1515

Förvaltaren: Två aktier du borde köpa nu

En fordonsunderleverantör och ett ljudboksbolag.

Här är bolagen fondbolaget Spiltans förvaltare tycker att du borde lägga vantarna på.

I Börsmorgon förklarade han varför. 

Spiltans förvaltare Pär Andersson tycker att du borde lägga vantarna på Storytel.
Spiltans förvaltare Pär Andersson tycker att du borde lägga vantarna på Storytel.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Fordonsunderleverantören Bulten BULTEN +0,23% Dagens utveckling har inte haft något lysande börsår. Trots att bolaget återhämtat sig något de senaste månaderna har helåret visat röda siffror på drygt minus 14 procent.

Är det läge att köpa nu? Det tycker Pär Andersson, förvaltare på Spiltan Fonder, som gästade måndagens Börsmorgon.

”De har haft två jättefina kvartal med tvåsiffrig tillväxt”, säger han.

Samtidigt har bolaget haft problem med produktionsstörningar och marginal som kunde varit bättre, något som kan förklaras med det upptrappade råvarupriset. 

Pär Andersson ser, trots en dyster börsutveckling, ljust på framtiden som aktieägare i Bulten.

Han nämner i Börsmorgon bolagets nya kontrakt som kommer vara värda över en halv miljard kronor per år från och med 2020.

”Det här är ett otroligt välskött bolag och de här kontrakten är redan annonserade så när de är ’up and running’ kommer marginalen att öka”, säger han.

Han menar även att Bulten har en stor fördel i att vara med från start i bilfabriker tar fram sina modeller och utvecklar vilka fästelement man ska ha.

”Inom den lilla nischen har de 60 procent i marknadsandel. Jag tycker att det är lite för styvnackad behandlig av Bulten, faktiskt”, säger Pär Andersson.

En annan aktie som Pär Andersson rekommenderar är ljudboksbolaget Storytel STORY B -1,04% Dagens utveckling som haft en fantastisk tillväxtresa. Till skillnad från Bulten har Storytel även klättrat enormt på börsen det senaste året. Upp nästan 80 procent på ett år.

Expansionen till fler länder i jakten på fler marknadsandelar gör aktien fortsatt köpvärd, menar Pär Andersson, men medger att risken är hög.

”De behöver pengar. Men när de gjorde nyemmision på en halv miljard kronor som är en stor emmission tog markanden lätt på den. I många fall sjunker kursen efter en sådan nyemmsion, det kan ses som att man behöver pengar för att rädda företaget. Men här blev det tvärtom eftersom man behövde pengar för att kunna ta fler marknadsandelar." 

Men det kommer att dröja flera år innan Storytel visar upp någon lönsamhet, tror Pär Andersson.

”De skulle kunna vara lönsamma om de ströp expansionen och bara verkar i Norden. Men jag känner mig ändå relativt trygg med att de kommer visa lönsamhet förr eller senare men nu gäller det att först ta marknadsandelar".


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?