1515

Förvaltaresset välkomnar försening: Rätt väg att gå

Vampyrspelet Bloodlines 2 är en viktig pusselbit för börsraketen Paradox. Att lanseringen skjuts upp slår dessutom mot kassaflöde och intäkter under årets sista kvartal. 

Förvaltaresset Erik Sprinchorn tror ändå att förseningen är rätt väg att gå. 

Foto:Carolina Byrmo/TT

”Personligen tror jag förseningar, som redan är allmänt förekommande i dataspelsbranschen, kommer bli ännu vanligare”, säger Erik Sprinchorn, förvaltare på TIN fonder, till Di.se på tisdagen. 

”Kraven på kvalitet ökar hela tiden och de finansiella incitamenten att skapa något riktigt unikt blir bara starkare.”

På tisdagens morgon meddelade spelutvecklaren Paradox PDX -0,27% Dagens utveckling att spelet Bloodlines 2 på nytt skjuts på framtiden. 

”Vi har skjutit upp det en gång förut. Det är ett spel som vi gärna vill ha en viss kvalitet på och det är ett svårt spel att bygga”, säger Paradox vd Ebba Ljungerud i en intervju med Di TV efter bolagets kvartalsrapport

Beskedet är inte okomplicerat. Enligt Erik Sprinchorn är Bloodlines 2 viktigt då det innebär ett insteg i den digitala rollspelskategorin, som är ny för Paradox. 

Spelet är också bolagets första inom varumärket Vampire: The Masquarade, som är en klassisk titel för traditionella rollspelsnördar. Från sin ursprungliga form som ett bokbaserat spel har namnet används till flera dataspelstitlar. Ett tidigare Bloodlines-spel utvecklades exempelvis av amerikanska Troika Games och Activision.

För den kortsiktige placeraren som sett fram emot intäkter och kassaflöde från en Paradox-lansering innan årsskiftet är tisdagens beslut därför negativt, resonerar Erik Sprinchorn och fortsätter: 

”För den långsiktige som anser att det är viktigt att denna första rollspelsprodukt blir något riktigt bra som man kan bygga en långsiktig franchise av, så blir svaret nej.” 

Erik Sprinchorn, som driver det teknikinriktade fondbolaget TIN fonder tillsammans med Carl Armfelt, citerar sedan Nintendo-grundaren Fusajiro Yamauchi: 

”Det är bättre att släppa ett bra spel för sent än att släppa en dålig produkt över huvud taget.” 

Enligt databasen Holdings är TIN fonder tionde största ägare i Paradox, med 915.000 aktier. Paradox tog ett glädjeskutt på börsen efter tisdagens rapportsläpp, men uppgången dämpades sedan. Strax innan stängning handlades aktien, som är noterad på First North, upp 1,6 procent. 

”Man ska inte trivialisera förseningar, det kostar pengar och ibland kan det komma upp frågor kring kultur och process”, säger Erik Sprinchorn och tillägger: 

”Inte i det här fallet dock.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?