1515
Annons

Förvaltarna pekar ut sex favoriter just nu: ”En aktie jag alltid vill äga”

En doldis med potential att dubbla vinsten och en förvärvsmaskin som kan ligga i startgroparna för en ny köpräd.

Det är två av bolagen som får vara med när fondförvaltarna Helen Broman och Jon Hyltner listar sina sex aktiefavoriter.

”Det här är en aktie som jag egentligen alltid vill äga”, säger Jon Hyltner om ett av bolagen där han ser bra köpläge just nu.

Helen Broman och Jon Hyltner
Helen Broman och Jon HyltnerFoto:Joey Abrait, Jesper Frisk, Pernille Tofte

Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder, har det finska medicinteknikbolaget Revenio Group som sitt första köptips.

Bolagets främsta produkt är en tryckmätare för ögat som används för att upptäcka grön starr, en skada på synnerven som kan leda till helt förlorad syn. För att använda instrumentet krävs även bolagets engångsartiklar.

”De har haft en väldigt bra organisk tillväxt, närmare 20 procent per år. Jag spår att den starka tillväxten kommer fortsätta. Basen av installerade instrument växer. Dessutom kompletteras erbjudandet med andra instrument, man ska gå in på bland annat Alzheimers”, säger Helen Broman i Börsrådet.

Revenio har stigit ungefär 125 procent på Helsingforsbörsen sedan starten av 2020, och värderingen är hög. Bolaget handlas för cirka 50 gånger vinsten (ev/ebit) för nästa år. Helen Broman medger att den höga värderingen skapar risker för ägare, men tycker att den är rimlig.

”Jag tycker den kan motiveras av framstående teknologi, stark marknadsposition och goda möjligheter att stärka den, samt en breddning av produktportföljen.”

”Fortsätter de exekvera på sin plan tror jag att Revenio kan dubbla sin vinst inom tre år”, säger hon.

Aktietips nummer två från Helen Broman är BTS Group. Bolaget säljer konsulttjänster och utbildningar till företag som ska implementera nya affärsstrategier.

Tjänsterna är både digitala och fysiska, men före pandemin stod de fysiska utbildningsprogrammen för ungefär 70 procent av intäkterna.

”I princip var det 70 procents intäktsbortfall. Men imponerande nog har BTS lyckats kompensera nästan tre fjärdedelar av intäktsbortfallet med sin snabba satsning på digitala lösningar. Bolaget har bevisat sig snabbfotat och effektivt. Jag tycker att de befinner sig i ett mer attraktivt läge i dag än före pandemin”, säger Helen Broman.

BTS Group har stigit nära 35 procent på börsen i år och aktien handlas nu till ett pris som är något högre än före förra årets ras. Men Helen Broman tycker fortfarande att det är köpläge.

”Värderingen är enligt mig attraktiv. Aktien handlas till ev/ebitda 15 gånger och under deras 18 år på börsen har de uppvisat 14 procent tillväxt och en resultatförbättring på 18 procent (i genomsnitt per år, Di:s anm).”

”Givet den utgångspunkt som BTS har efter pandemin – med goda utsikter att fortsätta växa, och att det digitala benet blir större och med bättre lönsamhet – så tycker jag att det är ett av de mest attraktiva bolagen på börsen just nu.”

Helen Bromans sista köptips är HMS Networks, där Latour är största ägare. Bolaget säljer mjukvara, hårdvara och konsulttjänster för att maskiner inom industrin ska kunna kommunicera med varandra för ökad automation.

HMS Networks kom med en omvänd vinstvarning tidigare i april, men steg trots det drygt 3 procent efter fredagsmorgonens rapport

Bolaget kommunicerade vid den omvända vinstvarningen att en del av vinsttillväxten är tillfällig och beror på att deras kunder har återuppbyggt sina lager efter en orolig period. Helen Broman tror dock inte att vinsten kommer falla tillbaka alltför kraftigt.

”Som jag förstår det var 15-20 procent av vinstökningen lageruppbyggnad och resten var efterfrågan, så i så fall är det positivt.”

HMS Networks värderas till p/e 65 för 2022, enligt Bloomberg. Helen Broman förklarar varför hon tycker att det är en hög men rimlig siffra:

”Jag tycker att den kan motiveras om efterfrågan kommer tillbaka, vilket vi ser, och om digitaliseringen av industrin kommer igång. Det är omkring 20 procent av världens industrimaskiner som är uppkopplade i dag och jag tror att vi får se en mycket högre andel de kommande åren.”

Jon Hyltner, förvaltare på Enter Fonder, börjar med att tipsa om industrigruppen Lifco, som rapporterade på fredagen. Aktien är upp 62 procent sedan början av 2020. 

”De har kontroll på sin prissättning och jag tror att det blir viktigt när efterfrågan tar fart och det blir ordentlig stress på leveranskedjor. Då är det väldigt viktigt att man kan höja priset när man själv får högre pris på insatsvaror.”

Lifco ökade rörelseresultatet (ebitda) med 25 procent i första kvartalet, och Jon Hyltner menar att det är bolagets normalläge.

”Det här är en aktie som jag egentligen alltid vill äga.”

”De förbättrar bolagen de äger hela tiden, får bättre marginal. Och de förvärvar 10-15 procents vinsttillväxt per år, då blir det väldigt bra.”

Han tycker att det just nu är ett bra tillfälle att köpa Lifco-aktier.

”Som vanligt med de här bolagen ligger inte nya förvärv i estimaten, så de ser alltid lite dyrare ut än vad de är. Förra året under pandemin gjorde man inga förvärv under en period, nu har det kommit igång och jag tror det kommer fortsätta vara en väldigt hög förvärvsaktivitet från Lifco, vilket kommer driva estimat och positivt sentiment kring aktien.”

Hans andra aktietips är finska Musti som säljer husdjursprodukter, i Sverige under varumärket Arken Zoo. 

Jon Hyltner medger att Musti har varit en ekonomisk vinnare på pandemin, men han säger att trenden kommer att fortsätta.

”Det är också en långsiktig vinnare. De ökade valpregistreringarna vi har sett under året, de valparna försvinner ju inte.”

Hyltner pekar också på att Musti har betydligt högre marginaler i den finska verksamheten än i den svenska. Han tror att marginalerna kommer att öka även i Sverige.

”Bara genom att göra samma sak som i Finland, till exempel öka andelen egna varumärken, så kan man lyfta den marginalen.”

Med en växande underliggande marknad och ökade marginaler i Sverige tror han på en vinsttillväxt på över 15 procent under ”ganska många år framåt”.

”I kombination med att det är en ocyklisk exponering ser det här väldigt attraktivt ut”, säger han.

Det tredje och sista aktietipset från Jon Hyltner är Enea. Bolaget säljer mjukvarulösningar till telekomindustrin. Han tror att Enea kommer att få en bra del av kakan när 5g-nätet byggs ut.

”Enea sitter på mjukvara som man säljer in till de tjänster som krävs. När du tittar på Netflix blir det en större stress i systemet och då har de mjukvara som kan hjälpa till att balansera var trafiken ska vara som snabbast. Den typen av tjänster kommer att öka och Enea kommer antagligen ha en stark efterfrågan under många år framöver.”

Enea har ett börsvärde på 5,4 miljarder och aktien har stigit 33 procent i år.

 

 


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?