Annons

Fotogalleristen vägrar ge upp: ”Lätt att hålla avstånd på ett galleri”

Trots corona håller The Photo Gallery i Halmstad öppet. Nu ställs för första gången konstnären Patricio Reigs verk ut, både digitalt och i galleriet. 

KULTURGÄRNING. Nette Johansson, vd för The Photo Gallery, öppnar senare i veckan sitt galleri i Halmstad med en ny utställning av Patricio Reigs verk. ”Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte”, säger hon.
KULTURGÄRNING. Nette Johansson, vd för The Photo Gallery, öppnar senare i veckan sitt galleri i Halmstad med en ny utställning av Patricio Reigs verk. ”Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte”, säger hon.Foto:The PhotoGallery
STILSÄKER STILLEBEN. ”Han klistrar ihop flera papper till ett slags lapptäcke”, berättar Nette Johansson om Patricio Reigs hantverk.
STILSÄKER STILLEBEN. ”Han klistrar ihop flera papper till ett slags lapptäcke”, berättar Nette Johansson om Patricio Reigs hantverk.
VERBALT UTTRYCK. Ett av Patricio Reigs verk med handskriven poesi.
Ett av flera porträtt ur Patricio Reigs utställning ”Piel de Papel”
Fotografen Patricio Reig.
Fotografen Patricio Reig.

”Det är som att vi öppnar utställningen i smyg”, säger Nette Johansson, vd och grundare av The Photo Gallery som på fredag har premiär för fotoutställningen ”Piel de Papel” av Patricio Reig. 

”Vanligtvis när vi har en ny utställning i öppnas den med en storslagen fest. Men det är inte längre aktuellt på grund av den rådande pandemin”, fortsätter hon.  

The Photo Gallery har samarbeten med över 90 olika fotografer runt om i världen. När Nette Johansson startade företaget 2013 var syftet att visa upp fotokonst på ett annat sätt än med ett traditionellt galleri. Hon åkte bland annat runt i Skandinavien med en container som hon byggt om till ett galleri. Även hotellkungen Petter Stordalens garage i Oslo förvandlades till ett galleri under några dagar.

”Det var sjukt roligt. Tanken var att vi skulle hålla oss till att åka runt i Skandinavien och visa upp bra fotografi, men vi landade till slut i att vi var tvungna att ha ett galleri. Då hittade vi den här fantastiska industrilokalen i Halmstad.” 

Därefter har The Photo Gallery fortsatt att växa och finns fortfarande på flera platser runt om i Norden genom samarbeten med andra utställare. 

”Vi överlever inte genom att bara ha utställningar i Halmstad, det är en för liten stad för det.”

På somrarna är det dock många som lockas till staden och galleriet har många besökare. Men detta år ser situationen helt annorlunda ut. 

”Jag är van vid att ha över 70 procent besökare från Stockholm, de lär ju inte komma hit i år. När corona slog till gick vi från hundratals besökare på helgerna till knappt några besökare alls.” 

Men att ställa in några utställningar har aldrig varit aktuellt. I stället tänker Nette Johansson om och nytt istället. Till utställningen med Patricio Reig, konstnären som just nu sitter fast i karantän i Milano, ska man producera en film till hemsidan så att alla kan ta del av verken. 

”Vi måste hitta nya sätt att nå publiken och eventuella konstköpare på. Att ställa in är som att lägga ner, det vill vi inte. Trots corona är konstintresset stort, jag tror dessutom att folk har och ger sig själva mer tid att njuta av konst just nu.” 

När Nette Johansson upptäckte Patricio Reigs verk visste hon direkt att hon ville göra en utställning med honom. 

”Hans arbetssätt och uttryck är helt unikt. Han är en poet.”

Bokstavligt talat. Patricio Reig är endast en pseudonym för hans fotokonst och under hans riktiga namn Daniel Isaacs skriver han poesi. Han är ättling till den kända författaren Jorge Isaacs, som skrev den första stora latinamerikanska romanen ”Maria”.  Pseudonymen använder han för att hålla isär fotokonsten med poesin, men trots detta syns handskriven poesi i vissa av hans fotoverk. 

Presumtiva köpare till något av hans verk får räkna med att betala från 30.000 till 120.000 kronor beroende på storlek. 

Vad utmärker utställningen?
”Hans hantverk framför allt. Han gör allt från grunden och jobbar bara analogt. Han använder sig av vackra papper som han behandlar med olika emulsioner. Och i vissa verk har han till och med använt sig av kaffe i framkallningsprocessen för att få till en varmare brun ton.” 

Titeln ”Piel de Papel” är direkt översatt ”pappersskinn” på svenska och Nette Johansson beskriver papprena liknande en hud med motiv som är nära och nakna. 

Men att få verken skickade till Halmstad var svårare än vanligt. I Milano stod utställningen ramad och redo för upphämtning. Men det gick varken att komma in eller ut ur staden. Till sist fick Patricio Reig montera ner alla verk och packa ner dem utan ramar för att få dem ivägskickade till Sverige.  

”Jag hoppas verkligen folk kommer hit och njuter av fotografierna. Det är lätt att hålla avstånd på ett galleri och vi följer alla direktiv från folkhälsomyndigheten. Konst är ett perfekt sätt att få nya perspektiv och kickar i livet när vi befinner oss på samma plats”, avslutar Nette Johansson. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?