1515

Förvaltarens drömräntor med hög risk: ”Ett av få områden med hygglig avkastning.”

Vad sägs om en ränta på 19,7 procent om året? Statspapper från Sri Lanka – och andra länder i så kallade Frontiers-marknader som Ghana och Nigeria – ger en direktavkastning som vi bara kan drömma om i västvärlden.

”Det är ett av få områden inom räntor där man får en hygglig avkastning”, säger förvaltaren Maciej Woznica.

Statspapper från länder som Zambia, Azerbajdzjan och El Salvador ses som riskabla, vilket gör att räntenivån i sådana länder är högre än i mer utvecklade länder som Sverige eller USA.  

”Du får betalt i ränta för den risken”, förklarar Maciej Woznica.

Räntefonden han driver för Coelis räkning investerar främst i statspapper från länder i så kallade Frontiers-marknader, en kategori för mindre mogna ekonomier som sorteras under tillväxtmarknader, eller Emerging Markets. Genom att investera i olika världsdelar sprider förvaltaren riskerna, förklarar han i en intervju med DiTV.   

”Något som händer i Costa Ricas parlament har kanske inte något tydligt samband med Zambia och förändringar i kopparpriset”, säger Maciej Woznica och tillägger att statspapper ändå är tryggare än många av de företagskrediter som vuxit i popularitet bland svenska investerare på senare tid. 

”Regeringar ställer in sina betalningar i mindre utsträckning än exempelvis amerikanska företag”, säger han med hänvisning till segmentet High Yield, eller högavkastande obligationer inom bolag med lägre kreditvärdighet. 

De räntepapper som ingår i Maciej Woznicas fond ger en direktavkastning på strax under 8 procent, mätt i dollar. Efter växling till kronor och fondavgifter ligger den på 6 procent om året, enligt förvaltaren. 

”Det är 0,5 procent i månaden. Den kupongen ger dig en buffert mot svängningar i priset”, säger han med hänvisning till att räntepapper förutom att ge utdelning kan svänga i pris ungefär som en aktie.

Coronakrisen har slagit hårt mot många mindre utvecklade ekonomier, som i många fall har enklare sjukvård och sämre förutsättningar för att kunna vaccinera sin befolkning.

”Det är en huvudvärk, särskilt för länder som är beroende av turism”, säger förvaltaren och nämner Maldiverna som ett sådant exempel. 

”Sådana ekonomier lider. Men för att möta det har IMF nyligen reserverat 650 miljarder dollar globalt. En betydande del av det gick till just den typen av turismberoende länder.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?