Fotboll i slowmotion fostrar äldre proffs

En slowmotion-version av världens största sport fostrar nya proffs på ålderns höst. Nu hakar svenska klubbar på den trendiga gåfotbollen, där målvakter, löpning och tacklingar är förbjudna, och träningarna avslutas med kaffe och kaka.

Herbert Larsson började spela fotboll som 13-åring. I våras fyllde han 80 år, och är nu tillbaka på planen.
Herbert Larsson började spela fotboll som 13-åring. I våras fyllde han 80 år, och är nu tillbaka på planen.Foto:Banfa Jawla
Gåfotboll kommer ursprungligen från England och har spridit sig till bland annat Danmark och Mallorca. Nu hakar svenska klubbar på den trendiga sporten.Foto:Banfa Jawla
Efter två matcher á 15 minuter är det fikadags i IFK Viksjös klubbstuga i Järfälla.Foto:Banfa Jawla
Barbro Östlund är mamma till kanslichefen Anneli Gigg, initiativtagare till gåfotbollen, och är en av drygt åtta kvinnor som är med i laget.Foto:Banfa Jawla
IFK Viksjös gåfotbollslag består av drygt 20 personer. Eva Holm Sundbergh briljerar längst ned till vänster med att stå i planka.
IFK Viksjös gåfotbollslag består av drygt 20 personer. Eva Holm Sundbergh briljerar längst ned till vänster med att stå i planka.Foto:Banfa Jawla

Walk on, walk on

With hope in your heart

And you’ll never walk alone

You’ll never walk alone

Liverpoolfansens speciella hymn känns påfallande relevant, trots att vi befinner oss över 200 mil från Anfield, fullsatta läktare och kända fotbollsspelare med miljonkontrakt. 

Klockan är strax efter 14.00 en smått regnig tisdag, och det vankas träning och säsongsavslutning för IFK Viksjös senaste lagtillskott. En av lagmedlemmarna påpekar att det bara är andra gången det regnar på en träning sedan de startade i maj. 

Det 20 personer starka gåfotbollslaget består av både män och kvinnor mellan åldrarna 65-80 år. Vissa har spelat fotboll, andra har aldrig satt sin fot på en plan.

”Då kör vi tio knäböj i egen takt!”, säger tränaren och sportchefen Christian Stenhoff som även tränar ungdomslag.

”Det är inte så mycket skillnad på att träna ungdomar eller seniorer. Det är fotboll”, konstaterar han.

Efter uppvärmningen går damerna och herrarna till var sin femmannaplan för att spela match. Löpning är förbjuden, så även kroppskontakt. I stället för målvakter är ett snöre uppsatt på en meters höjd, som bollen inte får gå över. En regel som hämtats från grannlandet Danmark är att man inte får sätta sulan på bollen, med risk för fallolyckor.

”Den första träningen var det mycket ramlande, man är inte så van vid att göra de rörelserna. Vi har fått någon stukning, men inte mer än så”, berättar kanslichefen Anneli Gigg som är en av initiativtagarna till gåfotbollen.

Förhoppningen är att kunna ta fram officiella regler tillsammans med Svenska fotbollförbundet och drömmen är fler lag i Sverige som skulle kunna leda till seriespel.

”Pensionerade direktörer är inte så tokigt som målgrupp för det här”, säger Herbert Larsson glatt när han hör att vi kommer från Di Weekend.

Han fyllde 80 år i våras och läste i Järfälla tidning om gåfotboll.

”Det är så roligt. Jag har varit fotbollsgalen hela mitt liv och har saknat att spela. Jag tyckte jag var för gammal för att spela veteranfotboll, för spelarna är inte mer än 35–50 år. Dessutom har jag inte ork att spela på helplan.” 

Från tidiga tonåren upp till 35 års ålder spelade han seriespel och i dag kollar han på så många matcher han kan på tv.

”Slå bra passningar och göra mål, det är väl det roligaste med fotbollen. Sedan underhåller man konditionen.”

Ordet gåfotboll har tidigare främst använts i medier som en benämning för dåliga, sömniga eller rentav usla fotbollsmatcher. I den nya sporten är gången central, löpsteg brukar innebära en frispark till motståndarlaget. 

Gåfotboll, eller walking football som det egentligen heter, har inte så förvånande sitt ursprung i Storbritannien. I England finns det minst 800 lag, enligt The Walking Football Association (WFA).

Sporten har funnits sedan 2011 och riktar sig framför allt till människor över 55 år och andra som inte har förutsättningarna att spela ”vanlig” fotboll. Trenden har spridit sig runt om i Europa, Danmark är ett exempel där sporten blivit populär.

IF Elfsborg var först i Sverige och drog i gång gåfotboll i februari i år. Sedan har bland annat Stockholmsklubbarna Enskede IK och IFK Viksjö hakat på trenden och i slutet av september möttes de i den första svenska gåfotbollsmatchen. Enskedes herrar vann med 15–1 och damernas match slutade oavgjort, 6–6, tack vare att Viksjös ­damer reducerade precis innan slutsignalen.

”Muskelminnet sätter in, det är lätt att ta ett par löpsteg. Och bollar som rullar förbi en på sidan, förr var det bara att sträcka ut benet för att ta dem, men nu räcker inte riktigt benet till den rörelsen”, berättar Herbert Larsson.

Flera av lagmedlemmarna framhåller hälsoaspekten som en viktig anledning att spela gåfotboll. Pågående forskning vid bland annat Aston University i England ­visar att sporten bland annat kan minska risken för depression, psykisk sjukdom och ångest, särskilt kring pensionsåldern och i synnerhet bland män. Forskningen visar också att gåfotbollen kan ha ännu bättre ­effekt än annan typ av motion, som löpning och promenader. 

”Det är inte bara fotboll utan den sociala biten är minst lika viktig, den får man kanske inte på ett gym. Har man hållit på med idrott vet man att det är en del av grejen. Med tanke på det stora intresset vi har sett är jag helt övertygad om att det kommer bli stort i Sverige också”, säger Anneli Gigg.

Två halvlekar à 15 minuter, med en paus, sedan avslutas träningen med gemensam fika. Dagen till ära bjuds det på tårta med fotbollsmotiv. De diskuterar nästa termin, om en potentiell cup och givetvis en ­revanschmatch mot Enskede IK. 

Efter ett tag börjar det viskas bland lagmedlemmarna: är det inte lite tidigt för ­säsongsavslutning? Christian Stenhoff förklarar att de inte kan närvara som tränare, men att gruppen är varmt välkomna att träna själva. Resultatet av en handuppräckning visar att alla spelare vill fortsätta, i alla fall tills den första snön faller.

Tårtan är uppäten och kaffet är slut. Men innan alla har hunnit gå tar Roland Bernström ton. 

”Innan alla går: vi behöver en första hjälpen-väska om någon skadar sig. Och det är viktigt att alla vet hur hjärtstartaren fungerar!”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?