1515

Fotbollsagenten: ”Svårt att se ett enda spelarköp i Sverige i sommar”

För de allsvenska fotbollsklubbarna har vårens inställda spel inneburit ett hårt slag mot ekonomin. En effekt är att omsättningen på spelarmarknaden nästan helt försvunnit. 

”Jag har också svårt att se ett enda spelarköp av svenska klubbar i sommar”, säger spelaragenten Patrick Mörk i Ekonomistudion.

Svenske landslagsförsvararen Emil Krafth är en av de spelare som representeras av Patrick Mörk.
Svenske landslagsförsvararen Emil Krafth är en av de spelare som representeras av Patrick Mörk.Foto:Janerik Henriksson/TT

Om en dryg vecka blir det, efter otaliga turer, avspark i Allsvenskan. Tills vidare kommer matcherna spelas utan publik vilket gör att de svenska klubbarna inte kan räkna med några publikintäkter och därmed tvingas fortsätta att brottas med svag ekonomi. 

En effekt av krisen är att spelaraffärerna nästan helt uteblivit i år. En av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter, Patrick Mörk, säger att han dessutom inte kan se att affärerna kommer igång. 

”Möjligtvis kanske klubbar skriver kontrakt med någon ung talang eller försöker knyta upp någon gratis hemvändare. Men utöver det har jag svårt att se någon enda spelaraffär i sommar och det har jag aldrig varit med om”, säger Patrick Mörk som varit agent i tre decennier. 

Han ligger bakom många stora affärer av svenska spelare och har i sitt stall spelare till ett värde av 225 miljoner kronor enligt sajten fotbollstransfers.com. Men frågan är hur stort värdet är i verkligheten efter coronakrisen. Det kommer avgöras om utländska klubbar kommer fortsätta köpa spelare från Sverige och hur mycket de är beredda att betala, menar Patrick Mörk. 

”Om en månad vet vi men i dag är det svårt att säga. Hittills har svenska klubbar som sitter på en talang inte velat sänka priset utan valt att behålla spelaren. Men frågan är hur de agerar om det kommer ett bud. Situationen påminner på så sätt om fastighetsmarknaden. Ska man sälja nu eller ska man vänta? Många behöver pengar men ingen vill göra en dålig affär”, säger Patrick Mörk till Ekonomistudion och uppger att han ändå har gott hopp om att kunna göra ett par försäljningar av svenska spelare till utlandet, även i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?