1515
Annons

Förvaltarna om börsen: ”Det är lite motigt i marknaden just nu”

Joel Backesten, förvaltare på Danske bank och Petter Löfqvist, förvaltar på Humle, om hur börsen kan komma att utvecklas den närmsta framtiden.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Experterna: Så investerar du i höginflationsklimatet

Inflationen har nått sin peak. Men att den vänder nedåt betyder inte att vi går tillbaka till gamla vanliga nivåer.

”Vi kommer få vänja oss med miljö med långsiktig inflation som ligger över önskvärda nivåer”, säger en expert som också berättar hur du ska agera som investerare. 

Foto:Jack Mikrut

Har vi den värsta inflationen bakom oss eller kommer det mer? Många väntar högre energipriser när EU bojkottar rysk olja och samtidigt ser vi fortsatt höjda livsmedelspriser. Dessa frågor diskuterades nyligen i Di:s Börsråd. Uppfattningen där var att vi nu nått toppen av inflationen, men att nedgången inte går tillbaka till gamla nivåer. I stället kan vi vänta oss en fortsatt inflation under lång tid framöver. 

”Vi har nu haft en inflation på 8 procent i USA och i eurozonen var den 7 procent enligt senaste mätningen. Den nivån är definitivt inte hållbar. Nu är det en peak på det mesta och vi kommer att få se en fallande nivå”, säger PO Nilsson, styrelseordförande på Prior Nilsson Fonder.

Att inflationen minskar betyder dock inte att vi går tillbaka till gamla nivåer. 

”Jag tror att vi kommer att få en miljö som strukturellt sett kommer att vara förknippad med en hög inflation på ett antal procentenheter över det man egentligen önskar. Hur hög den blir är svårt att säga, men vi kommer att ha problem under längre perioder med exempelvis energikostnader.”

PO Nilsson pekar också det faktum att väst under flera decennier ökat produktionen i Kina och att detta påverkat oss deflationistiskt. Nu tycks den trenden bruten. Flera företag flyttar hem produktionen och frågan är långt den trenden går.

”Är det så att företagen i en ännu större omfattning väljer att ta hem produktion så kan vi få decennier av högre input-kostnader. Vi har importerat deflation från Kina med en väldigt aggressiv utflyttning av kostnader dit. Ska vi nu plötsligt ta hem de kostnaderna så pratar vi om en helt annan nivå av kostnader för att ta producera produkter”, säger John Hernander, investeringschef Nordea Fonder.

PO Nilsson påminner till sist om lönekostnadsinflationen. 

”Den måste tyvärr också komma med tanke på prishöjningarna. Därför har jag svårt att se att inflationen skulle vara övergående. Den kommer sannolikt att hålla sig kvar.”

Som investerare i ett höginflationsklimat måste man enligt PO Nilsson ta höjd och investera i bolag som har förmåga att höja priserna för att hantera de väntade kostnadsökningarna. 

”Det handlar om bolag som producerar och säljer saker som du inte kan vara utan. Det vill säga bolag som kan flytta över kostnader på slutkonsument. Så kallad pricing power.”

Vilka bolag det då är ger John Hernander några exempel på.

”Vi kan till exempel se en prisdisciplin hos operatörerna som fortsätter höja priserna. Det verkar som att deras energikostnader inte är så höga som man trott. De har installerat ny utrustning som gör dem mer energieffektiva. Banker är ett annat exempel. För konsumentrelaterade bolag kan det vara tuffare där konkurrensen är hög och det finns saker som konsumenten kan vänta med.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera