett till en risk för att man glömmer säkerheten”, säger FRA:s kommunikationschef Ola Billger.

Attackerna kan komma från enskilda personer, kriminella nätverk eller stater. FRA:s fokus är framför allt på statliga aktörer, då de har störst resurser. Och de har fått ett nytt fokus under våren.

”Vissa har fått upp intresset för mål relaterade till pandemin. Det handlar om forskning, medicinteknikbolag och organisationer som arbetar med epidemiologi i bland annat Sverige. På ett sätt är det inte överraskande, men det är tydligt att det är nytt”, säger Ola Billger.

Vad är de statliga aktörerna ute efter?
”Rent allmänt kan man säga att statliga aktörer är ute efter information som kan stärka det egna landets intressen.”

Vilka stater det handlar om vill Billger inte gå in på, men it-säkerhetsföretag har tidigare vittnat om att Ryssland och Kina är de två mest förekommande länderna när det handlar om cyberattackers ursprung. Den bilden stärks av de jobbannonser FRA har ute på sin hemsida, där kunskaper i ryska respektive mandarin ofta efterfrågas.

Att Sverige riskerar att halka efter på området cybersäkerhet är en åsikt som ibland hörts i debatten. Ola Billger delar den uppfattningen, i alla fall delvis.

”När det gäller cybersäkerhet har Sverige en stark spetskompetens men den breda medvetenheten måste blir större. Ledningens inställning är alltid avgörande. Men vi är inte ensamma om att inte hänga med, så ser det ut i många andra länder”, säger han.

Ett annat problem är att Sveriges långtgående digitalisering ökar angreppsytan. Enkelt uttryckt: ju fler funktioner som är digitala, ju mer måste vi försvara från cyberattacker.

”Den digitala transformationen har en baksida som vi inte pratar tillräckligt om. I Sverige har arbetet med cybersäkerhet inte gått i takt med digitaliseringen. Det gör att risken hela tiden ökar”, säger Ola Billger.

Vad måste Sverige göra för att vara redo för framtida cyberattacker?
”Den enskilt viktigaste frågan är kompetensförsörjningen, det råder stor brist på kompetens inom cybersäkerhet. Det är viktigt att vi jobbar stenhårt med att både vidareutbilda och se till att fler unga intresserar sig för frågorna.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?