Annons

Förvaltarna ser köpläge i sex aktier: ”Potentialen är brutal”

Inte mindre än tre medicinteknikbolag men också – trots lågkonjunkturen – ett bolag som rider på konsumentefterfrågan inom hotell och restaurang. Det är några av aktietipsen som förvaltarna Joel Backesten och Petter Löfqvist nämner.

”Man finns i USA och växer jättefint i USA, men potentialen där är ju brutal”, säger den senare om ett av bolagen.

Joel Backesten, förvaltare Danske Bank och Petter Löfqvist, förvaltare Humle, med i veckans Börsrådet.
Joel Backesten, förvaltare Danske Bank och Petter Löfqvist, förvaltare Humle, med i veckans Börsrådet.Foto:Jack Mikrut

Joel Backesten, som är förvaltare på Danske Bank börjar med att tipsa ett kort i medicinteknikleken: Vitrolife VITR +3,54% Dagens utveckling , som tillverkar produkter kopplade till IVF-behandlingar för kvinnor och familjer som behöver hjälp att få barn. 

Strukturella faktorer som talar för aktien är bland annat att Kinas befolkning nu minskar för första gången på 60 år och att förstföderskor i västvärlden bli allt äldre. 

”Det här driver efterfrågan på IVF-behandlingar och det är där Vitrolife kommer in”, säger Joel Backesten i den senaste upplagan av Dagens Industris Börsrådet. 

I den negativa vågskålen ligger att värderingen är relativt hög, 30 gånger ebit, men det rubbar inte förvaltarens tilltro till att aktien har mer att ge. 

”Efterfrågan kommer fortsätta vara jättehög framöver”, säger han. 

Petter Löfqvist, som är förvaltare Humle fonder, pekar ut Medistim som sitt första köpcase. Bolaget tickar på med en tillväxt på 10 till 15 procent om året. 

”Man finns i USA och växer jättefint i USA, men potentialen där är ju brutal. Och dessutom kan man addera den asiatiska marknaden”, säger han och kallar aktien för ”ett långsiktigt strukturellt case”. 

Andra bolaget på Joel Backestens köplista är Electrolux Professional EPRO B +1,98% Dagens utveckling , som säljer utrusning till restaurang, storkök och tvätt. Bolaget har enligt förvaltaren en ”ganska stor marginalpotential” och befinner sig i en återhämtningsfas efter covid. Det finns en konjunkturkänslighet, men Joel Backesten tar fasta på positiva signaler från bolaget. 

”Kunderna mår ganska bra”, säger han. 

Petter Löfqvists andra tips är bolaget Hexatronic HTRO +1,41% Dagens utveckling , som bland annat tillverkar fiberkabel, som han tycker verkar i en strukturellt gynnsam miljö. 

”Jag tycker det är ett case man kan ha i portföljen under lång tid”, säger han. 

Sist ut på Joel Backestens tipslista hittar man Biotage BIOT +2,81% Dagens utveckling , som är ett medicinteknikbolag med en bred kundgrupp och som har ett lovande verksamhet som bidrar till tillväxten i form av det nyligen förvärvade separationsteknikbolaget Astrea Bioseparations.  

”Aktien har kommit ner ganska mycket i år”, säger han. 

Petter Löfqvist sista tips är den digitala banken Nordnet SAVE +3,32% Dagens utveckling , som han trots breda insiderförsäljningar, ser som ett bra tillväxtcase. Bolaget har dessutom fått ordning på sin expansion utanför Norden. 

”Nu är man lönsam utanför den nordiska marknaden”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera