1515

Fotogalleristen vägrar ge upp: ”Lätt att hålla avstånd på ett galleri”

Trots corona håller The Photo Gallery i Halmstad öppet. Nu ställs för första gången konstnären Patricio Reigs verk ut, både digitalt och i galleriet. 

KULTURGÄRNING. Nette Johansson, vd för The Photo Gallery, öppnar senare i veckan sitt galleri i Halmstad med en ny utställning av Patricio Reigs verk. ”Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte”, säger hon.
KULTURGÄRNING. Nette Johansson, vd för The Photo Gallery, öppnar senare i veckan sitt galleri i Halmstad med en ny utställning av Patricio Reigs verk. ”Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte”, säger hon.Foto:The PhotoGallery
STILSÄKER STILLEBEN. ”Han klistrar ihop flera papper till ett slags lapptäcke”, berättar Nette Johansson om Patricio Reigs hantverk.
STILSÄKER STILLEBEN. ”Han klistrar ihop flera papper till ett slags lapptäcke”, berättar Nette Johansson om Patricio Reigs hantverk.
VERBALT UTTRYCK. Ett av Patricio Reigs verk med handskriven poesi.
Ett av flera porträtt ur Patricio Reigs utställning ”Piel de Papel”
Fotografen Patricio Reig.
Fotografen Patricio Reig.

”Det är som att vi öppnar utställningen i smyg”, säger Nette Johansson, vd och grundare av The Photo Gallery som på fredag har premiär för fotoutställningen ”Piel de Papel” av Patricio Reig. 

”Vanligtvis när vi har en ny utställning i öppnas den med en storslagen fest. Men det är inte längre aktuellt på grund av den rådande pandemin”, fortsätter hon.  

The Photo Gallery har samarbeten med över 90 olika fotografer runt om i världen. När Nette Johansson startade företaget 2013 var syftet att visa upp fotokonst på ett annat sätt än med ett traditionellt galleri. Hon åkte bland annat runt i Skandinavien med en container som hon byggt om till ett galleri. Även hotellkungen Petter Stordalens garage i Oslo förvandlades till ett galleri under några dagar.

”Det var sjukt roligt. Tanken var att vi skulle hålla oss till att åka runt i Skandinavien och visa upp bra fotografi, men vi landade till slut i att vi var tvungna att ha ett galleri. Då hittade vi den här fantastiska industrilokalen i Halmstad.” 

Därefter har The Photo Gallery fortsatt att växa och finns fortfarande på flera platser runt om i Norden genom samarbeten med andra utställare. 

”Vi överlever inte genom att bara ha utställningar i Halmstad, det är en för liten stad för det.”

På somrarna är det dock många som lockas till staden och galleriet har många besökare. Men detta år ser situationen helt annorlunda ut. 

”Jag är van vid att ha över 70 procent besökare från Stockholm, de lär ju inte komma hit i år. När corona slog till gick vi från hundratals besökare på helgerna till knappt några besökare alls.” 

Men att ställa in några utställningar har aldrig varit aktuellt. I stället tänker Nette Johansson om och nytt istället. Till utställningen med Patricio Reig, konstnären som just nu sitter fast i karantän i Milano, ska man producera en film till hemsidan så att alla kan ta del av verken. 

”Vi måste hitta nya sätt att nå publiken och eventuella konstköpare på. Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte. Trots corona är konstintresset stort, jag tror dessutom att folk har och ger sig själva mer tid att njuta av konst just nu.” 

När Nette Johansson upptäckte Patricio Reigs verk visste hon direkt att hon ville göra en utställning med honom. 

”Hans arbetssätt och uttryck är helt unikt. Han är en poet.”

Bokstavligt talat. Patricio Reig är endast en pseudonym för hans fotokonst och under hans riktiga namn Daniel Isaacs skriver han poesi. Han är ättling till den kända författaren Jorge Isaacs, som skrev den första stora latinamerikanska romanen ”Maria”.  Pseudonymen använder han för att hålla isär fotokonsten med poesin, men trots detta syns handskriven poesi i vissa av hans fotoverk. 

Presumtiva köpare till något av hans verk får räkna med att betala från 30.000 till 120.000 kronor beroende på storlek. 

Vad utmärker utställningen?
”Hans hantverk framför allt. Han gör allt från grunden och jobbar bara analogt. Han använder sig av vackra papper som han behandlar med olika emulsioner. Och i vissa verk har han till och med använt sig av kaffe i framkallningsprocessen för att få till en varmare brun ton.” 

Titeln ”Piel de Papel” är direkt översatt ”pappersskinn” på svenska och Nette Johansson beskriver papprena liknande en hud med motiv som är nära och nakna. 

Men att få verken skickade till Halmstad var svårare än vanligt. I Milano stod utställningen ramad och redo för upphämtning. Men det gick varken att komma in eller ut ur staden. Till sist fick Patricio Reig montera ner alla verk och packa ner dem utan ramar för att få dem ivägskickade till Sverige.  

”Jag hoppas verkligen folk kommer hit och njuter av fotografierna. Det är lätt att hålla avstånd på ett galleri och vi följer alla direktiv från folkhälsomyndigheten. Konst är ett perfekt sätt att få nya perspektiv och kickar i livet när vi befinner oss på samma plats”, avslutar Nette Johansson. 

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?