1515

Förvaltarna pekar ut sex favoriter just nu: ”En aktie jag alltid vill äga”

En doldis med potential att dubbla vinsten och en förvärvsmaskin som kan ligga i startgroparna för en ny köpräd.

Det är två av bolagen som får vara med när fondförvaltarna Helen Broman och Jon Hyltner listar sina sex aktiefavoriter.

”Det här är en aktie som jag egentligen alltid vill äga”, säger Jon Hyltner om ett av bolagen där han ser bra köpläge just nu.

Helen Broman och Jon Hyltner
Helen Broman och Jon HyltnerFoto:Joey Abrait, Jesper Frisk, Pernille Tofte

Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder, har det finska medicinteknikbolaget Revenio Group som sitt första köptips.

Bolagets främsta produkt är en tryckmätare för ögat som används för att upptäcka grön starr, en skada på synnerven som kan leda till helt förlorad syn. För att använda instrumentet krävs även bolagets engångsartiklar.

”De har haft en väldigt bra organisk tillväxt, närmare 20 procent per år. Jag spår att den starka tillväxten kommer fortsätta. Basen av installerade instrument växer. Dessutom kompletteras erbjudandet med andra instrument, man ska gå in på bland annat Alzheimers”, säger Helen Broman i Börsrådet.

Revenio har stigit ungefär 125 procent på Helsingforsbörsen sedan starten av 2020, och värderingen är hög. Bolaget handlas för cirka 50 gånger vinsten (ev/ebit) för nästa år. Helen Broman medger att den höga värderingen skapar risker för ägare, men tycker att den är rimlig.

”Jag tycker den kan motiveras av framstående teknologi, stark marknadsposition och goda möjligheter att stärka den, samt en breddning av produktportföljen.”

”Fortsätter de exekvera på sin plan tror jag att Revenio kan dubbla sin vinst inom tre år”, säger hon.

Aktietips nummer två från Helen Broman är BTS Group. Bolaget säljer konsulttjänster och utbildningar till företag som ska implementera nya affärsstrategier.

Tjänsterna är både digitala och fysiska, men före pandemin stod de fysiska utbildningsprogrammen för ungefär 70 procent av intäkterna.

”I princip var det 70 procents intäktsbortfall. Men imponerande nog har BTS lyckats kompensera nästan tre fjärdedelar av intäktsbortfallet med sin snabba satsning på digitala lösningar. Bolaget har bevisat sig snabbfotat och effektivt. Jag tycker att de befinner sig i ett mer attraktivt läge i dag än före pandemin”, säger Helen Broman.

BTS Group har stigit nära 35 procent på börsen i år och aktien handlas nu till ett pris som är något högre än före förra årets ras. Men Helen Broman tycker fortfarande att det är köpläge.

”Värderingen är enligt mig attraktiv. Aktien handlas till ev/ebitda 15 gånger och under deras 18 år på börsen har de uppvisat 14 procent tillväxt och en resultatförbättring på 18 procent (i genomsnitt per år, Di:s anm).”

”Givet den utgångspunkt som BTS har efter pandemin – med goda utsikter att fortsätta växa, och att det digitala benet blir större och med bättre lönsamhet – så tycker jag att det är ett av de mest attraktiva bolagen på börsen just nu.”

Helen Bromans sista köptips är HMS Networks, där Latour är största ägare. Bolaget säljer mjukvara, hårdvara och konsulttjänster för att maskiner inom industrin ska kunna kommunicera med varandra för ökad automation.

HMS Networks kom med en omvänd vinstvarning tidigare i april, men steg trots det drygt 3 procent efter fredagsmorgonens rapport

Bolaget kommunicerade vid den omvända vinstvarningen att en del av vinsttillväxten är tillfällig och beror på att deras kunder har återuppbyggt sina lager efter en orolig period. Helen Broman tror dock inte att vinsten kommer falla tillbaka alltför kraftigt.

”Som jag förstår det var 15-20 procent av vinstökningen lageruppbyggnad och resten var efterfrågan, så i så fall är det positivt.”

HMS Networks värderas till p/e 65 för 2022, enligt Bloomberg. Helen Broman förklarar varför hon tycker att det är en hög men rimlig siffra:

”Jag tycker att den kan motiveras om efterfrågan kommer tillbaka, vilket vi ser, och om digitaliseringen av industrin kommer igång. Det är omkring 20 procent av världens industrimaskiner som är uppkopplade i dag och jag tror att vi får se en mycket högre andel de kommande åren.”

Jon Hyltner, förvaltare på Enter Fonder, börjar med att tipsa om industrigruppen Lifco, som rapporterade på fredagen. Aktien är upp 62 procent sedan början av 2020. 

”De har kontroll på sin prissättning och jag tror att det blir viktigt när efterfrågan tar fart och det blir ordentlig stress på leveranskedjor. Då är det väldigt viktigt att man kan höja priset när man själv får högre pris på insatsvaror.”

Lifco ökade rörelseresultatet (ebitda) med 25 procent i första kvartalet, och Jon Hyltner menar att det är bolagets normalläge.

”Det här är en aktie som jag egentligen alltid vill äga.”

”De förbättrar bolagen de äger hela tiden, får bättre marginal. Och de förvärvar 10-15 procents vinsttillväxt per år, då blir det väldigt bra.”

Han tycker att det just nu är ett bra tillfälle att köpa Lifco-aktier.

”Som vanligt med de här bolagen ligger inte nya förvärv i estimaten, så de ser alltid lite dyrare ut än vad de är. Förra året under pandemin gjorde man inga förvärv under en period, nu har det kommit igång och jag tror det kommer fortsätta vara en väldigt hög förvärvsaktivitet från Lifco, vilket kommer driva estimat och positivt sentiment kring aktien.”

Hans andra aktietips är finska Musti som säljer husdjursprodukter, i Sverige under varumärket Arken Zoo. 

Jon Hyltner medger att Musti har varit en ekonomisk vinnare på pandemin, men han säger att trenden kommer att fortsätta.

”Det är också en långsiktig vinnare. De ökade valpregistreringarna vi har sett under året, de valparna försvinner ju inte.”

Hyltner pekar också på att Musti har betydligt högre marginaler i den finska verksamheten än i den svenska. Han tror att marginalerna kommer att öka även i Sverige.

”Bara genom att göra samma sak som i Finland, till exempel öka andelen egna varumärken, så kan man lyfta den marginalen.”

Med en växande underliggande marknad och ökade marginaler i Sverige tror han på en vinsttillväxt på över 15 procent under ”ganska många år framåt”.

”I kombination med att det är en ocyklisk exponering ser det här väldigt attraktivt ut”, säger han.

Det tredje och sista aktietipset från Jon Hyltner är Enea. Bolaget säljer mjukvarulösningar till telekomindustrin. Han tror att Enea kommer att få en bra del av kakan när 5g-nätet byggs ut.

”Enea sitter på mjukvara som man säljer in till de tjänster som krävs. När du tittar på Netflix blir det en större stress i systemet och då har de mjukvara som kan hjälpa till att balansera var trafiken ska vara som snabbast. Den typen av tjänster kommer att öka och Enea kommer antagligen ha en stark efterfrågan under många år framöver.”

Enea har ett börsvärde på 5,4 miljarder och aktien har stigit 33 procent i år.

 

 


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du vanliga missen för internationella företag

Mer än 30 procent av de svenska medelstora företagen har i dag delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att internationella företag – oftast omedvetet – har svårt att leva upp till lokala regelverk när de sänder personal utomlands. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

Enligt Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, kan regelverksmissar bero på att man som arbetsgivare inte har insett innebörden av olika anställningsformer för regeltillämpningen. Eller att man helt enkelt förbisett att den utlandsutsända borde ha tillhört ett visst kollektivavtal även under utsändningen.

 – I praktiken kan dessa fall leda till att företaget inte följer gällande kollektivavtal. Ofta leder den typen av regelmiss till onödigt administrativt krångel, men det kan även ge ekonomiska konsekvenser, säger hon.  

Anställningsformen styr

En orsak till att svenska företag kan gå emot gällande regelverk är missar i definitionen av anställningsform. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning. 

– Det första steget för en lyckad utlandsutsändning är att fastställa ett tydligt syfte med uppdraget. Utifrån detta kan du utreda vilken omfattning och längd på utsändningen som krävs för att uppnå syftet med uppdraget – alltså vilken anställningsform som gäller.

Vilket land den utsända skickas till styr också vilka regelverk som tillämpas. Om personen exempelvis skickas till ett land inom EU gäller EU-förordningen 883/004, som reglerar rörligheten på den inre marknaden och socialförsäkringstillhörigheten. 

– När du väl har identifierat vilka regelverk som gäller kan du utifrån detta samt företagets egen pensionspolicy, ta fram en pensionsplan för den utlandsutsända. Här är det viktigt att upprätta ett tydligt upplägg för övriga försäkringar såsom sjukvårdsförsäkring och andra riskförmåner. Det minskar risken för fel längre fram. 

Ta hjälp av extern expertis

För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan du också ta hjälp av extern expertis, betonar Anna Svedman. Med hjälp av oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor rörande internationell personal kan du underlätta administrationsbördan för ditt företag, och undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel.  

– Vi på SPP hjälper mer än dig och ditt företag att skapa ett attraktivt förmånspaket även för era internationella medarbetare. För oss är det en självklarhet att kunna stötta upp och säkerställa en smidig process inför, under och efter en utlandsutsänding. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?