1515
Annons

Förvaltarnas tips för köp i gröna sektorn – ”inte riktigt upptäckta av marknaden”

Det stora intresset för hållbarhetssektorn har drivit upp värderingarna på många gröna bolag. I veckans avsnitt av Börsrådet tipsar förvaltarna Anna Strömberg och Oscar Karlsson om bolag med gröna kvalitéer utan avskräckande värderingar. 

”Det finns massa bolag som inte riktigt är upptäckta av marknaden än”

Foto:Photographer:Sergey A.Khakimulli

 

 


Förvaltaren: ”Roligare för oss när börsen backar”

Börsen kommer sluta ned på helåret. Det förutspår John Hernander, investeringschef och förvaltare på Nordea Fonder, när han nyligen besökte Di:s Börsråd.

”Den här miljön skapar stora skillnader i bolagsvärderingarna. Förhoppningsvis ger det mer möjlighet till stockpicking vilket gör det roligare för oss som förvaltare”, säger han.

John Hernander, investeringschef och förvaltare på Nordea Fonder.
John Hernander, investeringschef och förvaltare på Nordea Fonder.

När John Hernander, investeringschef Nordea Fonder, och PO Nilsson, styrelseordförande på Prior Nilsson Fonder, nyligen besökte Di:s Börsråd rådde delade meningar om börsens totala utveckling på helåret. Ned, menade John Hernander bestämt. Något upp, var beskedet från PO Nilsson. 

”Stämningen på börsen är oerhört avvaktande och osäker. Vi börjar nu se att räntorna är på väg upp och börsen är räntekänslig. 1 procent högre ränta ska allt annat lika sänka börsen med 20 procent. Vi har haft en dopad marknad med låga räntor under en väldigt lång tid vilket drivit på börsen”, säger John Hernander. 

Höjda räntor och allmän oro skapar enligt John Hernander en väldigt stor spridning i värderingarna på börsen. 

”Hur börsen rör sig som helhet är en sak. Sen har vi under ytan fortfarande många bolag som är både för högt och för lågt värderade. Förhoppningsvis ger det mer möjlighet till stockpicking vilket gör det roligare för oss som förvaltare. Vi har haft en miljö som styrts mycket av externa faktorer.”

Vad gäller börsen som helhet säger John Hernander att han tror på mycket rotation inom börsen med stora skillnader mellan enskilda aktier. 

”Det handlar om rotation mot aktier som är lågt värderade. Bolag som även i ett recessionsscenario med sådan vinster är billiga. Här finns det vissa enskilda bolag och det är där vi  nu tittar.”

PO Nilsson gör en liknande bedömning av situationen även om han inte är riktigt lika pessimistisk till utvecklingen för börsen som helhet på helåret. Han lägger dock till oron för den oroande utvecklingen i Kina.

”Situationen i Kina är sannolikt det värsta hotet framgent. Många företag som vi möter är väldigt oroade, inte minst efter nedstängningen av Shanghai. Nu är det nästan no-no att öka produktionskapaciteten i Kina. I stället tvingas företagen att titta sig om efter alternativ.”

Flyttar man blicken från enskilda bolag till ett makroperspektiv blir bilden ännu mer dyster. 

”Om Kina inte levererar den BNP på 5 procent som man sagt att man ska göra så hamnar vi i en situation där vi både har en sämre världstillväxt, samtidigt som vi har högre räntor och en högre inflation. Då är det ingenting som är bra kortsiktigt. Samtidigt kan man förstås enkelt konstatera att de här sakerna inte är förenliga med varandra under en längre period. Man kan inte ha en negativ konjunkturutveckling och högre räntor samtidigt under någon längre period.”

På frågan om man med den här osäkra miljön ska vara på börsen säger PO Nilsson att han tror att det fortfarande går att hitta billiga bolag även i den här nya miljön. 

”Men man får vara försiktig. Tills nu har vi kunnat rida på en lätt penningpolitik, det kan vi inte längre. Likviditet är otroligt centralt när det gäller aktievärdering.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?